T24: Euroopan ympäristökeskuksen raportti: Virossa on yhdet Euroopan huonoimmista uimavesistä

Thea Ekholm

Euroopan ympäristökeskuksen vastikään julkaisema Euroopan uimavesiraportti ei ole Viron näkökulmasta mukavaa luettavaa. Raportin mukaan Virossa ovat laadultaan yhdet Euroopan huonoimmat uimavedet.

Euroopan uimavesiraportissa Suomi sijoittui sijalla 12 eli muutaman pykälän EU:n keskitason paremmalle puolelle. Viro löytyy raportista vasta sijalta 28. ja sen taakse uimavesien laadussa jäivät vain Slovakia, Albania ja Puola.

Suomen uimavesistä noin 92 prosenttia luokiteltiin laadultaan erinomaisiksi tai hyviksi. Vain kahdeksan rantaa eli noin kolme prosenttia rannoista kuului tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään luokkaan. Vain kahdella rannalla (0,7%) uimaveden laatu oli luokiteltu huonoksi.

Virossa vain 63 prosentilla rannoista uimaveden laatu oli erinomainen. Toisin sanoen yli kolmasosa Viron rannoista ei täytä korkeimpia uimaveden laatustandardeja. Lisäksi 18,5 prosentilla rannoista uimaveden laatu on hyvä ja 11,1 prosentilla rannoista (6 rantaa) veden laatu on riittävä. Kolmella Viron rannoista uimaveden laatu on heikko. Nämä rannat ovat Stroomin ranta Tallinnassa ja vanhan Pärnun ja Raekülan rannat Pärnussa.

Virosta raportissa oli mukana 54 rantaa, joista 27 sijaitsee rannikolla ja 27 sisämaassa.

Puhtaimmat uimavedet ovat raportin mukaan Kyproksella, jossa 99,1 prosentilla rannoista uimaveden laatu oli erinomainen. Yli 95 prosentilla rannoista uimaveden laatu oli erinomainen myös Itävallassa, Maltalla, Kreikassa ja Kroatiassa.

Huonoimmat tulokset uimaveden laadusta sai Puola, jossa vain 21,6 prosentilla rannoista uimaveden laatu oli erinomainen. Huonoa tulosta selittää osaksi se, että maan 606 rannasta vain 187 rantaa oli mukana testissä. Tämä taas johtui siitä, että suurin osa rannoista on rekisteröity tutkimukseen vasta äskettäin ja niiltä ei ole kerätty tarpeeksi vesinäytteitä.

Tutustu Euroopan maiden uimavesien laatuun tarkemmin täällä.

Euroopan uimavesien laatu 2019

Euroopan ympäristökeskuksen nyt julkaisema uimavesiraportti perustuu vuosien 2016-2019 seurantaan.

Raportissa on mukana 22 295 rantaa.

Noin 85 prosentilla eurooppalaisista rannoista uimavesi on erittäin puhdasta.

Vain 1,3 prosentilla rannoista uimaveden laatu on huono.

Puhtaimmat uimavedet ovat raportin mukaan Kyproksella ja huonoimmat Puolassa.

Uimaveden laatu on parantunut huomattavasti Euroopassa viimeisen 40 vuoden aikana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut