T24: Tallinnan sataman uusi risteilyterminaali on jo harjakorkeudessa – Terminaali otetaan käyttöön heinäkuussa 2021

Uusi kansainvälisten risteilymatkustajien käyttöön tuleva terminaali valmistuu Tallinnan sataman A-terminaalin naapuriin. Tallinnan satama

Thea Ekholm

YIT parhaillaan Tallinnan satamaan rakentama uusi, ympäristöystävällinen risteilyterminaali on jo saavuttanut harjakorkeuden. Kansainvälisille risteilymatkustajille uusi terminaali avautuu heinäkuussa 2021.

Tallinnan sataman risteily- ja lauttaliikenteen business managerin Ingrid Berezin mukaan yritys on täysin sitoutunut saattamaan päätökseen uuden terminaalin rakennustyöt.

– Olemme vakuuttuneita, että koronapandemia aiheuttama tauko risteilymatkustuksessa on vain väliaikainen ja pian voimme taas toivottaa kansainväliset risteilyvieraat ja laivayhtiöt tervetulleiksi Tallinnaan, Ingrid Berez toteaa Tallinnan sataman tiedotteessa.

Tallinnan satama on sitoutunut noudattamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita kaikessa toiminnassaan. Niinpä kansainvälisiä risteilyvieraita odottaa ensi kesänä uusi, huipputekninen terminaali, joka on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja rakennettu ympäristöystävällisistä materiaaleista. Sekä rakennuksen sisä- että ulkopuoli on suunniteltu ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti.

– Terminaalirakennus esimerkiksi lämmitetään merestä kerättävällä lämmöllä ja se saa energiansa aurinkopaneeleista. Lisäksi rakenneukseen asennetaan led-valaistus, lämpötilaohjattu ilmanvaihtojärjestelmä ja luonnollinen savun- ja lämmönpoistojärjestelmä, Ingrid Berez kertoo.

Lisäksi terminaalissa käytetään energiatehokkaita, ympäristöystävällisiä ja pohjoismaiseen ilmastoon sopivia ratkaisuja, joiden avulla rakennusta voidaan käyttää risteilykauden ulkopuolella tapahtumien, konserttien ja konferenssien järjestämiseen.

Tallinnan satama korosti uuden terminaalin suunnittelutyössä myös paikallisyhteisöjen ja paikallisten asukkaiden huomioimista.

– Osa vastuullista liiketoimintaa ja kestävää kehitystä on huomioida risteilyvieraiden lisäksi paikallisten asukkaiden tarpeet. Uuden terminaali myötä avaamme Tallinnan merenranta-alueen myös kaupungin asukkaille. Terminaalin katolle tulee kaikille avoin kävelykatu ja risteilysesongin ulkopuolella rakennusta voidaan käyttää erilaisiin tapahtumiin, Tallinnan sataman markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sirle Arro kertoo.

Lisäksi Tallinnan satama tekee yhteistyötä Tallinnan kaupungin kanssa ”Houkutteleva kävelytie sataman ja kaupungin välillä” -hankkeessa, jonka tarkoitus on rohkaista risteilymatkustajille retkiä järjestäviä yrityksiä järjestämään enemmän kävelyretkiä bussikiertoajelujen sijaan.

Hankkeen tavoitteena on myös motivoida risteilymatkustajia käymään muissakin nähtävyyksissä kuin Tallinnan Vanhassakaupungissa.

Uuden terminaalin rakentamisesta vastaa YIT ja sen budjetti on 13 miljoonaa euroa.

Kolmikerroksisessa terminaalirakennuksessa on tilaa noin 4 000 neliömetriä ja sen oheen rakennetaan leikkipuisto ja pysäköintialue. Uusi terminaali valmistuu Tallinnan sataman A-terminaalin naapuriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.