T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Hyvinkään lupatoimistosta saa tällä hetkellä passihakemusajan parin viikon päähän. Etenkin express-passeilla on nyt kova kysyntä. Kuvituskuva. Marko Happo

Thea Ekholm

Viro on monelle suomalaiselle kuin toinen kotimaa, jossa on helpompi pistäytyä päiväristeilyllä kuin hypätä Tampereen junaan.

Helppoudessa piilee myös ansa. Virallinen, matkustamiseen oikeuttava matkustusasiakirja saattaa jäädä kotiin ja asian huomaa pahimmassa tapauksessa vasta Virossa. Ilman hyväksyttävää matkustusasiakirjaa matkustava syyllistyy kuitenkin lähtökohtaisesti valtionrajarikokseen, joka on rangaistava teko sekä Suomessa että Virossa.

Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, ettei siitä ole tarkkoja tilastoja, kuinka paljon suomalaisia vanhaksi menneellä matkustusasiakirjalla tai kokonaan ilman matkustusasiakirjaa Viroon saapuu. Käytännön tuntuma on kuitenkin se, että tapausten määrä on ollut viime aikoina kasvussa.

Viroon asti pääseminen ilman asianmukaista matkustusasiakirjaa on kohtuullisen helppoa, sillä lähtöselvitysautomaattien määrä satamissa lisääntyy, eikä laivayhtiöillä ole velvollisuutta tarkastaa matkustusasiakirjoja, pelkkä matkustajan henkilöllisyyden tarkistaminen riittää.

Moni suomalainen myös luulee, että Viroon voi matkustaa ilman passia tai henkilökorttia, kuten Ruotsiin, mutta se ei pidä paikkaansa. Suomella on muiden Pohjoismaiden kanssa pohjoismainen passivapaussopimus, mutta se ei koske Viroa.

Puhuttaessa Viron ja Suomen välisestä matkustamisesta, tulee Suomen kansalaisella olla mukanaan voimassa oleva matkustusasiakirja, joita suomalaisen kohdalla ovat Suomen passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Esimerkiksi ajokortti ei ole lain mukaan hyväksyttävä matkustusasiakirja. Myöskään toisen maan, kuten esimerkiksi Viron Suomen kansalaiselle myöntämä henkilökortti, oleskelulupakortti taikka E-recidency kortti eivät ole laissa mainittuja hyväksyttäviä matkustusasiakirjoja.

Jos suomalainen matkustaa ilman matkustamiseen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa esimerkiksi Viroon, voidaan hänen epäillä syyllistyvän valtiorajarikokseen taikka sen lievään tekomuotoon, joista voidaan tuomita sakkoon taikka vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yleensä asia käsitellään rangaistusvaatimusmenettelyssä, jolloin epäillystä lievästä valtiorajarikoksesta kirjoitetaan usein 15 päiväsakkoa. Niiden rahallinen määrä riippuu henkilön tuloista. Ilman matkustusasiakirjaa matkustavat jäävät yleensä kiinni satunnaistarkastuksissa.

Jos matkustusasiakirjan puuttumisen tai vanhaksi menemisen huomaa vasta Virossa, vahinko ja mahdollinen valtionrikos on jo tapahtunut ja Suomen kansalainen voi palata kotiin ilman niin sanottuja lisäseuraamuksia.

Tämä johtuu siitä, että passilain mukaan Suomen kansalaiselle Suomen rajan ylittäminen ilman siihen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa on rangaistavaa ainoastaan maasta lähtemisen yhteydessä. Lain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Jos matkustamisesta ilman matkustusasiakirjaa tulee ongelmia Virossa, apua voi hakea Suomen suurlähetystöstä Tallinnasta tai olla yhteydessä Ulkoministeriöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 2. Terveysasemilla käynnistyi ruuhkahuippu – jonot kiireettömään hoitoon venyneet keskimäärin kuukauteen
 3. Lähiopetukseen palaa torstaina yli 45 000 koululaista Helsingissä – "Tarvittaessa voimm siirtyä poikkeuksellisiin järjestelyihin nopeasti"
 4. Hakaniemen härdelli pahenee: edellisiä kuoppia ei saatu umpeen, kun jo kaivetaan uusia – "Ei tämä tähänkään lopu"
 5. Lukiolaisen tietokone maksaa useita satasia – Helsingin peruskouluissa kannettavan saa lainata kotiin, mutta nettiyhteys on kustannettava itse
 6. Helsinkiläiset polttavat luvattomia nuotioita ulkoilualueella – puunoksatkin revitään polttopuiksi
 7. Helsingissä syyslukukauden aloittaa 6 000 tokaluokkalaista – yksi taito on jo jokaisen hallussa
 8. Itä-Helsingin leikkipuistot kohenevat – tässä uusimmat leikkivälineet
 9. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 10. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 11. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. T24: Kotimaan matkailu auttoi Viron majoitusliikkeitä kesäkuussa, mutta matkailijoiden määrä väheni kuitenkin 60 prosenttia viime vuodesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 3. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 4. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 5. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 6. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 7. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 8. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 9. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 10. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 11. Hakaniemen härdelli pahenee: edellisiä kuoppia ei saatu umpeen, kun jo kaivetaan uusia – "Ei tämä tähänkään lopu"
 12. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 13. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Tarkkailijat syynäsivät kesällä Helsinkiä – tätä kaikkea paljastui palvelujen laadusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.