Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso

Viron sosiaaliministeriön tilaaman ja kesäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan virolaiset kuluttivat 10,4 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2019. Se on 3,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Viron taloustutkimusinstituutin tekemän Viron alkoholimarkkinat, alkoholin käyttö ja alkoholipolitiikka 2019 -tutkimuksen mukaan syynä alkoholin kulutuksen lisääntymiseen ovat alkoholin valmisteverojen alentaminen, joka laski alkoholin hintoja Virossa sekä tulotason kasvu.

Viime vuonna virolaiset käyttivät10,4 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Käytetystä alkoholista mietojen alkoholijuomien osuus oli 63 prosenttia eli 6,6 litraa ja väkevien alkoholijuomien osuus 3,8 litraa.

Kulutuksen kasvu tuli pääasiassa väkevistä alkoholijuomista ja kalliimmista juomista, kuten viskistä ja ginistä. Vodkan, jota virolaiset joivat 2,3 litraa jokaista aikuista kohden, kulutus ei kasvanut. Oluen kulutus puolestaan kasvoi prosentin verran edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2019 virolaisten tulot kasvoivat keskimäärin 7,4 prosenttia ja saman aikaan alkoholin hinta laski keskimäärin kolme prosenttia valmisteverojen laskun seurauksena. Viron taloustutkimusinstituutin laskelmien mukaan Virossa pystyi vuonna 2019 ostamaan keskimääräisellä kuukausipalkalla 54 litraa olutta tai 11 litraa vodkaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Virossa alkoholin hinta ei ole laskenut viimeisen 15 vuoden aikana. Hintaindeksi oli viimeksi negatiivinen vuonna 2004. Viron hallituksen päätös hillitä nopeasti kasvavaa Latvian rajakauppaa alkoholin valmisteveroja laskemalla johti merkittävään alkoholin vähittäismyyntihintojen laskuun, Viron taloustutkimusinstituutin johtaja Marje Josing toteaa.

Vähittäismyyntihinnat eivät Virossa laskeneen niin paljoa kuin valmisteveron laskun perusteella olisi voinut odottaa, mutta yhdessä alhaisemmat hinnat ja ihmisten tulotason nousu johti alkoholin kulutuksen lisääntymiseen viime vuonna.

Alkoholin väärinkäytön seurauksena Virossa kuoli 509 ihmistä vuonna 2019. Kuolemantapausten määrä ei kasvanut verrattuna vuoteen 2018, mutta oli kuitenkin suurin viimeisen 10 vuoden aikana.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen mukaan alkoholin kulutuksen kasvu näkyi nopeasti myös päihtyneiden määrässä.

– Vuonna 2019 poliisi vei selviämisasemalle 15 318 ihmistä, mikä on yli 500 ihmistä enemmän kuin edellisvuonna. Tämä osoittaa, että alkoholin hintojen lasku heijastuu nopeasti kulutukseen ja haittojen lisääntymiseen, Viron kansallisen terveydenhuollon instituutin johtaja Annika Veimer sanoo.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan maassa kulutetaan edelleen liikaa.

– Hinnalla on epäilemättä merkittävä vaikutus alkoholinkulutukseen, mutta onneksi muut alkoholipoliittiset toimenpiteet tuottavat jo tuloksia ja ovat auttaneet lieventämään valmisteveron alentamisen vaikutusta alkoholin kulutukseen, Kiik toteaa.