T24 | Oletko tulossa kesällä autolla Viroon – Tiedätkö, mitä asiakirjoja tarvitset mukaan?

Onko suunnitelmissa autoloma Virossa tänä kesänä? Tallinna24 listasi tarvittavat asiakirjat, jotka on syytä pakata mukaan, niin matkan teko sujuu mukavasti.

Suomen ja Viron välillä kulkeva vapaa-ajan liikenne alkaa taas pikkuhiljaa käynnistyä, kun kaikki koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset matkustamiselta ovat poistuneet.

Rajaviranomaisten mukaan autoliikenne Viron ja Suomen välillä kulkee pääosin sujuvasti, mutta ongelmia aiheuttavat kuitenkin asiakirjat tai oikeastaan niiden puute.

Suomessa autossa ei ole enää muutamaan vuoteen tarvinnut kuljettaa rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, sillä kaikilla viranomaiset saavat tarvittavat tiedot suoraan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin järjestelmistä. Toisin on ulkomailla. Niinpä aina autolla ulkomaille lähdettäessä pitää ottaa rekisteröintitodistuksen tekninen osa mukana.

Rekisteröintitodistuksen teknisen osan voi tilata maksutta Trafista ja sen saapuminen kestä noin viikon. Sen voi myös hakea henkilökohtaisesti lähimmältä katsastuskonttorilta.

Jos Tallinnan matkalla on kaverin auto lainassa tai jos auto on pankin tai rahoitusyhtiön nimissä, kannattaa mukana olla valtakirja tai lupa auton lainaamisesta ja viemisestä ulkomaille. Ei nimittäin ole automaatio, että leasing-auton voi tuoda ilman lupaa Baltiaan.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että jos valtakirjaa ei ole mukana, matka saattaa huonoimmillaan tyssätä siihen. Joissain tapauksissa rajaviranomaiset soittavat auton omistajalle.

Vuokra-autolla liikuttaessa kannattaa tarkistaa, että Baltia alueena on merkitty vuokrasopimukseen, koska se ei ole itsestään selvää.

Myös auton vakuutusten on syytä olla kunnossa. Green cardia eli vihreää korttia ei tarvita Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Suomalainen liikennevakuutus on näissä maissa automaattisesti voimassa.

Virossa autoillessa on hyvä muistaa, että taajamissa yleinen nopeusrajoitus on 50 km / h ja maanteillä 90 km / h, elleivät liikennemerkit toisin osoita. Turvavöiden käyttö on pakollista, matkapuhelinta ei saa käyttää ajaessa ja ajovalot on pidettävä päällä kaikkina vuorokaudenaikoina. Lisäksi on hyvä tietää, että promilleraja Virossa on 0,2 mg/g, mutta käytännössä liikenteessä on alkoholin suhteen nollatoleranssi.

Myös Virossa kesä on teiden rakentamisen, kunnostamisen ja asfaltoinnin aikaa. Ajankohtaista tietoa Tallinnan alueen tietöistä löydät Tallinnan kaupungin verkkosivuilta ja kaikki Viron tietyöt löytyvät Tark Tee -sivustolta.

Viron tiehallinnon verkkosivuilta löytyy myös ajankotaista tietoa maanteiden varsilla olevien peltipoliisien eli nopeusvalvontakameroiden sijainnista.

Nopeusvalvontakameroista varoitetaan etukäteen liikennemerkeillä teiden varsissa. Ja varoituksen sana autoilijoille: kamerat mittaavat nopeutta molempiin suuntiin. Kameroita on eniten matkalla Tallinnasta Tarttoon, Narvaan ja Pärnuun.

Virossa autoilevalla suomalaisella pitää olla mukanaan:

Passi tai henkilökortti

Ajokortti

Auton rekisteröintitodistuksen tekninen osa

Valtakirjan tai maastavientiluvan tarvitset, jos et ole auton omistaja tai haltija eli jos auton omistaja on pankki tai rahoitusyhtiö tai vaikka kaveri

Voimassa oleva liikennevakuutus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut