T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta

Eeva Voitila on aikaisemmin ohjannut dokumentteja. Kuriiri on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Elokuvatuotantoyhtiö Rytinä Oy

Thea Ekholm

Elokuussa Tallinnassa ja Tampereella alkavat täyspitkän ja tositapahtumiin perustuvan Kuriiri-elokuvan kuvaukset. Kyseessä on jännittävä draama, jonka pääosassa on tamperelainen siivooja, joka salakuljetti monenmoista tavaraa Suomen ja Neuvosto-Viron välillä 1970-luvulla.

Idea elokuvasta on muhinut sen ohjaajan Eeva Voitilan päässä vuosien ajan ja jo 15 vuotta sitten hän teki elokuvasta kuvakäsikirjoituksen eli storyboardin.

– Olen itse tuntenut tuon siivoojanaisen, josta elokuva kertoo. Hänen kauttaan minulla on paljon tietoa ja tuntuma 1970- ja 80-luvun taitteessa tapahtuneesta mustan pörssin kaupasta Viron ja Suomen välillä. Tuon ajan eläneet ja kokeneet ihmiset ovat vielä elossa ja he ovat elokuvan potentiaalisia katsojia. Sen takia juuri nyt oli oikea aika tehdä elokuva tästä aiheesta, Eeva Voitila kertoo.

Monella suomalaisella ja virolaisella ovat vielä elävänä mielessä ne ajat, kun Tallinnassa farkkujen myynnistä sai ison kasan ruplia ja sukkahousut saattoi vaihtaa viinaan. Tarinoita tuosta ajasta on loputtomasti ja ne Eeva Voitila haluaa elokuvassa herättää henkiin.

– Olimme syksyllä 2019 Tallinnassa ja onnistuimme löytämään hallussani olevan materiaalin avulla vielä kaksi niistä virolaisista kauppapojista, jotka tekivät yhteistyötä siivoojanaisen kanssa. Kuutelimme heidän tarinoitaan muutaman päivän ajan. Vieläkään nämä miehet eivät uskaltaneet kertoa kaikkien salakuljetuksessa ja mustan pörssin kaupassa mukana olleiden virolaisten nimiä.

Yksi elokuvan siivoojanaisen virolaisista kauppapojista oli Voitilan tietojen mukaan Mait Metsamaa, 1990-luvun lopulla Tallinnan apulaiskaupunginjohtajana toiminut liikemies. Hänet ammuttiin Tallinnassa vuonna 1999.

Suomalaisturistit tekivät Tallinnassa kauppaa farkuilla ja sukkahousuilla, mutta tamperelaissiivooja salakuljetti maiden välillä niin timantteja, turkiksia kuin taidettakin. Hän ei kuitenkaan tehnyt sitä rahan takia.

– Kyseinen nainen oli hyvin varakas, joten rahan takia hän ei salakuljetusta tehnyt. Avamme syitä hänen toimiinsa elokuvassa sen verran, kun pystymme. Varmaa tietoa ei ole. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja esimerkiksi kaikki tavara, mitä siinä salakuljetetaan, on totta, mutta silti kyseessä on fiktioelokuva.

Elokuvan pääosaa esittää Yhdysvalloissa näyttelijänoppinsa saanut Johanna Anttila. Muita pääosanesittäjiä ovat virolaiset Allan Mõttus ja Timo Teern, joilla on pitkä elokuva- ja tv-sarjakokemus ulkomailta.

– Roolini elokuvassa on todella innostava. Elokuva liittyy aikaan, josta olen lukenut paljon, Allan Mõttus kertoo.

Myös näyttelijä Johanna Anttila kiittelee käsikirjoituksen olevan erittäin mielenkiintoinen. Käsikirjoituksesta vastaa Kristiina Pänkäläinen ja elokuvan kuvauksesta Mika Vartiainen.

– Korona-aika ei ole meille tuonut lisähaasteita vaan pikemminkin ollut meille avuksi. Sen ansioista olemme saaneet tiimiin huippuosaajia, joita emme ehkä muuten olisi saanut. Esimerkiksi Johanna Anttila saapui Suomeen korona takia. Kuvausaikataulukin on pysynyt ennallaan, sillä kuvaukset alkavat vasta elokuun lopulla.

Kuriiri-elokuva on kerroksellinen tarina erityislaatuisesta ajanjaksosta ja sen tapahtumista. Punaisena lankana tarinassa on tamperelaissiivoojan tarina, mutta se kertoo myös veljeskansojen tiiviistä suhteesta ja historiasta.

Elokuvan rahoitus tulee pääasiassa yksityisiltä rahoittajilta ja yrityksiltä Suomesta.

– Tämä on ensimmäinen pitkä elokuvani, sillä olen aikaisemmin tehnyt pääasiassa dokumenttielokuvia. Jos ei ole kuuluisia elokuvaohjaaja, niin Suomessa ei ole julkisten rahoittajien ja levittäjien silmissä uskottava kumppani. Niinpä rahoituksen keräämisen eteen on jouduttu tekemään paljon työtä, Voitila toteaa.

Kuriiri-elokuvan ensi-illan tarkka päivämäärä on vielä avoinna, sillä neuvottelut levittäjien kanssa ovat kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 11. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.