Anna-Mari Hiilamo vastaa puhelimeen jossakin Riian lahdella. Hiilamoiden kesälomapurjehduksella on menossa pieni välietappi Latvian Jurmalasta Riikaa. Matkaa taitetaan tällä kertaa konevoimalla eikä purjeilla.
– Lähdimme reissuun kesä-heinäkuun vaihteessa, joten olemme olleet nyt liikenteessä pari viikkoa. Purjehtimisessa on se hyvä puoli, että ajan taju katoaa nopeasti, Anna-Mari Hiilamo naurahtaa.
Parin viikon aikana perhe on ehtinyt käydä jo Tallinnassa, Haapsalussa, Muhun saarella ja Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa. Jos koronavirus ei olisi pysäyttänyt maailmaa tänä keväänä, Hiilamot olisivat nyt purjehtimassa kohti Kanariansaaria. Siltä matkan oli tarkoitus jatkua Karibialle.
– Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme lähteneet kesä-heinäkuun vaihteessa viettämään välivuotta Karibialle. Meidän piti ensin purjehtia Euroopan kautta Kanarian saarille ja jatkaa siitä sitten matkaa Karibialle. Tässä tilanteessa emme uskaltaneet lähteä reissuun. Katsomme tilannetta uudestaan ensi vuonna, Anna-Mari kertoo.
Suomesta Karibialle ei purjehdita ihan minkälaisella veneellä vaan. Hiilamoiden käytössä onkin 42-jalkainen Baltic-purjevene.
– Baltic-veneet ovat tukevarakenteisia ja soveltuvat hyvin valtameripurjehdukseen. Toimme oman veneemme vuonna 2015 Hollannista Suomeen ja sen jälkeen olemme varustelleet sitä Karibian matkaa varten.
Veneeseen on hankittu valtameripurjehdusta varten esimerkiksi vesikone, jolla voi tehdä merivedestä juomavettä, satelliittipuhelin, hydrogeneraattori, tuuliperäsin ja aurinkopaneelit.
Hiilamoiden perheellä on pitkä purjehdushistoria. Perheenisä Hannu on purjehtinut pienestä pitäen ja aloittanut purjehtimisen jollalla Päijänteellä. Anna-Marin purjehdusharrastus on alkanut aikuisiällä. Perheen lapset 13-vuotias Henrik ja 11-vuotias Saimi ovat purjehtineet vauvaikäisistä lähtien.
– Olemme purjehtineet aikaisemmin muun muassa Gotlannissa, Puolassa, Etelä-Ruotsissa, Välimerellä ja Karbiallallakin pari kertaa. Eksoottisin kohde, jossa olemme purjehtineet vuokraveneellä, on ollut varmasti Seychellit.
Baltian kierroksellaan Hiilamoiden perhe aikoo käydä vielä ainakin Pärnussa ja Kihnun saarella.
– Pärnussa emme ole koskaan käyneet veneellä ja Viron saarista olemme kuulleet paljon hyvää, joten koitamme pysähtyä Kihnussa paluumatkalla.
Hiilamot ovat olleet erittäin tyytyväisiä Viron vierasvenesatamien tasoon ja palveluihin.
– Suurin osa satamista on uusia ja niissä on hyvä varustelu. Laiturit ja pesutilat ovat laadukkaita. Hintataso on ollut sekä Virossa että Latviassa keskimäärin 25 euroa per yö, johon kuuluu venepaikka, sähköt, vesi ja pesutilojen käyttö. Palvelutasoon nähden hinta on kohtuullinen.
Suurin ero Suomessa purjehtimiseen on Anna-Mari Hiilamon mukaan siinä, että Virossa vedet ovat matalia ja navigoida täytyy.
– Virossa on seurattava veden korkeuksia ja satamien syvyyksiä. Meidän veneemme syväys on 2,2 metriä ja joissain satamissa syvyyttä voi olla vain 2,5 metriä. Kokemuksemme mukaan satamissa on kuitenkin todella avuliaita satamakapteeneita, joille voi soittaa ennen saapumista. He ohjaavat veneen kyllä turvallisesti satamaan.
Koko Hiilamoiden perhe on Baltian kierroksen aikana nauttinut myös hienoista hiekkarannoista, joita ei Suomen saaristosta löydy.