T24: Tallinnan lentokenttä varautuu toiseen korona-aaltoon suomalaisinnovaation avulla

Tallinnan lentokentällä Nanoksin pinnoitus laitettiin myös wc-tiloihin. Nanoksi Finland Oy

Thea Ekholm

Suomalaisyritys Nanoksi Finland Oy:n reilut kolme vuotta sitten lanseeraamasta viruksia ja bakteereita tuhoavasta katalyysipinnoituksesta on tullut koronakriisin myötä haluttua tavaraa.

Tuotelupauksensa mukaan katalyysipinnoitus tuhoaa pahimmatkin virukset, joten sitä on viime aikoina käytetty Suomessa monissa hoivakodeissa ja ruokakaupoissa, kuten myös huvipuisto Särkänniemessä. Virossa katalyysipinnoituksen on hankkinut tiloihinsa esimerkiksi Viru-keskus ja Tallinnan lentokenttä.

Mikä ihme tuote tämä valokatalyysipinnoitus oikein on?

– Pinnoitus sisältää titaanidioksidia, joka normaalisti uv-valon kanssa reagoidessaan aiheuttaa valokatalyysin eli eräänlaisen fysiokemiallisen reaktion. Me olemme saaneet yleensä vain uv-valon kanssa reagoivan titaanidioksidin reagoimaan myös näkyvän valon kanssa, joten se toimii myös sisätiloissa. Valokatalyysi on samanlainen ilmiö kuin polttaminen. Se tuhoaa virukset ja bakteerit ja muuttaa ne hiilidioksidiksi ja vedeksi, Nanoksi Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Laks kertoo.

Kyseessä on myrkytön tuote, joka ei ole vaarallinen ihmiselle tai ympäristölle. Pinnoitus voidaan suihkuttaa julkisissa tiloissa ja vaikka toimistoissa kaikille sellaisille pinnoille, joita ihmiset koskettavat paljon. Sitä voidaan käyttää niin ruokakauppojen maksupäätteissä, kylmäkaappien ovissa ja hedelmävaaoissa, kuin toimistojen pöytäpinnoilla sekä julkisessa liikenteessä, kouluissa ja päiväkodeissa.

– Pinnoituksen käyttökustannukset ovat aika maltilliset hyötyyn nähden. Esimerkiksi pienen ruokakaupan pintojen käsittely maksaa neliömäärästä riippuen 1 000-2 000 euroa. Käsittely suositellaan uusittavan vuoden välein, sillä kovalla käytöllä olevilta pinnoilta sen vähitellen kuluu pois, Jukka Laks sanoo.

Pinnoituksen etuna on se, että se desinfioi pintoja jatkuvasti, niin kauan kuin valoa on saatavilla. Siivoukseen perustuva pintojen desinfiointi puolestaan on hyvin lyhytaikaista.

Nanoksi Finland Oy:llä on toimipiste myös Virossa. Sen kautta Jukka Laks on huomannut Viron ja Suomen toimivan koronakriisissä hiukan eri tavalla varsinkin varautumisessa toiseen korona-aaltoon.

– Suomessa pinnoitus ja sen hyödyt ovat kiinnostaneet selkeästi enemmän yksityisiä toimijoita kuin julkista sektoria. Virossa taas esimerkiksi Tallinnan lentokenttä varautuu jo mahdolliseen toiseen korona-aaltoon kaikin tavoin.

Kuitenkin sekä Suomessa että Virossa nimenomaan kaikki julkiset tilat, kuten virastot, kirjastot, museot, terveydenhuollon tilat ja joukkoliikennevälineet ovat epidemian kannalta ratkaisevassa roolissa. Monissa paikoissa puhutaan vaan tehostetusta siivouksesta.

– Totta kai käsittely on jonkinlainen investointi yritykselle tai julkiselle sektorille, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun ihmiset eivät sairastu ja virus ei leviä, Jukka Laks muistuttaa.

Toinen ero Viron ja Suomen välillä on se, että käsittelyn tiloihinsa hankkineet suomalaisyritykset kertovat siitä mielellään julkisuudessa, virolaiset taas eivät.

– Virossa moni asiakkaamme ei tuo asiaa julkisuuteen, Suomessa asiasta kerrotaan mielellään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut