T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna

Noblessnerin vanhan sukellusvenetelakan alueella pääsee tutustumaan rakennuksiin, joissa kunnostustyöt ovat vasta käynnissä. Julia Kuznetsova

Thea Ekholm

Oletko koskaan miettinyt, miltä Linnahallin sisällä näyttää tai minkälainen paikka on Koplin professoreiden kylä? Tulevana viikonloppuna 11.-12. heinäkuuta Tallinnassa järjestetään nyt jo toisen kerran Open House Tallinn -tapahtuma, joka tarjoaa yleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden vieraille muuten suljetuissa rakennuksissa ja kiinnostavissa arkkitehtonisissa kohteissa.

Open House -tapahtumakonsepti syntyi vuonna 1992 Lontoossa ja sen tavoitteena on edistää yleisön kiinnostusta ja ymmärrystä kaupunkiarkkitehtuurista.

Nykyään tapahtumaa järjestetään jo yli 40 kaupungissa ympäri maailmaa. Open House -tapahtumia on järjestetty muun muassa New Yorkissa, Roomassa, Barcelonassa, Vilnassa ja Helsingissä.

Tänä vuonna Tallinnasta on mukana 32 eri kohdetta ja rakennusta. Osa kohteista sisältää useamman rakennuksen, kuten Nõmmella järjestettävä funkkisarkkitehtuurikävely. Viikonlopun aikana tapahtuma avaa ovia paikkoihin, jotka ovat usein kokonaan tai osittain yleisön tavoittamattomissa. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan Tallinnan arkkitehtuuriin ja kuulemaan tunnetuimpien rakennusten kiehtovia tarinoita.

– Noin kolmasosa rakennuksista avasi ovensa myös viime vuoden tapahtumassa. Koska osassa niissä muutos viime vuoteen on valtava, suosittelemme ihmisiä vierailemaan niissä uudestaan. Tällaisia paikkoja on esimerkiksi taidekeskus Kai Noblessnerissa, joka oli viime vuonna vasta rakenteilla, Open House Tallinn -tapahtuman viestintäpäällikkö Silvia Pärmann kertoo.

Myös pahamaisena paikkana tunnettujen Koplin linjojen ympäristö on muuttunut melkoisesti. Ränsistyneet talot on purettu ja tilalle on rakennettu uusia kerrostaloja. Lisäksi alueelle on avattu uusi rantakatu.

Kaikkiin mukana oleviin kohteisiin on järjestetty opastettu kierros. Ne ovat maksuttomia kaikille, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

– Tänä vuonna etukäteisilmoittautuminen tarvitaan kahteen eri kohteeseen: Linnahalliin ja Ruotsin suurlähetystöön. Niihin voi ilmoittautua tapahtuman verkkosivun kautta. Valitettavasti kierrokset Linnahallissa ovat jo täynnä, Silvia Pärmann sanoo.

Tänä vuonna Open House Tallinnan tapahtuman tiimoilta on mahdollista vierailla esimerkiksi Unkarin instituutissa, Põhjala tehtaalla, Koplin linjoilla, Mustamäen mäkihyppytornissa, konttihotelli Hektorissa, Äripäev-lehden toimituksessa ja Puolustusvoimien hautausmaalla.

Kierrosten oppaina toimivat kohteisiin jollain tavalla kytköksissä olevat ihmiset, kuten arkkitehdit, historioitsijat, asukkaat, omistajat ja vuokralaiset. Tapahtuman järjestää Viron arkkitehtuurikeskus ja se on maksuton kaikille.

Silvia Pärmannin mukaan tänä vuonna tapahtumassa on mukana useita erikoisia ja vierailun arvoisia kohteita, kuten pieni Pyhän Johanneksen kirkko, joka toimi aikoinaan myös leprasairaalana. Ensimmäinen kirjallinen maininta siitä on jo vuodelta 1237, jolloin se sijaitsi Tallinnan kaupungin muurien ulkopuolella. Nykyään kirkko on puristuksissa Tallinnan pilvenpiirtäjien keskellä Maakrin asuinalueella, aivan Swissotel Tallinnan naapurissa.

– Itse rakastan myös Põhjala tehdasta, joka on hylätty kumitehdas Koplissa. Tällä hetkellä alue kehittyy vauhdilla ja sinne syntyy taiteilijoiden työtiloja, ravintoloita, toimistoja ja tapahtumatiloja, Silvia Pärmann kertoo.

Lisätietoja Open House Tallinn -tapahtumasta löydät täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Elielinaukion suunnittelu nytkähtää eteenpäin
 2. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 3. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 4. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. T24: Keskiaikainen Tallinna oli värikäs kaupunki – Todisteita siitä löydettiin Olevisten kirkon kunnostustöissä
 8. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 9. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 10. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 11. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 12. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 15. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 11. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 12. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin
 15. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.