T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella

Hiilamoiden perhe on nauttinut kesälomapurjehduksesta Riian lahdella. Lähtö Karibialle on näillä näkymin edessä ensi vuonna. Minna Pellikka

Thea Ekholm

Anna-Mari Hiilamo vastaa puhelimeen jossakin Riian lahdella. Hiilamoiden kesälomapurjehduksella on menossa pieni välietappi Latvian Jurmalasta Riikaa. Matkaa taitetaan tällä kertaa konevoimalla eikä purjeilla.

– Lähdimme reissuun kesä-heinäkuun vaihteessa, joten olemme olleet nyt liikenteessä pari viikkoa. Purjehtimisessa on se hyvä puoli, että ajan taju katoaa nopeasti, Anna-Mari Hiilamo naurahtaa.

Parin viikon aikana perhe on ehtinyt käydä jo Tallinnassa, Haapsalussa, Muhun saarella ja Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa. Jos koronavirus ei olisi pysäyttänyt maailmaa tänä keväänä, Hiilamot olisivat nyt purjehtimassa kohti Kanariansaaria. Siltä matkan oli tarkoitus jatkua Karibialle.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme lähteneet kesä-heinäkuun vaihteessa viettämään välivuotta Karibialle. Meidän piti ensin purjehtia Euroopan kautta Kanarian saarille ja jatkaa siitä sitten matkaa Karibialle. Tässä tilanteessa emme uskaltaneet lähteä reissuun. Katsomme tilannetta uudestaan ensi vuonna, Anna-Mari kertoo.

Suomesta Karibialle ei purjehdita ihan minkälaisella veneellä vaan. Hiilamoiden käytössä onkin 42-jalkainen Baltic-purjevene.

– Baltic-veneet ovat tukevarakenteisia ja soveltuvat hyvin valtameripurjehdukseen. Toimme oman veneemme vuonna 2015 Hollannista Suomeen ja sen jälkeen olemme varustelleet sitä Karibian matkaa varten.

Veneeseen on hankittu valtameripurjehdusta varten esimerkiksi vesikone, jolla voi tehdä merivedestä juomavettä, satelliittipuhelin, hydrogeneraattori, tuuliperäsin ja aurinkopaneelit.

Hiilamoiden perheellä on pitkä purjehdushistoria. Perheenisä Hannu on purjehtinut pienestä pitäen ja aloittanut purjehtimisen jollalla Päijänteellä. Anna-Marin purjehdusharrastus on alkanut aikuisiällä. Perheen lapset 13-vuotias Henrik ja 11-vuotias Saimi ovat purjehtineet vauvaikäisistä lähtien.

– Olemme purjehtineet aikaisemmin muun muassa Gotlannissa, Puolassa, Etelä-Ruotsissa, Välimerellä ja Karbiallallakin pari kertaa. Eksoottisin kohde, jossa olemme purjehtineet vuokraveneellä, on ollut varmasti Seychellit.

Baltian kierroksellaan Hiilamoiden perhe aikoo käydä vielä ainakin Pärnussa ja Kihnun saarella.

– Pärnussa emme ole koskaan käyneet veneellä ja Viron saarista olemme kuulleet paljon hyvää, joten koitamme pysähtyä Kihnussa paluumatkalla.

Hiilamot ovat olleet erittäin tyytyväisiä Viron vierasvenesatamien tasoon ja palveluihin.

– Suurin osa satamista on uusia ja niissä on hyvä varustelu. Laiturit ja pesutilat ovat laadukkaita. Hintataso on ollut sekä Virossa että Latviassa keskimäärin 25 euroa per yö, johon kuuluu venepaikka, sähköt, vesi ja pesutilojen käyttö. Palvelutasoon nähden hinta on kohtuullinen.

Suurin ero Suomessa purjehtimiseen on Anna-Mari Hiilamon mukaan siinä, että Virossa vedet ovat matalia ja navigoida täytyy.

– Virossa on seurattava veden korkeuksia ja satamien syvyyksiä. Meidän veneemme syväys on 2,2 metriä ja joissain satamissa syvyyttä voi olla vain 2,5 metriä. Kokemuksemme mukaan satamissa on kuitenkin todella avuliaita satamakapteeneita, joille voi soittaa ennen saapumista. He ohjaavat veneen kyllä turvallisesti satamaan.

Koko Hiilamoiden perhe on Baltian kierroksen aikana nauttinut myös hienoista hiekkarannoista, joita ei Suomen saaristosta löydy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 7. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 11. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 12. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.