T24: Budjettivaje pakottaa Viron kansallismuseon lyhentämään aukioloaikoja ja irtisanomaan henkilöstöä

Syyskuusta alkaen Viron kansallismuseo on avoinna vain viitenä päivänä viikossa. Viron kansallismuseo

Thea Ekholm

Koronaviruksen aiheuttama budjettivaje pakottaa Viron kansallismuseon (ERM) leikkaamaan kulujaan noin 500 000 euron edestä tänä vuonna. Mahdollisten irtisanomisten lisäksi museo on syyskuusta alkaen avoinna vain viitenä päivänä viikossa aikaisemman kuuden päivän sijaan.

Suurin osa Viron kansallismuseon budjetista tulee valtion kassasta, mutta osan budjetistaan museo rahoittaa omalla toiminnallaan. Vuonna 2020 museon piti kerätä 2,1 miljoonaa euroa rahaa, mutta koronapandemian takia tuloja menetettiin noin 900 000 euroa.

Vaikka Viron valtio kiirehti heti tukemaan koronan aiheuttaman budjettivajeen kanssa kärvisteleviä kulttuurilaitoksia, ei valtion antama 400 000 euron tuki Viron kansallismuseon johtajan Alar Karisin mukaan riitä.

Viron kansallismuseo saa tuloja myös cateringpalveluista, lahjatavarakaupasta ja tilojen vuokraamisesta ulkopuolisille. Näiden tulojen menetyksiä Viron kulttuuriministeriön myöntämä tuki ei kuitenkaan korvannut. Tämän takia kansallismuseo joutuu tekemään mittavan 500 000 euron budjettileikkauksen tänä vuonna.

Kansallismuseon johtajan Alar Kariksen mukaan edessä olevat ratkaisut budjettivajeen ratkaisemiseksi ovat huonoja tai todella huonoja. Museon 140 työntekijästä kuusi on jo saanut irtisanomisilmoituksen. Lisää irtisanomisia voi olla luvassa, jos valtiolta ei heru lisätukea.

Museo aikoo rajoittaa myös aukioloaikojaan vähentääkseen kuluja. Syyskuusta alkaen museo on avoinna vain viitenä päivänä viikossa ja suljettuna maanantaisin ja tiistaisin. Samalla tavalla toimivat myös monet muut museot Tartossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut