T24 | Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde

Viron on tunnettu linnoistaan ja kartanoistaan, jotka olivat aikanaan rikkaiden venäläisten ja saksalaisten aatelisten omistuksessa. Maassa on yli 1 000 linnaa ja kartanoa, joista vanhimpien historia ulottuu 1200-luvulle saakka.

Nykyään monet kartanoista on entisöity ja niissä toimii hotelleja, ravintoloita ja museoita. Lisäksi moni kartano toimii juhlapaikkana, jossa voi järjestää vaikkapa häitä tai syntymäpäiviä.

Pelkästään Tallinnan ympäristössä, Harjun maakunnan alueella sijaitsee 18 kartanoa tai linnaa, jotka sijaitsevat lyhyen automatkan päässä Tallinnasta. Yksi niistä on Kernun kartano, jonka historia ulottuu vuoteen 1637 saakka. Sinne ajelee Tallinnan keskustasta reilussa puolessa tunnissa.

Kernun kartano sai viime vuoden lopulla uudet isännät, kun Nõmmellä suosittua Musu kohvik -ravintolaa isännöivät Kristel Kibuvits-Kallas ja Erik Kallas ryhtyivät kartanonrouvaksi ja -herraksi.

– Olemme vastanneet kartanon toiminnasta marraskuusta 2019 lähtien. Meillä on täällä kartanoravintola, joka on auki viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin ja lisäksi vuokraamme kartanoa ja sen monipuolisia tiloja yksityistilaisuuksiin, Kristel Kibuvits-Kallas.

Ravintolassa tarjoillaan parhaillaan rentoa kesämenu, jossa on muun muassa itsetehty pastaa, pizzan tapaisia flammkucheneita, vuohenjuustosalaattia ja lohitartaria.

Kartano sijaitsee viehättävällä paikalla Kernun tekojärven rannalla. Vuosien saatossa kartanon 1800-luvun alussa valmistuneessa päärakennuksessa on toiminut niin koulu, sairaala kuin hoitokotikin. Rakennuksen arkkitehtinä pidetään Carl Ludvig Engeliä.

Vuonna 2013 kartanon osti virolainen AS Evore, joka on entisöinyt upean rakennuksen tyylikkäästi entiseen loistoonsa. Kartanon pihapiirissä ovat säilyneet vanha talli, navetta ja vaunuvarasto. Niihin on remontoitu majoitus- ja juhlatiloja.

Kartanon päärakennuksessa on 12 huonetta ja neljä sviittiä, joiden hulppea sisustus on saanut inspiraationsa Englannin kuningatar Elizabeth II:lle kuuluvasta St John's Lodgen linnasta.

– Kernun kartanossa on helppo piipahtaa matkalla Pärnuun, sillä sijaitsemme vain muutaman minuutin matkan päässä Pärnuun johtavalta E67-valtatieltä, Kristel Kibuvits-Kallas sanoo.

Tallinnan lähellä sijaitsevat kartanot

Lyhyen ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsevat myös muun muassa Sakun kartano, Keila-Jõan linna, Kõuen kartano, Laitsen linna, Kumnan kartano, Padisen kartano ja Sauen kartano.

Kaikkiin kartanoihin ei pääse vierailemaan ilman varausta, eikä kaikissa kartanoissa ole tarjolla kahvila- tai ravintolapalveluita. Niinpä kannattaa tarkistaa palvelutarjonta ja aukioloajat kartanoiden verkkosivuilta.

Lisätietoa Harjun maakunnan kartanoista löydät täältä.

Visit Estonia -sivustolta löydät tietoja kaikista Viron kartanoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut