T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta

Kuvituskuva. Arkisto Riitta Ketola

Thea Ekholm

Koronakriisin puhjetessa alkuvuonna Viron hallitus teki nopeita päätöksiä, joiden ansiosta virolaisyritykset ovat jo maaliskuusta alkaen voineet hakea palkkatukea työntekijöilleen.

Alun perin palkkatukea oli tarjolla yrityksille kolmen kuukauden ajan maaliskuusta toukokuuhun, mutta koronakriisin pitkittyessä tukijaksoa jatketiin kesäkuulle.

Sen saamisen ehtoja kuitenkin kiristettiin kesäkuun osalta. Tuen määrä on kesäkuussa enää 50 prosenttia työntekijän keskimääräisestä kuukausipalkasta ja sen enimmäismäärä on 800 euroa per henkilö.

Kesäkuun 2020 loppuun mennessä Viron työttömyysvakuutusrahasto (Töötukassa) on myöntänyt ylimääräistä palkkatukea yrityksille yhteensä 231,5 miljoonaa euroa. Korvauksia on maksettu 17 456 yritykselle ja niiden 136 682 työntekijälle.

Eniten korvauksia on maksettu teollisuusyritysten työntekijöille, yhteensä 58,6 miljoonaa euroa. Majoitus-ja ravintola-alan työntekijät edustavat 13 prosenttia tuen saajista ja heidän osuutensa palkkatuesta on ollut 26 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi Viron työttömyysvakuutusrahaston julkisista lähteistä.

Viron työttömyysvakuutusrahaston hallituksen puheenjohtajan Meelis Paavelin mukaan palkkatuen ensimmäinen etuuskausi oli tarkoitettu lievittämään voimakasta talouden laskusuhdannetta ja estämään joukkoirtisanomisia.

– Kesäkuulta maksettava palkkatuki on tarkoitettu tukemaan yritysten elpymistä ja sitä voivat hakea yritykset, joiden liikevaihto on laskenut vähintään 50 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna, Meelis Paavel sanoo lehdistötiedotteessa.

Paavel kuitenkin muistuttaa yrityksiä siitä, että tukitoimet ovat luonteeltaan väliaikaisia.

– Työnantajat on kesäkuun kohdalla pohdittava, auttaako palkkatuki häntä jatkamaan toimintaansa, Paavel lisää.

Eniten palkkatukea saanut virolaisyritys on Hansaliin, joka on osa Tallink-konsernia ja tarjoaa henkilöstöpalveluita laivoille. Sen 1 824 työntekijälle on maksettu palkkatukea yhteensä 4,27 miljoonaa euroa.

Taksi- ja ruoankuljetuspalveluita tarjoava Bolt puolestaan on saanut kolmen kuukauden aikana palkkatukea 526 työntekijälleen 1,37 miljoonaa euroa.

Tallink-konsernin 465 työntekijää ovat saaneet palkkatukea 1,09 miljoonaa euroa ja Viron kansallisoopperan 412 työntekijät 1,03 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 7. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 8. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 9. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 10. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 11. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 12. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 13. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 14. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 15. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.