T24: Viron saunatie tutustuttaa matkailijan virolaiseen saunaperinteeseen

Lammasmäen lomakylä on yksi Viron saunatien kohteista. Siellä on kymmenen erilaista saunaa. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Saunominen on asia, joka yhdistää virolaisia ja suomalaisia. Suomalaismatkailija voi tutustua syvällisemmin virolaiseen saunakulttuuriin Viron saunatien avulla.

Viron saunatie ei ole varsinainen matkailureitti vaan pikemminkin kokoelma erilaisia saunoja, jotka haluavat edistää ja ylläpitää virolaista saunakulttuuria. Jokainen mukana oleva sauna esittelee myös erilaisia saunatapoja ja -käytäntöjä ja tarjoaa sekä paikallisille asukkaille että matkailijoille ainutlaatuisia saunomisen elämyksiä.

Mies Viron saunatien takana on suuri saunomisen ystävä ja Lammasmäen lomakeskuksen isäntä Meelis Parijõgi, joka ideoi tien yhdessä Koplimadisen tilan isännän Raido Nottonin kanssa.

Lammasmäen lomakeskus sijaitsee Kunda-joen rannalla, reilun sadan kilometrin päässä Tallinnasta. Se on varsinainen saunan ystävän matkakohde, jossa pääsee kylpemään kymmenessä eri saunassa. Lammasmäki on Meelis Parijõgin ideoima ja rakentama kokonaisuus, johon kuuluu saunojen lisäksi mökkimajoitusta ja erilaisia aktiviteetteja.

Matkailija voi Lammasmäellä osallistu ainutlaatuiseen saunamaratoniin, joka kulkee muun muassa virolaisen savusaunan, höyrysaunan ja puusaunan kautta kylpytynnyriin ja uima-altaaseen. Aikaa maratonille kannattaa varata useampi tunti.

Saunamaratonin aikana kylvetään myös turvasaunassa, joka on todennäköisesti ainoa laatuaan koko maailmassa. Meelis Parijõgin turveharkoista rakentama sauna kelluu Kunda-joessa ponttonien päällä. Perimätiedon mukaan turve parantaa sata eri sairautta, joten turvesaunan löylyistä kannattaa nauttia pitkään.

Viron saunatiellä on oma saunapassi, johon saa leiman jokaisesta saunasta, jossa on käynyt kylpemässä. Thea Ekholm

Toinen henkilö, joka on tehnyt paljon työtä virolaisen saunaperinteen hyväksi, on Võrun maakunnassa sijaitsevan Mooskan tilan emäntä Eda Veeroja. Paljolti hänen ansioistaan Vana-Võromaan savusaunaperinne on nykyään listattu UNESCON aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Tähän sanomistraditioon pääsee tutustumaan tarkemmin Mooskan tilan savusaunassa, jossa perinteen mukaan pitää saunoa vähintään kolme tuntia.

Mooskan savusauna on yksi niistä yli 20 saunasta, jotka ovat mukana Viron saunatiellä. Vierailu näihin saunoihin pitää aina varata etukäteen. Saunoja kiertävä matkailija saa tielle mukaansa saunapassin, johon voi kerätä leiman jokaisesta saunatien saunasta, jossa on käynyt kylpemässä.

Lisätietoa Viron saunatiestä ja mukana olevista saunoista löydät täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.