Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä

Kuluvan viikon maanantaina 1.6. Viro avasi rajansa 16 Schengen-maan kansalaisille, jotka voivat nyt matkustaa maahan ilman karanteenia. Tämä koskee myös suomalaisia.

Kyseessä on Viron valtion yksisuuntainen päätös eli virolaisilla ei tällä hetkellä ole samanlaista oikeutta matkustaa Suomeen. Suomi ei ole myöskään muuttanut omia matkustusrajoituksiaan, joten sisärajavalvonta jatkuu tämän hetkisten tietojen mukaan 14.6.2020 saakka, eikä tarpeetonta matkustusta muihin maihin suositella.

Lisäksi ulkomailta Suomeen saapuvan suositellaan noudattavan 14 päivän omaehtoista karanteenia, mutta suositus ei perustu lakiin, eikä sen rikkomisesta voi saada rangaistusta.

Matkustusrajoitusten höllentämiseen ei saatu tarkempaa selvyyttä hallituksen eilisessä kokouksessakaan, jossa asialistalla olivat myös matkailuun liittyvät asiasta.

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi Twitterissä keskiviikkona, että hallitus kävi hyvää keskustelua rajaliikenteen rajoitusten osittaisesta purkamisesta ja ulkomaanmatkoja koskevista suosituksista. Ohisalon mukaan asian valmistelu jatkuu ja rajoitusten purkamista arvioidaan eri maiden tautitilanteiden pohjalta. Hallitus palaa asiaan ensi viikolla.

Lue myös: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon 1. kesäkuuta alkaen

Kaikki kolme Viroon liikennöivää laivayhtiötä eli Eckerö Line, Tallink ja Viking Line ovat Viron rajojen avautumisen jälkeen lisänneet laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille tai palanneet ainakin osittain normaaleihin aikatauluihin.

Matkustajamäärät ovat kuitenkin ensimmäisinä päivinä rajoitusten purkamisen jälkeen pysyneet hyvin maltillisina, vaikka matkavarauksien määrä onkin lähtenyt kasvuun.

– Matkustajamäärät ovat tällä viikolla olleet hyvin maltillisia. Matkustajia on ollut edellisiin viikkoihin verrattuna kymmeniä tai joitain satoja enemmän. Viime vuoden matkustajamääriin verrattuna voi sanoa, että matkustajia on hyvin vähän, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo.

Samaa toteaa myös Eckerö Linen myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi.

– Varaukset ovat lisääntyneet viime perjantaista alkaen. Toki olemme merkittävästi jäljessä viime vuoden vastaavan ajasta. Tällä hetkellä matkavarausten määrä on noin 10 prosenttia viime vuoden määristä. Matkustajia on ollut tällä viikolla lähdöstä riippuen joistakin kymmenistä muutamaan sataan, Toikka-Everi kertoo.

Viking Linella matkustajamäärät ovat kesäkuun ensimmäisinä päivinä nousseet noin kaksinkertaisiksi verrattuna toukokuun lopun tilanteeseen. Silti ollaan vielä kaukana edellisten vuosien tasosta.

– Uskomme, että kesällä matkustaminen lisääntyy hallitusti. Emme julkaise tarkempia matkustajalukuja tässä vaiheessa, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund toteaa.

Myös erilaiset rajoitukset laivojen lipunmyynneistä ovat nyt poistuneet ja lippuja voi ostaa kaikille matkatyypeille.

– Matkoja pystyy varamaan kaikille niille laivoillemme, jotka ovat liikenteessä tai joiden liikenteen aloituspäivä on tiedossa. Tallinkin laivoille voi siis varata muun muassa 5 h ostosristeilyn, reittimatkan, hotellimatkan ja 11 tai 22 tunnin risteilyn, Marika Nöjd kertoo.

Eckerö Line on kevään aikana uudistanut varaussivustojaan ja nyt reittimatkojen ristiinvaraaminen onnistuu saman varauksen puitteissa sekä m/s Finlandialle että Finbo Cargolle.

– Nyt kaikki varaukset voi tehdä yhdellä sivulla, kun aikaisemmin Finbo Cargon matkavaraus piti tehdä eri sivulla kuin m/s Finlandian. Finbo Cargon matkavaraukseen on edelleen aina liitettävä ajoneuvo, Ida Toikka-Everi kertoo.

Eckerö Linen alukset m/s Finlandia ja Finbo Cargo ovat liikennöineet koko koronakriisin ajan Helsinki-Tallinna-reitillä osittain poikkeusaikatauluin.

Tallinkin Megastar-alus on myös liikennöinyt reitillä koko ajan. Nyt Tallink on vähitellen palauttanut Helsinki-Tallinna-reitille muita aluksia kasvaneen kysynnän mukaan ja lisännyt myös laivavuoroja.

– Megastar on liikennöinyt reitillä normaalin aikataulun mukaan jo toukokuun puolivälistä lähtien. Star-alus palaa normaaliin kesäaikatauluun 15.6., mutta jo 4.6. alkaen lisäämme sen lähtöjä kasvaneen kysynnän vuoksi. Silja Europa aloittaa reitillä 12.6. ja Victoria I 8.6., Marika Nöjd kertoo.

Viking Linen toi pois liikenteestä olleen Viking XPRS -aluksen takaisin Helsinki-Tallinna-reitille heti 1.6. alkaen. Lisää vuoroja reitille tuo Viking Gabriella, joka jatkaa liikennöintiä poikkeusaikataulun mukaisesti ainakin 18.6. saakka. Sen sijaan kaikki Viking Mariellan ja Gabriellan piknik-päiväristeilyt Helsingistä ajalla 12.6.-9.8.2020 on peruttu.