T24: Sähköinen resepti toimii vihdoin Suomenlahden molemmin puolin – Virossa kirjoitettu resepti toimii Suomessa ja Suomessa kirjoitettu Virossa

Kuvituskuva Riitta Kumpulainen

Thea Ekholm

Kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen myös Viron kansalaiset voivat ostaa Suomesta lääkkeitä kotimaansa sähköisellä reseptillä. Suomen kansalaisilla tämä mahdollisuus on ollut Virossa jo puolentoista vuoden ajan.

Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankki lääkkeitä Suomesta omassa kotimaassaan määrätyllä sähköisellä reseptillä. Virolainen sähköinen resepti toimii kaikissa Suomen apteekeissa. Jotta lääkkeet saa, apteekissa pitää asioida itse ja mukaan tarvitsee kuvallisen henkilökortin tai passin.

Suomalaisia sähköisiä reseptejä käytettiin Virossa viime vuonna noin 6 800 kertaa eli noin 20 kertaa päivässä.

– Vielä tammikuussa 2020 lääketoimituksia tehtiin Virossa 577, helmikuussa 677 ja maaliskuussa 407, Kelan Kanta-palveluiden asiakkuusvastaava Sini Palo kertoo.

Koska Suomessa asuvien virolaisten määrä on huomattavasti suurempi, kuin Virossa asuvien suomalaisten, voisi olettaa, että virolaisen sähköisen reseptin käyttö Suomessa on yleisempää.

– Asiaan on vaikea ottaa kantaa, sillä lääkkeiden ostoon vaikuttavat monet asiat, kuten lääkkeen tarve, lääkkeiden hintaerot ja lääkkeiden korvattavuus, Sini Palo lisää.

Suomalainen sähköinen resepti on viime vuodesta lähtien toiminut myös Kroatiassa, mutta siellä on tähän mennessä tehty vain yksittäisiä lääketoimituksia.

Sähköisen reseptin kehittäminen on laaja EU-hanke, jossa on mukana yli 20 maata. Rajat ylittävästä sähköisestä reseptistä on hyötyä matkailijoille, terveydenhuollolle ja toisessa EU-maassa asuville. Suomi ja Viro olivat ensimmäiset maat, jotka ottivat palvelun käyttöönsä.

– Portugalissa valmistelut palvelun aloittamiselle ovat pitkällä, joten pian suomalaisella sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä Portugalista ja portugalilaisella reseptillä Suomesta. Myös valmistelut sen suhteen, että kroatialaisella sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä Suomesta, ovat pitkällä.

Suomalainen sähköinen resepti tuli käyttöön ensin Virossa, koska jo vuonna 2016 hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan Viro keskittyi ensin oman maan apteekeille tarjottavaan palveluun ja Suomi omille kansalaisille tarjottavaan palveluun. Nyt kesäkuussa aloitettiin toinen vaihe, jossa Viro otti palvelun oman maan kansalaisten käyttöön, ja Suomi suomalaisten apteekkien käyttöön.

Sähköisen reseptin toimittamisessa on kuitenkin joitakin rajoitteita ja jokainen hankkeessa mukana oleva maa päättää itse, mitä sähköisiä reseptejä palvelun kautta välitetään ulkomaille.

– Sähköisellä reseptillä ei voi ostaa huumausaineita, eikä tiettyjä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Lääkkeet toimitetaan apteekista kyseisen maan lainsäädännön ja määräysten mukaisesti, Palo sanoo.

Useat maat ovat nyt kiinnostuneita eurooppalaisesta sähköisestä reseptistä ja sen käyttöönottoa valmistelevat tällä hetkellä Portugali, Ruotsi, Puola, Irlanti, Tšekki, Kreikka ja Kypros. Jokainen maa päättää itse käyttöönoton aikataulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 11. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.