T24: Tallinnassa pääsee tänä kesänä taas robottibussin kyytiin

Matkustajat pääsevät robottibussin kyytiin 15.6.2020 alkaen. Auve Tech

Thea Ekholm

Toukokuun viimeisellä viikolla ensimmäiset ilman kuljettajaa kulkevat robottibussit saapuivat Tallinnassa Ülemisten kaupunginosaan. Kyseessä on kansainväliseen Fabulos-hankkeeseen liittyvä pilottiprojekti, jossa testataan robottibussien integrointia julkiseen liikenteeseen.

Pilottiprojektin bussireitti on 2,4 kilometriä pitkä ja se yhdistää toisiinsa Ülemiste-keskuksen, Tallinnan lentokentän sekä Ülemiste City -yrityskampuksen. Alueelle pystytetään myös älykkäitä bussipysäkkejä, joiden näytöiltä näkee bussien saapumis- ja lähtöajat reaaliajassa. Matkustajat pääsevät robottibussien kyytiin 15. kesäkuuta alkaen.

Uutta on se, että Fabulos-projektin robottibusseilla ei ole Ülemistessä omaa ajokaistaa vaan ne kulkevat muun liikenteen joukossa. Reitillä nopeusrajoitus vaihtelee 30:stä kilometristä 50:een kilometriin tunnissa. Robottibussien liikkumista valvotaan etänä 5G-yhteyden avulla.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa robottibussit voisivat olla osa joukkoliikennettä ja tehdä siitä entistä sujuvampaa ja käyttäjäystävällisempää sekä kannustaa ihmisiä luopumaan yksityisautoilusta.

Ülemistessä liikkuva Iseauto-robottibussi on Tallinnan teknillisen yliopiston (TalTech) ja Auve Techin suunnittelema prototyyppi. Se on suunniteltu kuljettamaan ihmisiä, mutta sitä voidaan käyttää myös tavarakuljetuksiin. Kyytiin mahtuu kerralla kuusi ihmistä ja sen maksiminopeus on 20 km / h.

Puolitoista vuotta kestäneen kehityshankkeen jälkeen Fabulos-projekti tuo robottibussit tänä kesänä viiden Euroopan maan kaduille. Tallinnan lisäksi robottibusseja voi nähdä Helsingin Pasilassa, Kreikassa, Alankomaissa ja Norjassa.

Myös Tallinnan eläintarha on testannut ilman kuljettajaa kulkevia robottibusseja viime vuoden joulukuusta lähtien. Robottibussit oli tarkoitus ottaa käyttöön eläintarhassa tänä kesänä, mutta käyttöönoton tarkemmasta aikataulusta ei tällä hetkellä ole tietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.