T24: Tänä vuonna juhannusta voi juhlia kaksi kertaa tulemalla Viroon

Thea Ekholm

Suomessa juhannusaatto on tänä vuonna perjantaina 19. kesäkuuta, mutta Virossa juhannusta juhlitan vasta ensi viikolla 23. kesäkuuta alkaen.

Syy tähän on se, että Suomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 lähtien liukuvasti kesäkuun 20. päivän ja 26. päivän välisenä lauantaina. Näin kalenterivuoteen saatiin mahdollisimman monta ehjää työviikkoa.

Etelänaapurissa Virossa juhannus on edelleen vanhalla paikalla eli juhannusaattoa vietetään 23. kesäkuuta ja juhannuspäivää 24. kesäkuuta osuivatpa ne mille viikonpäivälle tahansa. Nykyään juhannus on Virossa myös kansallinen vapaapäivä.

Juhannusaattona Virossa juhlitaan myös voitonpäivää. Silloin muistetaan Viron vapaussodan taistelua vuodelta 1919, jossa virolaiset voittivat saksalaiset. Pian sen jälkeen solmittiin Tarton rauha.

Juhannuksen viettoon kuuluvat oleellisesti kokot, joita poltetaan juhannusaattona ja virolaiset valmistautuvat yöttömän yön juhlaan hyvissä ajoin keräämällä jätepuusta kokkoja rannoille ja pihoille. Kokko on tärkeä osa juhannusta, sillä tänäkin päivänä uskotaan tuovan huonoa onnea, jos ei juhannuksena pääse koko äärelle.

Juhannustraditioihin kuuluu myös etsiä juhannusyönä taikavoimia omaava saniaisen kukkaa, joka kukkii vain hetken ajan valoisana kesäyönä. Myös kiiltomatoja etsitään, sillä sellaisen juhannusaattona nähneelle on luvassa suuri onni.

Perinne, jota ei enää suositella noudatettavaksi on juhannuskokon yli hyppääminen, sillä se voi tuoda hyppääjälle hyvän onneen sijaan sairaalareissun.

Laulaminen ja tanssiminen kuuluvat juhannukseen, kuten niin moneen muuhunkin virolaiseen juhlapyhään.

Virossa sekä juhannusaatto että juhannuspäivä ovat liputuspäiviä ja liput liehuvat saloissa myös niiden välisen yön.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut