T24: Hurja ampumavälikohtaus viikonloppuna Virossa: Kaksi kuoli ja kolme loukkaantui vakavasti

Lihulan kylässä tapahtuneessa ammuskelussa loukkaantuivat myös 3- ja 5-vuotiaat lapset. Poliisi pidätti ammuskelija sunnuntain vastaisena yönä.

Ampumavälikohtaus tapahtui pienessä Lihulan kylässä. Lihula Muuseum

Thea Ekholm

Pienessä Lihulan kylässä, Pärnun maakunnassa, noin puolentoista tunnin matkan päässä Tallinnasta tapahtui lauantai-iltana vakava ampumavälikohtaus, jossa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kolme.

Viron poliisi kertoi ottaneensa epäillyn 32-vuotiaan miehen kiinni myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä mittavan poliisioperaation seurauksena, johon osallistui yli 50 poliisia.

Tapahtumat saivat alkunsa lauantai-iltana Lihulan Olerex-huotoaseman pihalla, jossa epäilty 32-vuotias mies oli liikkeellä Subaru-merkkisellä henkilöautolla. Poliisille ilmoitettiin klo 21.40, että mies oli törmännyt autollaan kahteen muuhun autoon ja huoltoaseman seinään.

Noin kymmenen minuuttia myöhemmin poliisille ilmoitettiin, että tapahtumat huoltoaseman pihalla nähnyt moottoripyöräilijä oli lähtenyt seuraamaan paikalta paennutta epäiltyä. Pian tämän jälkeen poliisi sai ilmoituksen ammuskelusta.

Epäilty 32-vuotias mies oli ampunut moottoripyöräilijän, joka kuoli tapahtumapaikalla vammoihinsa. Lisäksi epäilty ampui kohti sattumalta paikalle osunutta autoa, jonka kyydissä oli nainen, mies ja kaksi lasta.

Autossa ollut nainen kuoli saamiinsa vammoihin ambulanssissa. Kyydissä olleet 3- ja 5-vuotiaat lapset ovat sairaalahoidossa, mutta poliisin mukaan heidän tilansa on vakaa. Auton kyydissä ollut mies on pääsetetty pois sairaalasta. Viron yleisradion tietojen mukaan kuollut nainen oli lasten isoäiti.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) läntisen prefektuurin päällikkö Kaido Kõplas kertoi Viron yleisradion mukaan sunnuntaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että poliisi reagoi voimalla saadakseen epäillyn pidätettyä nopeasti.

– Eristimme alueen ja lähellä olevat tiet. Epäilty ampui myös kohti poliiseja, mutta kukaan ei loukkaantunut. Saimme pidätettyä hänet noin klo 00.40 sunnuntain vastaisena yönä, Kaido Kõplas kertoi.

Poliisilla ei vielä ole käsitystä tekijän motiiveista, mutta mies oli alkoholin vaikutuksen alaisena ja hänelle tehdyn pikatestin mukaan käyttänyt myös voimakkaita rauhoittavia lääkkeitä. Poliisin mukaan mies ei ole kuulusteluissa kiistänyt ampumista, mutta ei ole myöskään antanut lausuntoa tapahtumien syistä.

Epäilyllä miehellä on voimassa oleva aselupa neljään ampuma-aseeseen. Kaikki aseet, joita hän käytti tapahtumapaikalla, ovat laillisesti rekisteröityjä.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen johtajan Elmar Vaherin mukaan epäillylle oli annettu aselupa liian kevyin perustein.

– Vaikka lainsäädäntö ei nimenomaan kiellä aseluvan myöntämistä, niin lain mukaan luvan hakijan elämäntapaa on myös arvioitava. Valitettavasti näin ei tehty vuonna 2017 ja hänelle myönnettiin lupa liian kevyin perustein, Vaher toteaa.

Johtavan syyttäjän Kristine Tammen mukaan epäilyllä on tilillään sekä vanhempia että uudempia tapauksia, joissa hän on käyttänyt asetta väärin. Tammen mukaan ampujaa epäillään murhista.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut