Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta

Koronakriisin puhjetessa alkuvuonna Viron hallitus teki nopeita päätöksiä, joiden ansiosta virolaisyritykset ovat jo maaliskuusta alkaen voineet hakea palkkatukea työntekijöilleen.

Alun perin palkkatukea oli tarjolla yrityksille kolmen kuukauden ajan maaliskuusta toukokuuhun, mutta koronakriisin pitkittyessä tukijaksoa jatketiin kesäkuulle.

Sen saamisen ehtoja kuitenkin kiristettiin kesäkuun osalta. Tuen määrä on kesäkuussa enää 50 prosenttia työntekijän keskimääräisestä kuukausipalkasta ja sen enimmäismäärä on 800 euroa per henkilö.

Kesäkuun 2020 loppuun mennessä Viron työttömyysvakuutusrahasto (Töötukassa) on myöntänyt ylimääräistä palkkatukea yrityksille yhteensä 231,5 miljoonaa euroa. Korvauksia on maksettu 17 456 yritykselle ja niiden 136 682 työntekijälle.

Eniten korvauksia on maksettu teollisuusyritysten työntekijöille, yhteensä 58,6 miljoonaa euroa. Majoitus-ja ravintola-alan työntekijät edustavat 13 prosenttia tuen saajista ja heidän osuutensa palkkatuesta on ollut 26 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi Viron työttömyysvakuutusrahaston julkisista lähteistä.

Viron työttömyysvakuutusrahaston hallituksen puheenjohtajan Meelis Paavelin mukaan palkkatuen ensimmäinen etuuskausi oli tarkoitettu lievittämään voimakasta talouden laskusuhdannetta ja estämään joukkoirtisanomisia.

– Kesäkuulta maksettava palkkatuki on tarkoitettu tukemaan yritysten elpymistä ja sitä voivat hakea yritykset, joiden liikevaihto on laskenut vähintään 50 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna, Meelis Paavel sanoo lehdistötiedotteessa.

Paavel kuitenkin muistuttaa yrityksiä siitä, että tukitoimet ovat luonteeltaan väliaikaisia.

– Työnantajat on kesäkuun kohdalla pohdittava, auttaako palkkatuki häntä jatkamaan toimintaansa, Paavel lisää.

Eniten palkkatukea saanut virolaisyritys on Hansaliin, joka on osa Tallink-konsernia ja tarjoaa henkilöstöpalveluita laivoille. Sen 1 824 työntekijälle on maksettu palkkatukea yhteensä 4,27 miljoonaa euroa.

Taksi- ja ruoankuljetuspalveluita tarjoava Bolt puolestaan on saanut kolmen kuukauden aikana palkkatukea 526 työntekijälleen 1,37 miljoonaa euroa.

Tallink-konsernin 465 työntekijää ovat saaneet palkkatukea 1,09 miljoonaa euroa ja Viron kansallisoopperan 412 työntekijät 1,03 miljoonaa euroa.