T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso

Kuvituskuva KATJA JUURIKKO

Thea Ekholm

Viron sosiaaliministeriön tilaaman ja kesäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan virolaiset kuluttivat 10,4 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2019. Se on 3,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Viron taloustutkimusinstituutin tekemän Viron alkoholimarkkinat, alkoholin käyttö ja alkoholipolitiikka 2019 -tutkimuksen mukaan syynä alkoholin kulutuksen lisääntymiseen ovat alkoholin valmisteverojen alentaminen, joka laski alkoholin hintoja Virossa sekä tulotason kasvu.

Viime vuonna virolaiset käyttivät10,4 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Käytetystä alkoholista mietojen alkoholijuomien osuus oli 63 prosenttia eli 6,6 litraa ja väkevien alkoholijuomien osuus 3,8 litraa.

Kulutuksen kasvu tuli pääasiassa väkevistä alkoholijuomista ja kalliimmista juomista, kuten viskistä ja ginistä. Vodkan, jota virolaiset joivat 2,3 litraa jokaista aikuista kohden, kulutus ei kasvanut. Oluen kulutus puolestaan kasvoi prosentin verran edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2019 virolaisten tulot kasvoivat keskimäärin 7,4 prosenttia ja saman aikaan alkoholin hinta laski keskimäärin kolme prosenttia valmisteverojen laskun seurauksena. Viron taloustutkimusinstituutin laskelmien mukaan Virossa pystyi vuonna 2019 ostamaan keskimääräisellä kuukausipalkalla 54 litraa olutta tai 11 litraa vodkaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Virossa alkoholin hinta ei ole laskenut viimeisen 15 vuoden aikana. Hintaindeksi oli viimeksi negatiivinen vuonna 2004. Viron hallituksen päätös hillitä nopeasti kasvavaa Latvian rajakauppaa alkoholin valmisteveroja laskemalla johti merkittävään alkoholin vähittäismyyntihintojen laskuun, Viron taloustutkimusinstituutin johtaja Marje Josing toteaa.

Vähittäismyyntihinnat eivät Virossa laskeneen niin paljoa kuin valmisteveron laskun perusteella olisi voinut odottaa, mutta yhdessä alhaisemmat hinnat ja ihmisten tulotason nousu johti alkoholin kulutuksen lisääntymiseen viime vuonna.

Alkoholin väärinkäytön seurauksena Virossa kuoli 509 ihmistä vuonna 2019. Kuolemantapausten määrä ei kasvanut verrattuna vuoteen 2018, mutta oli kuitenkin suurin viimeisen 10 vuoden aikana.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen mukaan alkoholin kulutuksen kasvu näkyi nopeasti myös päihtyneiden määrässä.

– Vuonna 2019 poliisi vei selviämisasemalle 15 318 ihmistä, mikä on yli 500 ihmistä enemmän kuin edellisvuonna. Tämä osoittaa, että alkoholin hintojen lasku heijastuu nopeasti kulutukseen ja haittojen lisääntymiseen, Viron kansallisen terveydenhuollon instituutin johtaja Annika Veimer sanoo.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan maassa kulutetaan edelleen liikaa.

– Hinnalla on epäilemättä merkittävä vaikutus alkoholinkulutukseen, mutta onneksi muut alkoholipoliittiset toimenpiteet tuottavat jo tuloksia ja ovat auttaneet lieventämään valmisteveron alentamisen vaikutusta alkoholin kulutukseen, Kiik toteaa.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni Suomessa vuonna 2019

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa alkoholin kokonaiskulutus väheni vuonna 2019.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna 10,0 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Kokonaiskulutus väheni vuoteen 2018 verrattuna 3,9 prosenttia.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kokonaiskulutus on vähentynyt Suomessa vuodesta 2007 vuoteen 2018, jolloin se pysyi suunnilleen edeltävän vuoden tasolla.

Alkoholijuomien kokonaiskulutuksen väheneminen johtuu sekä tilastoimattoman kulutuksen vähenemisestä että alkoholijuomien myynnin vähenemisestä Alkossa, päivittäistavarakaupoissa ja ravintoloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 14. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 15. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.