T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde

Thea Ekholm

Viron on tunnettu linnoistaan ja kartanoistaan, jotka olivat aikanaan rikkaiden venäläisten ja saksalaisten aatelisten omistuksessa. Maassa on yli 1 000 linnaa ja kartanoa, joista vanhimpien historia ulottuu 1200-luvulle saakka.

Nykyään monet kartanoista on entisöity ja niissä toimii hotelleja, ravintoloita ja museoita. Lisäksi moni kartano toimii juhlapaikkana, jossa voi järjestää vaikkapa häitä tai syntymäpäiviä.

Pelkästään Tallinnan ympäristössä, Harjun maakunnan alueella sijaitsee 18 kartanoa tai linnaa, jotka sijaitsevat lyhyen automatkan päässä Tallinnasta. Yksi niistä on Kernun kartano, jonka historia ulottuu vuoteen 1637 saakka. Sinne ajelee Tallinnan keskustasta reilussa puolessa tunnissa.

Kernun kartano sai viime vuoden lopulla uudet isännät, kun Nõmmellä suosittua Musu kohvik -ravintolaa isännöivät Kristel Kibuvits-Kallas ja Erik Kallas ryhtyivät kartanonrouvaksi ja -herraksi.

– Olemme vastanneet kartanon toiminnasta marraskuusta 2019 lähtien. Meillä on täällä kartanoravintola, joka on auki viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin ja lisäksi vuokraamme kartanoa ja sen monipuolisia tiloja yksityistilaisuuksiin, Kristel Kibuvits-Kallas.

Ravintolassa tarjoillaan parhaillaan rentoa kesämenu, jossa on muun muassa itsetehty pastaa, pizzan tapaisia flammkucheneita, vuohenjuustosalaattia ja lohitartaria.

Kartano sijaitsee viehättävällä paikalla Kernun tekojärven rannalla. Vuosien saatossa kartanon 1800-luvun alussa valmistuneessa päärakennuksessa on toiminut niin koulu, sairaala kuin hoitokotikin. Rakennuksen arkkitehtinä pidetään Carl Ludvig Engeliä.

Vuonna 2013 kartanon osti virolainen AS Evore, joka on entisöinyt upean rakennuksen tyylikkäästi entiseen loistoonsa. Kartanon pihapiirissä ovat säilyneet vanha talli, navetta ja vaunuvarasto. Niihin on remontoitu majoitus- ja juhlatiloja.

Kartanon päärakennuksessa on 12 huonetta ja neljä sviittiä, joiden hulppea sisustus on saanut inspiraationsa Englannin kuningatar Elizabeth II:lle kuuluvasta St John's Lodgen linnasta.

– Kernun kartanossa on helppo piipahtaa matkalla Pärnuun, sillä sijaitsemme vain muutaman minuutin matkan päässä Pärnuun johtavalta E67-valtatieltä, Kristel Kibuvits-Kallas sanoo.

Tallinnan lähellä sijaitsevat kartanot

Lyhyen ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsevat myös muun muassa Sakun kartano, Keila-Jõan linna, Kõuen kartano, Laitsen linna, Kumnan kartano, Padisen kartano ja Sauen kartano.

Kaikkiin kartanoihin ei pääse vierailemaan ilman varausta, eikä kaikissa kartanoissa ole tarjolla kahvila- tai ravintolapalveluita. Niinpä kannattaa tarkistaa palvelutarjonta ja aukioloajat kartanoiden verkkosivuilta.

Lisätietoa Harjun maakunnan kartanoista löydät täältä.

Visit Estonia -sivustolta löydät tietoja kaikista Viron kartanoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 14. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 15. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.