Fitness-valmentaja Caroliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”

Caroliina Kinnarinen kehottaa nauttimaan kesällä ulkotreeneistä ja Suomen luonnosta. Seppo Pänkäläinen

Seppo Pänkäläinen

Caroliina Kinnarinen on helsinkiläinen fitness-valmentaja ja kuntoiluasiantuntija, joka antaa vinkkejä kesätreenaamiseen.

Miten kesä eroaa treenaamisen suhteen talvesta?

– Kesällä kannattaa ehdottomasti nauttia myös ulkotreeneistä ja samalla Suomen kauniista luonnosta. Lenkkeily, uiminen, pallopelit, pyöräily ja ylipäätään kaikenlainen luonnossa liikkuminen lisääntyvät aina kesällä. Olen myös ilokseni huomannut että monissa kaupungeissa on panostettu ulkokuntosaleihin, joko kaupungin tai yksityisten toimijoiden voimin. Voimaharjoittelu onkin kaikille aikuisille tärkein liikuntamuoto, niinpä ulkokuntosaleja kannattaa hyödyntää.

– Vaikka on lomalla, on hyvä pitää omista liikuntarutiineista kiinni. Silloin syksyllä treenirytmiin palaaminen ei ole niin vaikeaa.

Mitä treenitavoitteita ihmisen on hyvä asettaa itselleen, mitä kannattaa tavoitella?

– Kaikkien on tärkeä asettaa itselleen sellaisia liikuntatavoitteita, mitkä tukevat omaa terveyttä ja hyvinvointia sekä auttavat jaksamaan arjessa. Treenaaminen antaa lisää energiaa työhön, arkeen ja päivittäiseen jaksamiseen. Tavoitteet ovat tärkeitä niin treenaamisessa kuin muussakin elämässä. Tavoite kannattaa määritellä itselleen ja visualisoida mahdollisimman tarkasti niin silloin se myös toteutuu varmemmin.

– Käytän asiakkaideni kanssa erilaisia tehtäviä tavoitteiden tarkempaa hahmottelua varten. Usein ulkonäköpaineiden taustalla on ihan yllättäviä asioita.

Caroliina Kinnarinen sanoo, että hyvään kuntoon pääseminen vaatii treenien suunnittelua omalle keholle sopivaksi Petri Mast

Lukijalta Suurkiitos kuntoportaista

Ja miten tavoitteisiin pääsee?

– On tärkeää määritellä tavoite mahdollisimman tarkasti. Se kannattaa kirjoittaa ylös, määritellä päivämäärä, jona tavoite on saavutettu, ja asettaa myös välitavoitteita. On tärkeää että tavoite vaikuttaa tunteisiin. Voi kuvitella mielessään, miltä tuntuu kun tavoite on saavutettu ja mitä valintoja tai uhrauksia sen eteen joutuu tekemään. Minkälaiseksi tavoitteen saavuttaminen muuttaa omaa elämää? Onko tällä hetkellä oikea ajankohta ja onko itse valmis tavoitteen saavuttamiseen, onko motivaatiota, uskoa ja rohkeutta tarpeeksi?

Miten itse treenaat pitääksesi kroppasi huippukuosissa ja fit model -kunnossa?

– Treenaan säännöllisesti ympäri vuoden lihasvoimaharjoittelua 3–5 kertaa viikossa ja käyn lenkillä koirien kanssa päivittäin. Yleensä treenaan kuntosalilla, mutta nyt keväällä tein treenejä koronan takia kotona ja ulkona. En ole nyt kilpaillut bikinifitneksessä yli kahteen vuoteen, joten treenaan siihen nähden paljon rennommin ja enemmän fiiliksen mukaan. Treenaaminen on elämäntapa, joka tuo hyvää oloa ja energiaa. Hyvä kunto tulee siinä sitten ikään kuin bonuksena.

Caroliina Kinnarinen. Petri Mast

Mitä vääriä käsityksiä ihmisillä on niistä, jotka treenaavat paljon pitääkseen vartalonsa huippukunnossa?

– Tietysti hyväkuntoisiin ja fitness-harrastajiin liitetään paljon ennakkoluuloja sekä vääriä käsityksiä. Esimerkiksi luullaan että syömistä pitää tarkkailla koko ajan eikä voi syödä mitään hyvää, että pitää olla koko ajan treenaamassa, tai että on tiukka ja kurinalainen kaikessa muussakin elämässä. Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat myös vääriä käsityksiä.

– Monet esittelevät treenejään ja elämäntapaansa sosiaalisessa mediassa. Siitä voi tulla käsitys, että heidän elämässään ei ole mitään muuta sisältöä, kuin oman peilikuvan tarkkailu. Tarkoitus useimmilla kuitenkin on tuoda motivaatiota ja inspiraatiota heidän seuraajiensa treenaamiseen.

– Mielestäni tälläisista käsityksistä ei pidä turhaa välittää vaan olla ylpeä tekemästään kovasta työstä. Tänä päivänä ei tarvitse sopia mihinkään muottiin vaan saa olla sen näköinen ja kokoinen kuin haluaa, pääasia että on itse tyytyväinen. Fitneksen suosion myötä lihaksikkaampia ja hyväkuntoisia naisiakin on alkanut näkymään yhä enemmän. Hienoa, että kauneusihanteet ovat tänä päivänä muuttuneet yleisesti urheilullisempaan ja terveellisempään suuntaan.

Caroliina Kinnarinen. Eija Ranua

Mitä sanot kunto-ohjelmista, jotka lupaavat ihmisen bikinikuntoon kolmessa viikossa?

– Se ei ole mitenkään mahdollista. Bikinikuntoon pääseminen riippuu paljonkin lähtötilanteesta ja myös taustasta. Joillakin siihen voi mennä kaksi kuukautta, joillakin kaksi vuotta. Ei voida sanoa, että joku tietty ohjelma sopisi kaikille niin, että sillä pääsee hyvään kuntoon. Jokainen on erilainen ja suosittelen ottamaan mieluiten henkilökohtaisen ohjelman, vaikka se maksaakin enemmän. Eikä kannata mennä tekemään jollekin toiselle suunniteltua ohjelmaa.

– Itselle vääränlaisen tai liian kovan treeniohjelman noudattaminen voi saada aikaan jopa haittaa. Ongelmia voi tulla esimerkiksi treeneissä, jos aloittaa liian kovaa tai itselle sopimattomilla liikkeillä voi jopa loukkaantua.

– Yleisten dieettiruokavalioiden suhteen taas voi tulla paljon enemmän ongelmia aineenvaihdunnan, palautumisen tai jopa hormonitoiminnan kanssa. Liian tiukat dieetit vievät helposti kokemattoman treenaajan ylikuntoon. On tärkeää kuunnella itseään ja omaa kroppaansa. Henkilökohtaisen ammattitaitoisen valmentajan kanssa kaikki suunnitellaan aina itselle sopivaksi ja ohjelmia voidaan aina vaihtaa jos jokin asia ei toimi. Kannattaa lähteä aina rauhallisesti liikkeelle ja nostaa tehoja pikkuhiljaa.

Caroliina Kinnarinen. Eija Ranua

Lue myös: Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”

Oikaisu: 15.7. Fitness-valmentaja Caroliina Kinnarisen nimi ja ammatti korjattu. Jutussa luki aiemmin Fit-model Karoliina Kinnarinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.