T24: Oletko tulossa kesällä autolla Viroon – Tiedätkö, mitä asiakirjoja tarvitset mukaan?

Thea Ekholm

Onko suunnitelmissa autoloma Virossa tänä kesänä? Tallinna24 listasi tarvittavat asiakirjat, jotka on syytä pakata mukaan, niin matkan teko sujuu mukavasti.

Suomen ja Viron välillä kulkeva vapaa-ajan liikenne alkaa taas pikkuhiljaa käynnistyä, kun kaikki koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset matkustamiselta ovat poistuneet.

Rajaviranomaisten mukaan autoliikenne Viron ja Suomen välillä kulkee pääosin sujuvasti, mutta ongelmia aiheuttavat kuitenkin asiakirjat tai oikeastaan niiden puute.

Suomessa autossa ei ole enää muutamaan vuoteen tarvinnut kuljettaa rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, sillä kaikilla viranomaiset saavat tarvittavat tiedot suoraan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin järjestelmistä. Toisin on ulkomailla. Niinpä aina autolla ulkomaille lähdettäessä pitää ottaa rekisteröintitodistuksen tekninen osa mukana.

Rekisteröintitodistuksen teknisen osan voi tilata maksutta Trafista ja sen saapuminen kestä noin viikon. Sen voi myös hakea henkilökohtaisesti lähimmältä katsastuskonttorilta.

Jos Tallinnan matkalla on kaverin auto lainassa tai jos auto on pankin tai rahoitusyhtiön nimissä, kannattaa mukana olla valtakirja tai lupa auton lainaamisesta ja viemisestä ulkomaille. Ei nimittäin ole automaatio, että leasing-auton voi tuoda ilman lupaa Baltiaan.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että jos valtakirjaa ei ole mukana, matka saattaa huonoimmillaan tyssätä siihen. Joissain tapauksissa rajaviranomaiset soittavat auton omistajalle.

Vuokra-autolla liikuttaessa kannattaa tarkistaa, että Baltia alueena on merkitty vuokrasopimukseen, koska se ei ole itsestään selvää.

Myös auton vakuutusten on syytä olla kunnossa. Green cardia eli vihreää korttia ei tarvita Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Suomalainen liikennevakuutus on näissä maissa automaattisesti voimassa.

Virossa autoillessa on hyvä muistaa, että taajamissa yleinen nopeusrajoitus on 50 km / h ja maanteillä 90 km / h, elleivät liikennemerkit toisin osoita. Turvavöiden käyttö on pakollista, matkapuhelinta ei saa käyttää ajaessa ja ajovalot on pidettävä päällä kaikkina vuorokaudenaikoina. Lisäksi on hyvä tietää, että promilleraja Virossa on 0,2 mg/g, mutta käytännössä liikenteessä on alkoholin suhteen nollatoleranssi.

Myös Virossa kesä on teiden rakentamisen, kunnostamisen ja asfaltoinnin aikaa. Ajankohtaista tietoa Tallinnan alueen tietöistä löydät Tallinnan kaupungin verkkosivuilta ja kaikki Viron tietyöt löytyvät Tark Tee -sivustolta.

Viron tiehallinnon verkkosivuilta löytyy myös ajankotaista tietoa maanteiden varsilla olevien peltipoliisien eli nopeusvalvontakameroiden sijainnista.

Nopeusvalvontakameroista varoitetaan etukäteen liikennemerkeillä teiden varsissa. Ja varoituksen sana autoilijoille: kamerat mittaavat nopeutta molempiin suuntiin. Kameroita on eniten matkalla Tallinnasta Tarttoon, Narvaan ja Pärnuun.

Virossa autoilevalla suomalaisella pitää olla mukanaan:

Passi tai henkilökortti

Ajokortti

Auton rekisteröintitodistuksen tekninen osa

Valtakirjan tai maastavientiluvan tarvitset, jos et ole auton omistaja tai haltija eli jos auton omistaja on pankki tai rahoitusyhtiö tai vaikka kaveri

Voimassa oleva liikennevakuutus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.