T24: Sukupuolten välinen palkkaero kapenee hitaasti Virossa

Thea Ekholm

Viron tilastokeskuksen mukaan sukupuolten välinen palkkaero kapenee hitaasti Virossa. Vuonna 2019 naispuolisten työntekijöiden keskituntipalkka oli 17,1 prosenttia pienempi kuin miespuolisten työntekijöiden. Sukupuolten välinen palkkaero laski siis 0,9 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

Vuonna 2019 naispuolisten työntekijöiden keskituntipalkka oli Virossa 7,10 euroa ja miespuolisten työntekijöiden 8,56 euroa.

Suurimmat palkkaerot olivat vähittäiskaupassa (28,7 %), rahoitus- ja vakuutusalalla (27,1 %) ja kaivostoiminnassa (26,5 %). Kuljetus- ja varastointiala oli ainoa toimiala, jossa naiset Virossa ansaitsivat enemmän kuin miehet.

Viron tilastokeskuksen analyytikon Karina Valman mukaan sukupuolten välinen palkkaero on vähentynyt 7,7 prosenttia vuodesta 2013 lähtien.

– Vaikka palkkaero pienenee hitaasti, miesten ja naisten välinen palkkaero ei ole Virossa koskaan ole ollut näin pieni, Karina Valman kertoo tilastokeskuksen tiedotteessa.

Palkkaerot pienenivät vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna eniten ammatillisessa, tieteellisessä ja teknillisessä toiminnassa.

Suomessa sukupuolten välinen palkkaero on hiukan pienempi kuin Virossa. Vuonna 2018 naisten ansiot olivat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät.

Palkkaerot vaihtelevat kuitenkin eri toimialojen välillä. Valtiolla naisten ansiot ovat 88 prosenttia miesten ansioista, kuntasektorilla 87 prosenttia ja yksityisellä sektorilla 86 prosenttia miesten ansioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.