T24: Tallinnan lentokenttä varautuu toiseen korona-aaltoon suomalaisinnovaation avulla

Tallinnan lentokentällä Nanoksin pinnoitus laitettiin myös wc-tiloihin. Nanoksi Finland Oy

Thea Ekholm

Suomalaisyritys Nanoksi Finland Oy:n reilut kolme vuotta sitten lanseeraamasta viruksia ja bakteereita tuhoavasta katalyysipinnoituksesta on tullut koronakriisin myötä haluttua tavaraa.

Tuotelupauksensa mukaan katalyysipinnoitus tuhoaa pahimmatkin virukset, joten sitä on viime aikoina käytetty Suomessa monissa hoivakodeissa ja ruokakaupoissa, kuten myös huvipuisto Särkänniemessä. Virossa katalyysipinnoituksen on hankkinut tiloihinsa esimerkiksi Viru-keskus ja Tallinnan lentokenttä.

Mikä ihme tuote tämä valokatalyysipinnoitus oikein on?

– Pinnoitus sisältää titaanidioksidia, joka normaalisti uv-valon kanssa reagoidessaan aiheuttaa valokatalyysin eli eräänlaisen fysiokemiallisen reaktion. Me olemme saaneet yleensä vain uv-valon kanssa reagoivan titaanidioksidin reagoimaan myös näkyvän valon kanssa, joten se toimii myös sisätiloissa. Valokatalyysi on samanlainen ilmiö kuin polttaminen. Se tuhoaa virukset ja bakteerit ja muuttaa ne hiilidioksidiksi ja vedeksi, Nanoksi Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Laks kertoo.

Kyseessä on myrkytön tuote, joka ei ole vaarallinen ihmiselle tai ympäristölle. Pinnoitus voidaan suihkuttaa julkisissa tiloissa ja vaikka toimistoissa kaikille sellaisille pinnoille, joita ihmiset koskettavat paljon. Sitä voidaan käyttää niin ruokakauppojen maksupäätteissä, kylmäkaappien ovissa ja hedelmävaaoissa, kuin toimistojen pöytäpinnoilla sekä julkisessa liikenteessä, kouluissa ja päiväkodeissa.

– Pinnoituksen käyttökustannukset ovat aika maltilliset hyötyyn nähden. Esimerkiksi pienen ruokakaupan pintojen käsittely maksaa neliömäärästä riippuen 1 000-2 000 euroa. Käsittely suositellaan uusittavan vuoden välein, sillä kovalla käytöllä olevilta pinnoilta sen vähitellen kuluu pois, Jukka Laks sanoo.

Pinnoituksen etuna on se, että se desinfioi pintoja jatkuvasti, niin kauan kuin valoa on saatavilla. Siivoukseen perustuva pintojen desinfiointi puolestaan on hyvin lyhytaikaista.

Nanoksi Finland Oy:llä on toimipiste myös Virossa. Sen kautta Jukka Laks on huomannut Viron ja Suomen toimivan koronakriisissä hiukan eri tavalla varsinkin varautumisessa toiseen korona-aaltoon.

– Suomessa pinnoitus ja sen hyödyt ovat kiinnostaneet selkeästi enemmän yksityisiä toimijoita kuin julkista sektoria. Virossa taas esimerkiksi Tallinnan lentokenttä varautuu jo mahdolliseen toiseen korona-aaltoon kaikin tavoin.

Kuitenkin sekä Suomessa että Virossa nimenomaan kaikki julkiset tilat, kuten virastot, kirjastot, museot, terveydenhuollon tilat ja joukkoliikennevälineet ovat epidemian kannalta ratkaisevassa roolissa. Monissa paikoissa puhutaan vaan tehostetusta siivouksesta.

– Totta kai käsittely on jonkinlainen investointi yritykselle tai julkiselle sektorille, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun ihmiset eivät sairastu ja virus ei leviä, Jukka Laks muistuttaa.

Toinen ero Viron ja Suomen välillä on se, että käsittelyn tiloihinsa hankkineet suomalaisyritykset kertovat siitä mielellään julkisuudessa, virolaiset taas eivät.

– Virossa moni asiakkaamme ei tuo asiaa julkisuuteen, Suomessa asiasta kerrotaan mielellään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 11. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.