T24: Tallinnassa pääsee tänä kesänä taas robottibussin kyytiin

Matkustajat pääsevät robottibussin kyytiin 15.6.2020 alkaen. Auve Tech

Thea Ekholm

Toukokuun viimeisellä viikolla ensimmäiset ilman kuljettajaa kulkevat robottibussit saapuivat Tallinnassa Ülemisten kaupunginosaan. Kyseessä on kansainväliseen Fabulos-hankkeeseen liittyvä pilottiprojekti, jossa testataan robottibussien integrointia julkiseen liikenteeseen.

Pilottiprojektin bussireitti on 2,4 kilometriä pitkä ja se yhdistää toisiinsa Ülemiste-keskuksen, Tallinnan lentokentän sekä Ülemiste City -yrityskampuksen. Alueelle pystytetään myös älykkäitä bussipysäkkejä, joiden näytöiltä näkee bussien saapumis- ja lähtöajat reaaliajassa. Matkustajat pääsevät robottibussien kyytiin 15. kesäkuuta alkaen.

Uutta on se, että Fabulos-projektin robottibusseilla ei ole Ülemistessä omaa ajokaistaa vaan ne kulkevat muun liikenteen joukossa. Reitillä nopeusrajoitus vaihtelee 30:stä kilometristä 50:een kilometriin tunnissa. Robottibussien liikkumista valvotaan etänä 5G-yhteyden avulla.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa robottibussit voisivat olla osa joukkoliikennettä ja tehdä siitä entistä sujuvampaa ja käyttäjäystävällisempää sekä kannustaa ihmisiä luopumaan yksityisautoilusta.

Ülemistessä liikkuva Iseauto-robottibussi on Tallinnan teknillisen yliopiston (TalTech) ja Auve Techin suunnittelema prototyyppi. Se on suunniteltu kuljettamaan ihmisiä, mutta sitä voidaan käyttää myös tavarakuljetuksiin. Kyytiin mahtuu kerralla kuusi ihmistä ja sen maksiminopeus on 20 km / h.

Puolitoista vuotta kestäneen kehityshankkeen jälkeen Fabulos-projekti tuo robottibussit tänä kesänä viiden Euroopan maan kaduille. Tallinnan lisäksi robottibusseja voi nähdä Helsingin Pasilassa, Kreikassa, Alankomaissa ja Norjassa.

Myös Tallinnan eläintarha on testannut ilman kuljettajaa kulkevia robottibusseja viime vuoden joulukuusta lähtien. Robottibussit oli tarkoitus ottaa käyttöön eläintarhassa tänä kesänä, mutta käyttöönoton tarkemmasta aikataulusta ei tällä hetkellä ole tietoa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut