T24: Virossa kisattiin parhaan käsityösnapsin valmistajan tittelistä – Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa

Virolaiset pientuottajat kisasivat viikonloppuna ensimmäistä kertaa parhaan käsityösnapsin valmistajan tittelistä. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Viron sommelierien yhdistys ja Flavors of Estonia -verkkosivusto järjestivät kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ensimmäistä kertaa kilpailun, jossa valittiin virolaisten pientuottajien valmistama Viron paras käsityösnapsi.

Tapahtumapaikkana toimi Raplamaan maakunnassa sijaitseva historiallinen Atlan kartano, joka on yksi Viron vanhimmista kartanoista. Ensimmäiset tiedot kartanosta ovat peräisin vuodelta 1422.

Historiallinen Atlan kartano tarjosi puitteet pientuottajien kilpailulle. Thea Ekholm

Kisassa oli mukana 17 pientuottajaa ja 38 erilaista väkevää alkoholijuomaa. Voittajat valittiin sokkomaistatuksen perusteella, jonka suorittivat Viron sommelierien yhdistyksen jäsenet.

Tuomariston puheenjohtajan Ööbikun gastronomiatilan ravintolan keittiömestari Ants Uustalun mukaan on hienoa nähdä, kuinka paljon erilaisia käsityösnapseja virolaiset pientuottajat nykyään tekevät.

– Ravintolassa asiakkaat haluavat aina maistaa jotain uutta, joten virolaisten pientuottajien valmistamille käsityösnapseille on tilausta. Juomien laatu on nykyään todella korkea ja myös pullojen design ja pakkaukset ovat korkealaatuisia, Ants Uustalu toteaa.

Virossa on Suomen lailla ollut jo muutaman vuoden ajan menossa ginibuumi ja maassa on avattu useita ginin valmistukseen keskittyviä käsityötislaamoita. Pientuottajille tarkoitettu kilpailu esitteli monenlaisten ginien lisäksi erilaisia marjoista ja hedelmistä tehtyjä tisleitä, likööreitä ja brändejä sekä yhden oluesta tislatun snapsin.

– Ginit aloittivat Virossa tämän käsityösnapsien trendin, mutta oli hienoa, että saimme mukaan kilpailuun näin laajan valikoiman muita vahvoja alkoholijuomia, Flavors of Estonia -sivuston perustaja Aivar Hanson kertoo.

Viron sommerlierien yhdistyksen ja Flavors of Estonia -verkkosivuston tavoitteena on saada lisää näkyvyyttä pientuottajien valmistamille laadukkaille alkoholijuomille, sillä edes kaikki kuluttajat Virossa eivät tunne yrityksiä ja niiden tuotteita. Jo ensi vuonna kilpailu muuttuu kansainväliseksi ja mukaan ovat tervetulleita pientuottajat Itämeren rantavaltioista.

Tapahtuman avasi Viron maatalousministeri Arvo Aller, jonka mukaan lisäarvon tuottaminen maataloustuotteille on osa maaseudun yrittäjyyttä.

– Lisäksi pientuottajat ja heidän laadukkaat juomansa ovat yksi tapa houkutella turisteja Viroon ja tärkeä osa myös vientiä. Haluan myös ehdottomasti korostaa, että tällainen käsityötuotanto ei ole alkoholismin edistämistä, maatalousministeri totesi avajaispuheessaan.

Viron parhaat käsityösnapsit 2020 -kilpailussa menestyivät myös Tallinnassa sijaitsevan ravintola Olde Hansan maustetut snapsit, jotka ovat ravintolan omistajan Auri Hakomaan ja keittiömestari Emmanuel Willen yhteistyön tulosta.

– Meille nämä käsityösnapsit eivät ole mikään uusi tuote, sillä niitä on tehty Olde Hansassa jo 20 vuoden ajan, Emmanuel Wille kertoo.

Listan Viron vuoden 2020 parhaista käsityösnapseista löydät täältä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut