T24: EU tukee Helsingin ja Tallinnan satamien Twin Port IV -hanketta 10 miljoonalla eurolla – Tavoitteena on vähentää laivaliikenteen ympäristövaikutuksia

Thea Ekholm

EU on myöntänyt Helsingin ja Tallinnan satamien uudelle, järjestyksessä jo neljännelle Twin Port -hankkeelle tukea 10 miljoonaa euroa. Hankkeen tarkoituksena on edelleen vähentää kasvavan matkustajalauttaliikenteen ympäristövaikutuksia ja tukea kaksoiskaupungin meriliikenteen infrastruktuurin rakentamista.

Twin Port IV -hankkeen suunniteltujen investointien kokonaismäärä on 33 miljoonaa euroa, josta Helsingin sataman osuus on noin 11, 3 miljoonaa euroa ja Tallinnan sataman arvioitu osuus 22 miljoonaa euroa. Hanke toteutetaan vuosina 2020-2023.

Satamat saivat tukea erityisesti satamien maasähköjärjestelmien ja tehokkuuden kehittämiseen, alusten kiinnittymisen automatisointiin ja Vuosaari-Muuga-reitin ramppijärjestelyihin. Tarkoitus on rakentaa laivareitin satamiin kaksoisramppeja, jotka mahdollistavat ajoneuvojen nopeamman ja helpomman laivaan ajamisen ja sieltä poistumisen.

Helsingin Satama sai lisäksi EU:lta tukea investointihankkeisiin Helsinki–Travemünde -reitille sekä Hernesaaren risteilyliikenteen maasähköjärjestelmän toteuttamiseen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä saatuihin tukiin. Tämä osoittaa kehityshankkeidemme olevan samansuuntaisia EU:n liikkumisen ja kuljetusten ympäristö- ja tehokkuusajattelun kanssa, Helsingin Satama Oy:n taloudesta, ICT:stä ja kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Meronen toteaa.

Tallinnan sataman hallintoneuvoston puheenjohtajan Valdo Kalmin mukaan Twin Port IV -hankkeen investoinnit liittyvät Tallinnan sataman kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen.

– Investoinneilla kehitämme Tallinnan Vanhankaupungin sataman infrastruktuuria palvelemaan entistä paremmin matkailijoita ja automatkustajia ja luomme alueesta viihtyisän julkisen tilan, joka palvelee myös paikallisia asukkaita. Muugan satamaan rakennamme uusia ramppeja, jotta voimme siirtää entistä enemmän raskasta tavaraliikennettä Tallinnan keskustasta sinne, Valdo Kalm kertoo.

Nyt käynnistyy jo neljäs Twin Port -hanke, jonka tarkoituksena on edelleen kehittää yhtä Euroopan vilkkainta laivareittiä kahden Suomenlahden rannalla sijaitsevan pääkaupungin välillä.

Kaksi ensimmäistä hanketta keskittyivät matkustajaterminaalien eli Tallinnan D-terminaalin ja Helsingin Länsiterminaali 2:en kehittämiseen. Vuosaari-Muuga-reitin avaamiseen ja nesteytettyä maakaasua polttoaineena käyttävän Megastar-aluksen reitin puitteiden luomiseen.

Kolmas Twin Port -hanke, joka on parhaillaan käynnissä, keskittyy Helsinki-Tallinna-reitin kasvavan matkustajalauttaliikenteen ympäristövaikutuksien vähentämiseen satamaissa ja niiden lähellä. Sen avulla on toteutettu muun muassa alusten kiinnittymisen automatisointi ja maasähkön käyttöönotto Tallinnan Vanhankaupungin satamassa ja Helsingin Länsisatamassa.

Lisäksi hankkeen tiimoilta Tallinnan sataman D-terminaali uudistettiin mittavassa remontissa ja sen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Myös terminaalin edustan liikennejärjestelyt uusittiin niin, että terminaaliin saapuminen ja sieltä poistuminen on entistä helpompaa, olit sitten liikenteessä jalan, julkisilla kulkuneuvoilla tai autolla.

Myös matkustajien liikkuminen Tallinnan sataman kahden matkustajaterminaalin välillä helpottuu, kun parhaillaan rakenteilla oleva avoin kävelysilta valmistuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.