T24: Keramiikkatyöpaja, virolaisen ruoan kokkikoulu tai marsipaanin maalauskurssi – Tallinna tarjoaa monenlaista tekemistä

Tiziana Schembrin valmistamaa keramiikkaa voi ostaa hänen omasta Ceramic studio 64 -keramiikkastudiostaan. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Kristiinen kaupunginosassa Tallinnassa (Endla 64) sijaitsee yksi kaupungin monista pienistä keramiikkapajoista. Siellä työskentelee Maltalta kotoisin oleva Tiziana Schembri, joka on asunut Tallinnassa miehensä kanssa muutaman vuoden ajan.

Keramiikan valmistuksesta Tiziana innostui jo lapsena, kun hänen äitinsä lähetti tytön kesäkurssille maltalaisen keramiikkataiteilijan Anna Ciavolan luokse.

– Olin silloin 11-vuotias ja innostuin heti saven monipuolisesta luonteesta. Sen jälkeen olen itse opiskellut erilaisia tekniikoita ja lasitteita eri keramiikkastudioissa muun muassa Skotlannin Edinburghissa ja Itä-Lontoossa, Tiziana kertoo.

Tallinnaan hän päätyi muutama vuosi sitten miehensä kautta, joka tuli töihin virolaiseen start up -yritykseen.

– Muutaman vuoden ajan kävin Lontoosta käsin mieheni luona Tallinnassa vierailuilla, mutta lopulta ystävämme houkuttelivat meidät muuttamaan tänne, Tiziana kertoo.

Tiziana Schembrilla on ollut oma keramiikkapaja Tallinnassa jo muutaman vuoden ajan. Ceramic studio 64

Pieni Ceramic studio 64 -keramiikkastudio on jaettu kahteen osaan. Toisella puolella on esillä Tizianan valmistamia keramiikkaesineitä ja -astioita, jotka ovat myynnissä. Toinen puoli studiosta on varattu keramiikan tekemiseen ja keramiikkakurssien pitoon.

– Minulla on studiolla kaksi dreijaa eli vääntöpyörää, joten dreijauskursseja voin pitää kahdelle henkilölle kerrallaan. Keramiikanteon käsinrakennuskursseille mahtuu kuusi ihmistä kerrallaan.

Tizianan studiolla on tarjolla sekä muutaman tunnin kestäviä keramiikkatyöpajoja että kuusi viikkoa kestäviä perusteellisia keramiikkakursseja. Työpajoja järjestetään arki-iltaisin ja -aamuisin sekä tietenkin tilauksesta asiakkaalle sopivana ajankohtana.

– Kaksi tuntia kestävän työpajan hinta on 20 euroa per henkilö ja hinta sisältää kaikki tarvikkeet ja materiaalit. Työpajat ovat olleet suosittuja syntymäpäivälahjoja tai ohjelmanumeroita ystävien illanvietoissa, Tiziana kertoo.

Tiziana itse tykkää kokeilla keramiikan valmistuksessa erilaisia tekniikoita ja lasitteita. Uteliaisuus on johdattanut hänet testaamaan myös erilaisia keramiikan polttomenetelmiä, kuten japanilaista rakua.

Tiziana Schembri valmistaa käyttökeramiikkaa koteihin ja ravintoloille. Hänen tuotteitaan on myynnissä Tallinnassa esimerkiksi Solaris-keskuksessa sijaitsevassa Levi-designmyymälässä ja Fe-galleriassa. Suomessa tuotteita myy teekauppa Teemaa.

Lisäksi Tizianan valmistamia astioita on käytössä Tallinnassa ravintola Yakitorissa ja Maltalla sijaitsevassa The Fork and Cork -ravintolassa.

Tallinnan kiinnostavat kurssit & työpajat

Jos vanhan kaupungin kaduilla käveleminen kyllästyttää, Tallinnan tarjoaa paljon muutakin tekemistä. Päiväristeilynkin aikana ehtii osallistua muutaman tunnin kestävälle kurssille. Paikka työpajasta tai kurssilta kannattaa aina varata etukäteen, niin mahdut varmasti mukaan.

Legendaarinen virolainen Kalevin suklaatehdas järjestää esimerkiksi suklaatyöpajoja, joissa opit valmistamaan herkullisia suklaakonvehteja. Tallinnan ja koko Viron vanhin kahvila, perinteinen Maiasmokk puolestaan järjestää marsipaanin maalauskursseja. Kahvilan marsipaanihuoneessa voi samalla tutustua tämän makean herkun historiaan.

Lisäksi voit työpajoissa oppia valmistamaan saippuaa, tekemään mosaiikkitöitä, maalaaman posliinia, valmistamaan virolaista ruokaa ja lyömään kolikoita. Myös Tallinnassa sijaitsevan Virolaisen käsityön koulutuskeskuksen eli Allikmaja Käsitöön valikoimiin kuuluu monenlaisia kursseja.

Lisätietoa erilaisista työpajoista ja kursseista löydät Visit Estonia -sivustolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 9. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 13. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.