T24: Tänä kesänä Tallinnan Ülemistessä liikennöi ensimmäinen Virossa kehitetty robottibussi – Matkailija voi hypätä bussin kyytiin maksutta

Robottibussin reitti kulkee Öpiku maja -yritystalolta Tallinnan lentokentälle ja sieltä Ülemiste-keskukseen ja takaisin. Robottibussi liikennöi maanantaista perjantaihin klo 10.00-16.00. Karli Saul

Thea Ekholm

Kesäkuun puolivälistä alkaen Tallinnassa, Ülemisten kaupunginosassa on ollut käynnissä kansainväliseen Fabulos-hankkeeseen liittyvä pilottiprojekti, jossa testataan robottibussien integrointia julkiseen liikenteeseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että maanantaista perjantaihin klo 10.00-16.00 välillä Ülemiste Cityssä kulkee kolme ilman kuljettajaa liikennöivää ja itseohjautuvaa bussia. Nämä Iseauto-robottibussit ovat Tallinnan teknillisen yliopiston (TalTech) ja Auve Techin suunnittelemia prototyyppejä.

Tallinnan robottibussi ovat osa maailman ensimmäistä julkisen liikenteen verkkoalustaa, johon kuuluvat myös älykkäät bussipysäkit. Tulevaisuudessa älykkäät bussipysäkit integroivat robottibussit ja tavalliset julkisen liikenteen liikennevälineet toisiinsa. Matkustajat voivat sitten käyttää joko bussipysäkin näyttöä tai mobiilisovellusta omien matkapyyntöjensä ja erityisvaatimusten, kuten lastenrattaat tai pyörätuoli, lähettämiseen.

– Tulevaisuudessa bussit eivät ruuhka-aikojen ulkopuolella aja samaa linjaa ennalta määrätyllä aikataululla vaan vastaavat matkustajien matkapyyntöihin, digitaalisia liikkuvuusratkaisuja kehittävän Modern Mobilityn Tanel Talve kertoi robottibussin lanseeraustilaisuudessa.

Robottibussit kulkevat Ülemisten kaupunginosassa ensimmäistä kertaa muun liikenteen joukossa. Karli Saul

Ainutlaatuista Ülemisten pilottiprojektissa on se, että robottibussi kulkee muun liikenteen joukossa, eikä sillä ole omaa ajokaistaa. Reitillä onkin robottibussille useita haasteita, joista raitiovaunukiskojen ylittäminen, raitiovaunun väistäminen ja vuorovaikutus muiden tienkäyttäjien kanssa ovat suurimmat.

– Ensimmäistä kertaa itseohjautuvien robottibussien annetaan kulkea muun liikenteen joukossa. Tämä on merkittävä edistysaskel aikaisempiin pilottiprojekteihin verrattuna, Viron talousministeri Taavi Aas toteaa.

Pilottiprojektin bussireitti on 2,4 kilometriä pitkä ja se kulkee Öpiku maja -yritystalolta Tallinnan lentokentälle ja sieltä Ülemiste-keskukseen ja takaisin.

Robottibussilla matkustaminen on ilmasta ja myös turistit voivat hypätä sen kyytiin. Kyytiin mahtuu kerralla kuusi ihmistä. Lähtöpysäkki sijaitsee Öpiku maja -yritystalon edustalla osoitteessa Valukoja 8.

Pilottiprojektin aikana robottibusseille tehdään erilaisia kokeita ja testejä. Niiden pitää esimerkiksi sopeutua muihin tienkäyttäjiin, noudattaa annettuja ohjeita ja pidettävä yhteyttä hallintakeskukseen. Suurin haaste robottibussille onkin muiden tienkäyttäjien arvaamaton käyttäytyminen, josta sen on otettava oppia jatkuvasti.

Pilottiprojektin turvallisuus taataan sillä, että robottibussissa on aina mukana asiantuntija, joka voi hätätilanteessa ottaa bussin ohjattavakseen.

– Ülemiste City on Baltian suurin ja nopeimmin kasvava yrityskampus, jonka kävijämäärän odotetaan kaksinkertaistuvan viidessä vuodessa. Etsimme koko ajan innovatiivisia liikenneratkaisuja, joiden avulla voimme tulevaisuudessa tehdä alueesta autottoman. Itseohjautuvat bussit ovat tähän hyvä lisä. Jo nyt robottibussit voivat kuljettaa ihmisiä Tallinnan lentokentältä toimitiloihimme, mutta tulevaisuudessa reittiä voidaan myös laajentaa, Mainor Ülemisten johtoryhmän jäsen Ursel Velve kertoo.

Viron pilottiprojekti on saanut rahoitusta tutkimus- ja kehitystyöhön FABULOS-hankkeelta, jonka tarkoituksena on auttaa kaupunkeja ottamaan käyttöön innovatiivisia liikenneratkaisuja. FABULOS-hanketta rahoittaa Euroopan unioni, ja sitä koordinoi Forum Virium Helsinki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 9. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 10. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 11. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 12. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 15. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.