T24: Budjettivaje pakottaa Viron kansallismuseon lyhentämään aukioloaikoja ja irtisanomaan henkilöstöä

Syyskuusta alkaen Viron kansallismuseo on avoinna vain viitenä päivänä viikossa. Viron kansallismuseo

Thea Ekholm

Koronaviruksen aiheuttama budjettivaje pakottaa Viron kansallismuseon (ERM) leikkaamaan kulujaan noin 500 000 euron edestä tänä vuonna. Mahdollisten irtisanomisten lisäksi museo on syyskuusta alkaen avoinna vain viitenä päivänä viikossa aikaisemman kuuden päivän sijaan.

Suurin osa Viron kansallismuseon budjetista tulee valtion kassasta, mutta osan budjetistaan museo rahoittaa omalla toiminnallaan. Vuonna 2020 museon piti kerätä 2,1 miljoonaa euroa rahaa, mutta koronapandemian takia tuloja menetettiin noin 900 000 euroa.

Vaikka Viron valtio kiirehti heti tukemaan koronan aiheuttaman budjettivajeen kanssa kärvisteleviä kulttuurilaitoksia, ei valtion antama 400 000 euron tuki Viron kansallismuseon johtajan Alar Karisin mukaan riitä.

Viron kansallismuseo saa tuloja myös cateringpalveluista, lahjatavarakaupasta ja tilojen vuokraamisesta ulkopuolisille. Näiden tulojen menetyksiä Viron kulttuuriministeriön myöntämä tuki ei kuitenkaan korvannut. Tämän takia kansallismuseo joutuu tekemään mittavan 500 000 euron budjettileikkauksen tänä vuonna.

Kansallismuseon johtajan Alar Kariksen mukaan edessä olevat ratkaisut budjettivajeen ratkaisemiseksi ovat huonoja tai todella huonoja. Museon 140 työntekijästä kuusi on jo saanut irtisanomisilmoituksen. Lisää irtisanomisia voi olla luvassa, jos valtiolta ei heru lisätukea.

Museo aikoo rajoittaa myös aukioloaikojaan vähentääkseen kuluja. Syyskuusta alkaen museo on avoinna vain viitenä päivänä viikossa ja suljettuna maanantaisin ja tiistaisin. Samalla tavalla toimivat myös monet muut museot Tartossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.