Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Viro on monelle suomalaiselle kuin toinen kotimaa, jossa on helpompi pistäytyä päiväristeilyllä kuin hypätä Tampereen junaan.

Helppoudessa piilee myös ansa. Virallinen, matkustamiseen oikeuttava matkustusasiakirja saattaa jäädä kotiin ja asian huomaa pahimmassa tapauksessa vasta Virossa. Ilman hyväksyttävää matkustusasiakirjaa matkustava syyllistyy kuitenkin lähtökohtaisesti valtionrajarikokseen, joka on rangaistava teko sekä Suomessa että Virossa.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, ettei siitä ole tarkkoja tilastoja, kuinka paljon suomalaisia vanhaksi menneellä matkustusasiakirjalla tai kokonaan ilman matkustusasiakirjaa Viroon saapuu. Käytännön tuntuma on kuitenkin se, että tapausten määrä on ollut viime aikoina kasvussa.

Viroon asti pääseminen ilman asianmukaista matkustusasiakirjaa on kohtuullisen helppoa, sillä lähtöselvitysautomaattien määrä satamissa lisääntyy, eikä laivayhtiöillä ole velvollisuutta tarkastaa matkustusasiakirjoja, pelkkä matkustajan henkilöllisyyden tarkistaminen riittää.

Moni suomalainen myös luulee, että Viroon voi matkustaa ilman passia tai henkilökorttia, kuten Ruotsiin, mutta se ei pidä paikkaansa. Suomella on muiden Pohjoismaiden kanssa pohjoismainen passivapaussopimus, mutta se ei koske Viroa.

Puhuttaessa Viron ja Suomen välisestä matkustamisesta, tulee Suomen kansalaisella olla mukanaan voimassa oleva matkustusasiakirja, joita suomalaisen kohdalla ovat Suomen passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Esimerkiksi ajokortti ei ole lain mukaan hyväksyttävä matkustusasiakirja. Myöskään toisen maan, kuten esimerkiksi Viron Suomen kansalaiselle myöntämä henkilökortti, oleskelulupakortti taikka E-recidency kortti eivät ole laissa mainittuja hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja.

Jos suomalainen matkustaa ilman matkustamiseen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa esimerkiksi Viroon, voidaan hänen epäillä syyllistyvän valtiorajarikokseen taikka sen lievään tekomuotoon, joista voidaan tuomita sakkoon taikka vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yleensä asia käsitellään rangaistusvaatimusmenettelyssä, jolloin epäillystä lievästä valtiorajarikoksesta kirjoitetaan usein 15 päiväsakkoa. Niiden rahallinen määrä riippuu henkilön tuloista. Ilman matkustusasiakirjaa matkustavat jäävät yleensä kiinni satunnaistarkastuksissa.

Jos matkustusasiakirjan puuttumisen tai vanhaksi menemisen huomaa vasta Virossa, vahinko ja mahdollinen valtionrikos on jo tapahtunut ja Suomen kansalainen voi palata kotiin ilman niin sanottuja lisäseuraamuksia.

Tämä johtuu siitä, että passilain mukaan Suomen kansalaiselle Suomen rajan ylittäminen ilman siihen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa on rangaistavaa ainoastaan maasta lähtemisen yhteydessä. Lain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Jos matkustamisesta ilman matkustusasiakirjaa tulee ongelmia Virossa, apua voi hakea Suomen suurlähetystöstä Tallinnasta tai olla yhteydessä Ulkoministeriöön.