T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Thea Ekholm

Viro on monelle suomalaiselle kuin toinen kotimaa, jossa on helpompi pistäytyä päiväristeilyllä kuin hypätä Tampereen junaan.

Helppoudessa piilee myös ansa. Virallinen, matkustamiseen oikeuttava matkustusasiakirja saattaa jäädä kotiin ja asian huomaa pahimmassa tapauksessa vasta Virossa. Ilman hyväksyttävää matkustusasiakirjaa matkustava syyllistyy kuitenkin lähtökohtaisesti valtionrajarikokseen, joka on rangaistava teko sekä Suomessa että Virossa.

Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, ettei siitä ole tarkkoja tilastoja, kuinka paljon suomalaisia vanhaksi menneellä matkustusasiakirjalla tai kokonaan ilman matkustusasiakirjaa Viroon saapuu. Käytännön tuntuma on kuitenkin se, että tapausten määrä on ollut viime aikoina kasvussa.

Viroon asti pääseminen ilman asianmukaista matkustusasiakirjaa on kohtuullisen helppoa, sillä lähtöselvitysautomaattien määrä satamissa lisääntyy, eikä laivayhtiöillä ole velvollisuutta tarkastaa matkustusasiakirjoja, pelkkä matkustajan henkilöllisyyden tarkistaminen riittää.

Moni suomalainen myös luulee, että Viroon voi matkustaa ilman passia tai henkilökorttia, kuten Ruotsiin, mutta se ei pidä paikkaansa. Suomella on muiden Pohjoismaiden kanssa pohjoismainen passivapaussopimus, mutta se ei koske Viroa.

Puhuttaessa Viron ja Suomen välisestä matkustamisesta, tulee Suomen kansalaisella olla mukanaan voimassa oleva matkustusasiakirja, joita suomalaisen kohdalla ovat Suomen passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Esimerkiksi ajokortti ei ole lain mukaan hyväksyttävä matkustusasiakirja. Myöskään toisen maan, kuten esimerkiksi Viron Suomen kansalaiselle myöntämä henkilökortti, oleskelulupakortti taikka E-recidency kortti eivät ole laissa mainittuja hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja.

Jos suomalainen matkustaa ilman matkustamiseen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa esimerkiksi Viroon, voidaan hänen epäillä syyllistyvän valtiorajarikokseen taikka sen lievään tekomuotoon, joista voidaan tuomita sakkoon taikka vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yleensä asia käsitellään rangaistusvaatimusmenettelyssä, jolloin epäillystä lievästä valtiorajarikoksesta kirjoitetaan usein 15 päiväsakkoa. Niiden rahallinen määrä riippuu henkilön tuloista. Ilman matkustusasiakirjaa matkustavat jäävät yleensä kiinni satunnaistarkastuksissa.

Jos matkustusasiakirjan puuttumisen tai vanhaksi menemisen huomaa vasta Virossa, vahinko ja mahdollinen valtionrikos on jo tapahtunut ja Suomen kansalainen voi palata kotiin ilman niin sanottuja lisäseuraamuksia.

Tämä johtuu siitä, että passilain mukaan Suomen kansalaiselle Suomen rajan ylittäminen ilman siihen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa on rangaistavaa ainoastaan maasta lähtemisen yhteydessä. Lain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Jos matkustamisesta ilman matkustusasiakirjaa tulee ongelmia Virossa, apua voi hakea Suomen suurlähetystöstä Tallinnasta tai olla yhteydessä Ulkoministeriöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.