T24: Helsingin Vasikkasaaresta ja Tallinnan Aegnan saaresta kehitetään urbaaneja saaristoluontomatkailun vetonaulakohteita

Thea Ekholm

Vuonna 2019 käynnistyneen Urban Eco Islands -hankkeen tavoitteena on nostaa Helsingin Vasikkasaari ja Tallinnan Aegnan saari uudenlaisiksi luontomatkailukohteiksi, joissa hyödynnetään uusimpia digitaalisia ratkaisuja matkailijoiden houkuttelemiseen ja ympäristön suojeluun.

Hankkeen kohteina ovat kaksi hyvin erilaista saarta, joista toinen sijaitsee Helsingin ja toinen Tallinnan edustalla. Kruunuvuorenselällä sijaitseva Vasikkasaari on entinen armeijan saari, joka avautui suurelle yleisölle muutama vuosi sitten. Saari on ulkoilu- ja virkistysalue, jossa sijaitsee myös noin 50 kesämajan yhteisö. Vasikkasaaressa ei ole sähköjä.

Aurinkopaneeleilla tuotetaan tarvittava sähkö antureihin Vasikkasaaressa, jossa ei ole sähköä. Forum Virium

Aegnan saari puolestaan on ainoa Tallinnan kaupunkiin kuuluva saari. Se sijaitsee noin tunnin laivamatkan päässä Viron pääkaupungista ja on ollut yleisölle avoin jo 1990-luvulta lähtien. Saari on luonnonsuojelualue, mutta siellä on myös ravintola- ja majoitustoimintaa. Kesäaikaan Tallinnasta kulkee sinne säännöllinen laivayhteys.

– Urban Eco Islands -hankkeen tavoitteena on kehittää saaria kestävän matkailun ehdoilla ja herkkää saaristoluontoa kunnioittaen, Forum Viriumin projektipäällikkö Veli Airikkala kertoo.

Forum Viriumin rooli hankkeessa on kehittää ympäristöä suojelevia ja kävijöitä hukuttelevia digitaalisia ratkaisuja.

– Jo viime kesänä saarille asennettiin erilaisia antureita, joiden avulla voimme mitata esimerkiksi kävijämääriä sekä erilaisia säätietoja, kuten lämpötilaa, tuulen nopeutta ja sademääriä. Mitattaviksi on valittu asioita, joiden voisi kuvitella kiinnostavan ihmisiä, Airikkala lisää.

Sensoreilla ja antureilla mitataan saarilla monenlaisia asioita. Forum Virium

Tämän kesän projekti on selvittää vanhojen satelliittikuvien ja kesän aikana toteutettavien drone-lentojen avulla, miten ihmisten määrä on vaikuttanut luonnon kulumiseen saarilla. Lisäksi tutkitaan, miten ihmiset kulkevat saarissa, kulkevatko he polkuja pitkin ja mitä alueita he siellä käyttävät.

– Tämän hankkeen tavoite on kerätä erilaista dataa. Seuraavan hankkeen tavoite voi sitten olla tämän tutkimustiedot jalostaminen. Me olemme jo kehittäneet kerättyjen säätietojen perusteella comfort indeksin, joka kertoo, milloin saaressa pitää olla villapaita mukana.

Tutkimushankkeen toimet on räätälöity saarien mukaan, sillä niillä on erilaiset sidosryhmät. Aegnan saarella toimivien yritysten kanssa on ollut aktiivisempi vuoropuhelu kuin Vasikkasaaren kesämajayhteisön kanssa.

– Antureita ja mittalaitteistoja on asennettu saarille heidän toiveidensa mukaan. Aegnan saarella on käytössä vain kävijälaskuri, Vasikkasaarella on enemmän mittalaitteita. Oman haasteensa niiden asentamiselle toi se, ettei saarella ole sähköjä. Virta on pitänyt tuottaa esimerkiksi aurinkopaneeleiden avulla.

Lisäksi hankkeen aikana Vasikkasaaren polkuja ja reittejä kunnostetaan ja Aegnan saarelle rakennetaan uusi, isompi jätteenkeräysasema ja uusitaan saaren historiasta ja sen luonnosta kertovia infotauluja.

Urban Eco Islands -hanke

Vuosina 2019-2021 käynnissä olevassa Urban Eco Islands -hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunki, Tallinnan kaupunki, Forum Virium ja Stockholm Enviroment Institute. Hankkeen budjetti on reilut miljoonaa euroa, josta EU-rahoituksen osuus on 858 225 euroa. Tuki tulee Interreg Central Baltic -rahoitusohjelman kautta. Hankkeen lopuksi on tarkoitus tuottaa saarikohteiden kestävän matkailun käsikirja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Päätoimittaja Kannala: "Vapaavuoren turhautuminen tarjoaa väylän kokoomuksen ja pormestarin horjuttamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.