T24: Tallinna on saanut uuden viinibaarin – Taustajoukoissa häärii suomalainen Niko Nykänen

Tony Bereche ja Niko Nykänen avasivat uudistuneet Pan Y Vino -viinibaarin Tallinnan Pikk-kadulle. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Moni suomalaismatkailija muistaa varmasti Tallinnan Lai-kadulla sijainneen viihtyisän Pan Y Vino -viinibaarin, jonka toiminta loppui maaliskuussa juuri ennen koronaviruksen Virossa aiheuttamaa poikkeustilaa.

Nyt seuraa viinibaarin ystäville hyviä uutisia. Pan Y Vino on avannut ovensa uudestaan osoitteessa Pikk 34 ja avajaisia juhlitaan koko tämän viikon ajan erilaisten tapahtumien merkeissä.

Viinibaarin tiskin takaa löytyy edelleen tuttu mies eli omistaja Tony Bereche, joka on saanut mukaan ravintolatoimintaa kehittämään ja vahvistamaan kaksi muuta osakasta. Toinen heistä on suomalainen Niko Nykänen.

– Muutin itse viisi ja puoli vuotta sitten Tallinnaan, aivan Pan Y Vino -viinibaarin naapuriin. Menin sinne lasilliselle heti ensimmäisenä iltana ja tutustuin Tonyyn. Siitä tuli kantapaikkani ja ystävystyimme Tonyn kanssa. Aika pian totesimme, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä, Niko Nykänen kertoo.

Pan Y Vinon Lai-kadun ravintolatilojen vuokrasopimus loppui juuri ennen kuin koronaviruksen aiheuttama poikkeustila sulki Viron rajat.

– Tony oli juuri ehtinyt tyhjentää tilat, kun poikkeustila astui voimaan. Sen myötä Tallinnassa alkoi vapautua ravintolatiloja ja me ryhdyimme etsimään uutta paikkaa ravintolalle. Tämä tila löytyi aika nopeasti ja sopi mielestämme täydellisesti ravintolaksi. Talo on rakennettu keskiajalla ja viimeksi tässä on toiminut taidegalleria, Nykänen kertoo.

Uuden Pan Y Vino -ravintolan konsepti on lähes sama kuin aikaisemmassa paikassa. Tarjolla on viinejä ja cocktaileja sekä yksinkertaisia tapaksia, joiden pohjana toimii paikallisen Küps-leipomon juureen leivottu leipä.

– Viinilistaa ja juomavalikoimaa on uudessa ravintolassa hiukan parannettu ja laajennettu. Meillä on esimerkiksi tarjolla 17 erilaista gin & tonicia.

Viinibaarin toiminnassa on mukana tietenkin pieni perulainen vivahde, onhan Tony sieltä kotoisin. Viinilistalta löytyy esimerkiksi Perusta, Etelä-Amerikan vanhimmalta viinitilalta peräisin oleva punaviini. Samalta tilalta tulee myös ravintolassa tarjoiltava Pisco eli perulainen rypäleistä tislattu vahva alkoholi, josta valmistetaan Pisco Sour -cocktailia. Lisäksi tarjolla on perulaista olutta.

Myös ravintolan sisutuksessa näkyy värikäs perulainen tyyli.

Ravintolasalia koristavat värikkäät perulaiset Frazada-perinnematot. Thea Ekholm

– Kun koronavirus sulki rajat, emme saaneet tilattua Perusta haluamiamme perinteisiä Frazada-mattoja ravintolaan. Pitkän etsinnän ja monen sattuman jälkeen löysimme suomalaisen naisen, joka myy Frazadoja verkkokaupassaan, Niko Nykänen naurahtaa.

Myöskään ravintolan tuolinpäällisiin ei meinannut millään löytyä tarpeeksi värikästä verhoilukangasta, kunnes Nykänen törmäsi tallinnalaisessa kangaskaupassa Muhun saaren kansallispukukankaisiin. Niillä on nyt verhoiltu tuolien istuinosat.

Niko Nykänen on oikealta ammatiltaan tv-ohjaaja, joka on ohjannut Suomessa muun muassa Voice of Finlandia, Talent Suomena ja Heikoin lenkki -ohjelmaa ja Virossa Eesti Laul -kilpailuja. Viinit ovat miehen rakas harrastus ja Suomessa hän on ollut aikaisemmin viinibaarin osakas.

– Jatkossa Tallinnassa ollessani minut löytää varmasti entistä useammin Pan Y Vinosta ja myös tiskin takaa, Nykänen lupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut