T24: Tallinnassa voi huoletta juoda kraanavettä – Kaupungin juomaveden laatu on erinomainen

Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Thea Ekholm

Säännöllisin väliajoin Facebookissa ja internetin keskustelupalstoilla nousee esiin kysymys, voiko Tallinnassa juoda vesijohtovettä turvallisin mielin.

Tallinnan vesilaitos tutkii juomaveden laatua säännöllisesti ottamalla näytteitä eri puolilta kaupunkia. Esimerkiksi vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä otettiin yhteensä 825 vesinäytettä ja kaikki niistä täyttivät juomavedelle asetetut tiukat vaatimukset.

Virallisia näytteenottopaikkoja on eri puolilla Tallinnaa 120 kappaletta ja niistä otetaan vettä säännöllisesti kahdesti kuukaudessa.

Tallinnan juomaveden laatu on pysynyt viime vuosina vakaana ja vuonna 2019 otetuista vesinäytteistä 99 prosenttia oli vaatimusten mukaisia. Niinpä voi sanoa, että Viron pääkaupungin juomaveden laatu on verrattavissa vesijohtoveden laatuun missä tahansa Länsi-Euroopan maassa.

Vesilaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan myös Tallinnan asukkaiden luottamus vesijohtoveden laatuun on viime aikoina kasvanut. Nykyään jo 86 prosenttia kaupungin asukkaista juo kraanavettä, kun vielä vuonna 2011 vain 48 prosenttia tallinnalaisista joi kraanavettä. Vesijohtovettä on myös yhä useammin tarjolla ravintoloissa.

Suomalaiseen kraanaveteen tottuneet saattavat havaita Tallinnan vesijohtovedessä pienen sivumaun. Se johtuu veden kovuudesta eli korkeammasta kalkkipitoisuudesta. Se ei ole kuitenkaan mitenkään vaarallista tai estä veden juomista.

Joissain tapauksissa veden laatuun ja makuun voivat vaikuttaa Tallinnan vanhojen talojen huonokuntoiset kiinteistöjen sisäiset vesijohdot. Niistä voi irrota veteen rautaa ja sameutta aiheuttavia ainesosia, mutta ne eivät kuitenkaan tee vedestä juomakelvotonta. Siitä huolehtii Tallinnassa vesijohtoveteen lisättävä pieni määrä klooria, joka tuhoaa bakteereita, mutta ei ole haitallista ihmisille.

Vesijohtoveden laatututkimuksiin voi tutustua Tallinna vesilaitoksen vironkielisillä verkkosivuilla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut