T24 | Perinnepurjelaiva Tütarsaare Aino sai nimensä suomalaisen laivanveistäjä Lasse Kiisken kotisaaren mukaan – Nyt alus purjehtii Narvajoella

Kesästä 2019 lähtien Viron ja Venäjän rajalla sijaitsevalla Narvajoella on voinut nähdä purjehtimassa linjakkaan puupurjevene Tütarsaare Ainon.

Tämä 11 metriä pitkä, kaksimastoinen alus on rakennettu 1800-luvulla käytössä olleen pelastusveneen mallin mukaan.

– Purjeveneen rakennustyö alkoivat vuonna 2016 Haapsalussa ja purjehtimaan pääsimme ensimmäisen kerran kesällä 2019. Tütarsaare Ainon kotisatama on Narva-Jõensuu, josta teemme erilaisia risteilyjä ja tilauspurjehduksia Narvajokea pitkin Narvaan ja Toilaan, kapteeni Ilmar Tamm kertoo.

Historiallisen mallin mukaan rakennetun puisen purjeveneen rakentaminen kesti kolme vuotta ja siitä vastasivat Viron historiallisen laivayhdistyksen, puulaivayhdistys Vikanin ja voittoa tavoittelemattoman Raudlaeva Maja -yhdistyksen jäsenet.

Purjeveneen suunnittelu- ja rakennusprojektissa oli mukana useita historiallisten laivojen asiantuntijoita.

– Olemme entisöineet ja rakentaneet monenlaisia laivoja vuosien saatossa. Tällä kertaa halusimme rakentaa historiallisen aluksen, jolla pääsisi oikeasti vesille, eikä sitä tarvitsisi vain ihailla museossa, Ilmar Tamm kertoo projektin taustasta.

Rakennusprojektissa oli mukana myös suomalaisia asiantuntijoita, kuten laivanrakentaja Lasse Kiiski, joka on ollut mukana esimerkiksi loviisalaisen perinnepurjelaiva Österstjernan rakentamisessa. Lisäksi veneen purjeet ovat ahvenanmaalaisen Jouni Lahdenperän käsialaa.

Nimensäkin tämä kaunis puinen purjevene on saanut Suomesta. Tütarsaare eli Tytärsaari on itäisen Suomenlahden ulkosaari, joka kuului aikanaan Suomelle. Laivanrakentaja Lasse Kiiski on Tytärsaarelta kotoisin.

Tänä kesänä Tütarsaare Ainon purjehdussesonki alkoi jo toukokuun puolessa välissä. Risteilyjä tehdään sekä Toilan että Narva-Jõensuun satamista. Mukaan risteilylle mahtuu 15-20 henkilöä. Tilausristeilyillä myös yöpyminen purjelaivassa on mahdollista. Silloin nukutaan makuupusseissa veneen kannella.

Tilauksesta risteilylle saa mukaan vaikka piknik-korin. Verkkaisesti kulkevan purjelaivan kyydissä ehtii hyvin nauttia kauniista joki- ja rannikkomaisemista ja tarkkailla vuorokauden ajasta riippuen lintuja tai tähtiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut