T24: Perinnepurjelaiva Tütarsaare Aino sai nimensä suomalaisen laivanveistäjä Lasse Kiisken kotisaaren mukaan – Nyt alus purjehtii Narvajoella

Aurinkoisena päivänä on leppoisaa purjehtia Tütarsaare Ainon kyydissä pitkin Narvajokea. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Kesästä 2019 lähtien Viron ja Venäjän rajalla sijaitsevalla Narvajoella on voinut nähdä purjehtimassa linjakkaan puupurjevene Tütarsaare Ainon.

Tämä 11 metriä pitkä, kaksimastoinen alus on rakennettu 1800-luvulla käytössä olleen pelastusveneen mallin mukaan.

– Purjeveneen rakennustyö alkoivat vuonna 2016 Haapsalussa ja purjehtimaan pääsimme ensimmäisen kerran kesällä 2019. Tütarsaare Ainon kotisatama on Narva-Jõensuu, josta teemme erilaisia risteilyjä ja tilauspurjehduksia Narvajokea pitkin Narvaan ja Toilaan, kapteeni Ilmar Tamm kertoo.

Historiallisen mallin mukaan rakennetun puisen purjeveneen rakentaminen kesti kolme vuotta ja siitä vastasivat Viron historiallisen laivayhdistyksen, puulaivayhdistys Vikanin ja voittoa tavoittelemattoman Raudlaeva Maja -yhdistyksen jäsenet.

Purjeveneen suunnittelu- ja rakennusprojektissa oli mukana useita historiallisten laivojen asiantuntijoita.

– Olemme entisöineet ja rakentaneet monenlaisia laivoja vuosien saatossa. Tällä kertaa halusimme rakentaa historiallisen aluksen, jolla pääsisi oikeasti vesille, eikä sitä tarvitsisi vain ihailla museossa, Ilmar Tamm kertoo projektin taustasta.

Rakennusprojektissa oli mukana myös suomalaisia asiantuntijoita, kuten laivanrakentaja Lasse Kiiski, joka on ollut mukana esimerkiksi loviisalaisen perinnepurjelaiva Österstjernan rakentamisessa. Lisäksi veneen purjeet ovat ahvenanmaalaisen Jouni Lahdenperän käsialaa.

Nimensäkin tämä kaunis puinen purjevene on saanut Suomesta. Tütarsaare eli Tytärsaari on itäisen Suomenlahden ulkosaari, joka kuului aikanaan Suomelle. Laivanrakentaja Lasse Kiiski on Tytärsaarelta kotoisin.

Tänä kesänä Tütarsaare Ainon purjehdussesonki alkoi jo toukokuun puolessa välissä. Risteilyjä tehdään sekä Toilan että Narva-Jõensuun satamista. Mukaan risteilylle mahtuu 15-20 henkilöä. Tilausristeilyillä myös yöpyminen purjelaivassa on mahdollista. Silloin nukutaan makuupusseissa veneen kannella.

Tilauksesta risteilylle saa mukaan vaikka piknik-korin. Verkkaisesti kulkevan purjelaivan kyydissä ehtii hyvin nauttia kauniista joki- ja rannikkomaisemista ja tarkkailla vuorokauden ajasta riippuen lintuja tai tähtiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 9. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.