T24: Tallinna on saanut uuden viinibaarin – Taustajoukoissa häärii suomalainen Niko Nykänen

Tony Bereche ja Niko Nykänen avasivat uudistuneet Pan Y Vino -viinibaarin Tallinnan Pikk-kadulle. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Moni suomalaismatkailija muistaa varmasti Tallinnan Lai-kadulla sijainneen viihtyisän Pan Y Vino -viinibaarin, jonka toiminta loppui maaliskuussa juuri ennen koronaviruksen Virossa aiheuttamaa poikkeustilaa.

Nyt seuraa viinibaarin ystäville hyviä uutisia. Pan Y Vino on avannut ovensa uudestaan osoitteessa Pikk 34 ja avajaisia juhlitaan koko tämän viikon ajan erilaisten tapahtumien merkeissä.

Viinibaarin tiskin takaa löytyy edelleen tuttu mies eli omistaja Tony Bereche, joka on saanut mukaan ravintolatoimintaa kehittämään ja vahvistamaan kaksi muuta osakasta. Toinen heistä on suomalainen Niko Nykänen.

– Muutin itse viisi ja puoli vuotta sitten Tallinnaan, aivan Pan Y Vino -viinibaarin naapuriin. Menin sinne lasilliselle heti ensimmäisenä iltana ja tutustuin Tonyyn. Siitä tuli kantapaikkani ja ystävystyimme Tonyn kanssa. Aika pian totesimme, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä, Niko Nykänen kertoo.

Pan Y Vinon Lai-kadun ravintolatilojen vuokrasopimus loppui juuri ennen kuin koronaviruksen aiheuttama poikkeustila sulki Viron rajat.

– Tony oli juuri ehtinyt tyhjentää tilat, kun poikkeustila astui voimaan. Sen myötä Tallinnassa alkoi vapautua ravintolatiloja ja me ryhdyimme etsimään uutta paikkaa ravintolalle. Tämä tila löytyi aika nopeasti ja sopi mielestämme täydellisesti ravintolaksi. Talo on rakennettu keskiajalla ja viimeksi tässä on toiminut taidegalleria, Nykänen kertoo.

Uuden Pan Y Vino -ravintolan konsepti on lähes sama kuin aikaisemmassa paikassa. Tarjolla on viinejä ja cocktaileja sekä yksinkertaisia tapaksia, joiden pohjana toimii paikallisen Küps-leipomon juureen leivottu leipä.

– Viinilistaa ja juomavalikoimaa on uudessa ravintolassa hiukan parannettu ja laajennettu. Meillä on esimerkiksi tarjolla 17 erilaista gin & tonicia.

Viinibaarin toiminnassa on mukana tietenkin pieni perulainen vivahde, onhan Tony sieltä kotoisin. Viinilistalta löytyy esimerkiksi Perusta, Etelä-Amerikan vanhimmalta viinitilalta peräisin oleva punaviini. Samalta tilalta tulee myös ravintolassa tarjoiltava Pisco eli perulainen rypäleistä tislattu vahva alkoholi, josta valmistetaan Pisco Sour -cocktailia. Lisäksi tarjolla on perulaista olutta.

Myös ravintolan sisutuksessa näkyy värikäs perulainen tyyli.

Ravintolasalia koristavat värikkäät perulaiset Frazada-perinnematot. Thea Ekholm

– Kun koronavirus sulki rajat, emme saaneet tilattua Perusta haluamiamme perinteisiä Frazada-mattoja ravintolaan. Pitkän etsinnän ja monen sattuman jälkeen löysimme suomalaisen naisen, joka myy Frazadoja verkkokaupassaan, Niko Nykänen naurahtaa.

Myöskään ravintolan tuolinpäällisiin ei meinannut millään löytyä tarpeeksi värikästä verhoilukangasta, kunnes Nykänen törmäsi tallinnalaisessa kangaskaupassa Muhun saaren kansallispukukankaisiin. Niillä on nyt verhoiltu tuolien istuinosat.

Niko Nykänen on oikealta ammatiltaan tv-ohjaaja, joka on ohjannut Suomessa muun muassa Voice of Finlandia, Talent Suomena ja Heikoin lenkki -ohjelmaa ja Virossa Eesti Laul -kilpailuja. Viinit ovat miehen rakas harrastus ja Suomessa hän on ollut aikaisemmin viinibaarin osakas.

– Jatkossa Tallinnassa ollessani minut löytää varmasti entistä useammin Pan Y Vinosta ja myös tiskin takaa, Nykänen lupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 9. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.