T24: Virossa kisattiin parhaan käsityösnapsin valmistajan tittelistä – Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa

Virolaiset pientuottajat kisasivat viikonloppuna ensimmäistä kertaa parhaan käsityösnapsin valmistajan tittelistä. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Viron sommelierien yhdistys ja Flavors of Estonia -verkkosivusto järjestivät kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ensimmäistä kertaa kilpailun, jossa valittiin virolaisten pientuottajien valmistama Viron paras käsityösnapsi.

Tapahtumapaikkana toimi Raplamaan maakunnassa sijaitseva historiallinen Atlan kartano, joka on yksi Viron vanhimmista kartanoista. Ensimmäiset tiedot kartanosta ovat peräisin vuodelta 1422.

Historiallinen Atlan kartano tarjosi puitteet pientuottajien kilpailulle. Thea Ekholm

Kisassa oli mukana 17 pientuottajaa ja 38 erilaista väkevää alkoholijuomaa. Voittajat valittiin sokkomaistatuksen perusteella, jonka suorittivat Viron sommelierien yhdistyksen jäsenet.

Tuomariston puheenjohtajan Ööbikun gastronomiatilan ravintolan keittiömestari Ants Uustalun mukaan on hienoa nähdä, kuinka paljon erilaisia käsityösnapseja virolaiset pientuottajat nykyään tekevät.

– Ravintolassa asiakkaat haluavat aina maistaa jotain uutta, joten virolaisten pientuottajien valmistamille käsityösnapseille on tilausta. Juomien laatu on nykyään todella korkea ja myös pullojen design ja pakkaukset ovat korkealaatuisia, Ants Uustalu toteaa.

Virossa on Suomen lailla ollut jo muutaman vuoden ajan menossa ginibuumi ja maassa on avattu useita ginin valmistukseen keskittyviä käsityötislaamoita. Pientuottajille tarkoitettu kilpailu esitteli monenlaisten ginien lisäksi erilaisia marjoista ja hedelmistä tehtyjä tisleitä, likööreitä ja brändejä sekä yhden oluesta tislatun snapsin.

– Ginit aloittivat Virossa tämän käsityösnapsien trendin, mutta oli hienoa, että saimme mukaan kilpailuun näin laajan valikoiman muita vahvoja alkoholijuomia, Flavors of Estonia -sivuston perustaja Aivar Hanson kertoo.

Viron sommerlierien yhdistyksen ja Flavors of Estonia -verkkosivuston tavoitteena on saada lisää näkyvyyttä pientuottajien valmistamille laadukkaille alkoholijuomille, sillä edes kaikki kuluttajat Virossa eivät tunne yrityksiä ja niiden tuotteita. Jo ensi vuonna kilpailu muuttuu kansainväliseksi ja mukaan ovat tervetulleita pientuottajat Itämeren rantavaltioista.

Tapahtuman avasi Viron maatalousministeri Arvo Aller, jonka mukaan lisäarvon tuottaminen maataloustuotteille on osa maaseudun yrittäjyyttä.

– Lisäksi pientuottajat ja heidän laadukkaat juomansa ovat yksi tapa houkutella turisteja Viroon ja tärkeä osa myös vientiä. Haluan myös ehdottomasti korostaa, että tällainen käsityötuotanto ei ole alkoholismin edistämistä, maatalousministeri totesi avajaispuheessaan.

Viron parhaat käsityösnapsit 2020 -kilpailussa menestyivät myös Tallinnassa sijaitsevan ravintola Olde Hansan maustetut snapsit, jotka ovat ravintolan omistajan Auri Hakomaan ja keittiömestari Emmanuel Willen yhteistyön tulosta.

– Meille nämä käsityösnapsit eivät ole mikään uusi tuote, sillä niitä on tehty Olde Hansassa jo 20 vuoden ajan, Emmanuel Wille kertoo.

Listan Viron vuoden 2020 parhaista käsityösnapseista löydät täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Päätoimittaja Kannala: "Vapaavuoren turhautuminen tarjoaa väylän kokoomuksen ja pormestarin horjuttamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.