T24: Itä-Virumaa houkuttelee matkailijoita tänä kesänä uusilla nähtävyyksillä

Narvan linna kunnostustyöt ovat valmistuneet ja uusia osia linnasta on nyt avattu matkailijoille. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Itä-Virossa selvittiin kevään koronakriisistä kohtalaisen hyvin. Alueen matkailuklusterin kaikki 55 yritystä jatkavat toimintaansa ja alueella on ollut vain yksittäisiä konkursseja ja yritysten toiminnan lopettamisia. Jonkin verran irtisanomisia on toki ollut, mutta kun matkailu kesän aikana käynnistyy uudestaan, yritykset ovat valmiita palkkaamaan henkilöstön takaisin.

Jopa alueen kylpylähotellit, kuten Toila Spa jatkoivat toimintaansa koko poikkeustilan ajan. Tarjolla oli majoitusta satunnaisille työmatkailijoille, mutta hotellien kylpyläosastot olivat tietenkin suljettuina hallituksen rajoitusten mukaisesti.

– Totta kai hotellien ja kylpylöiden käyttöasteet olivat huomattavasti normaalia pienemmät, mutta työmatkustajien ansiosta ne voitiin pitää avoinna, Itä-Virumaan matkailukoordinaattori Kadri Jalonen kertoo.

Heinäkuussa kaikki matkailukohteet, nähtävyydet ja hotellit ovat taas Itä-Virumaalla normaalisti avoinna. Liikkeellä on Kadri Jalosen mukaan ollut toistaiseksi pääasiassa virolaisia matkailijoita, mutta suomalaisiakin on jo nähty.

– Liikkeellä on enimmäkseen yksittäisiä matkailijoita, ryhmämatkalaisia ei ole vielä näkynyt. Lisäksi Baltian kuplan ansiosta Itä-Viroon on tullut matkailijoita myös Latviasta ja Liettuasta, Jalonen kertoo.

Kaikkein suosituin matkailumuoto tuntuu tänä kesänä olevan Virossa mökkien ja loma-asuntojen vuokraus. Itä-Virumaalla niitä on varattu niin paljon, että heinäkuussa monissa paikoissa käyttöaste on jo 80 prosentin luokkaa.

– Matkailu on käynnistynyt nopeasti, sillä vielä kesäkuussa isojen kylpylähotellien käyttöaste oli noin 45 prosenttia, mutta varausten perusteelle se nousee heinäkuussa selvästi paremmaksi. Kartanohotelleissa käyttöaste oli kesäkuussa noin 50 prosenttia, mutta se näyttää heinäkuussa nousevan jo 70 prosenttiin, Jalonen kertoo.

Noin 10 000 suomalaista vierailee vuosittain Itä-Virumaalla. Määrä on pysynyt lähes samana 1990-luvulta lähtien. Viime kesänä Itä-Virossa vieraili kesäkuukausien eli kesä-, heinä- ja elokuun aikana ennätysmäärä suomalaisia eli lähes 5 000 ihmistä.

Tänä kesänä ei todennäköisesti samoihin määriin päästä, mutta uusien matkailunähtävyyksien toivotaan houkuttelevan alueelle entistä enemmän kotimaan matkailijoita. Oheisesta listasta löytyy varmasti kiinnostavaa nähtävää myös suomalaismatkailijoille.

Itä-Virumaan uudet nähtävyydet

Narvan linnassa sijaitsevassa Narvan museossa on avautunut linnasta ja sen historiasta kertova uusi näyttely, jossa hyödynnetään paljon digitaalisia ratkaisuja. Narvan linnaa on myös kunnostettu ja uusia osia siitä on avattu matkailijoille. Nyt on mahdollista vierailla linnan itäsiivessä sekä kauniilla sisäpihalla.

Narvan kaupungin pienoismalli on jälleen yleisön nähtävillä 17.7. alkaen monen vuoden tauon jälkeen. Pienoismalli on esillä vanhan huonekalutehtaan tiloissa (os. Tiimanni 1). Samoissa tiloissa on esillä myös Vanha, uusi Narva -näyttely, joka kertoo kaupungin huippuvuosista 1684 ja 1984.

Kohtla-Nõmmella sijaitsevan Viron kaivosmuseon pihapiirissä on avautunut Alutagusen retkeily- ja seikkailukeskus, jossa on kymmenen erilaista retkeily- ja kiipeilyreittiä. Huimapäisimmät voivat kiivetä ylös vanhan kaivosrakennuksen seinää lähes 30 metrin korkeuteen.

Upean Toila-Orun puiston historiaan voi tänä kesänä tutustua virtuaalikierroksella. Puistosta voi vuokrata virtuaalilaseja, joilla pääsee näkemään minkälainen puisto ja siellä sijainnut linna olivat vuonna 1938, ennen tuhoutumistaan toisessa maailmansodassa. Virtuaalikierrokseen kuuluu opastus 7 eri kielellä.

Aidun vanhan louhoksen alueeseen ja kaivostoiminnan lopettamisen jälkeen syntyneeseen kanavaverkostoon pääsee tänä kesänä tutustumaan jeeppisafarin lisäksi myös moottoriveneellä. Adrenaattor-yrityksen moottoriveneseikkailulla näet Aidun kanavien lisäksi kuuluisan sinisen laguunin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut