Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Perjantaina, heinäkuun viimeisenä päivänä Tallinnan satama avasi kaksi vuotta remontissa olleen ja sinä aikana mittavasti laajentuneet D-terminaalin.

Laivayhtiö Tallinkin käyttämän terminaalin tilat lähes kaksinkertaistuivat 18, 5 miljoonaa euroa maksaneen remontin myötä 14 000 neliömetriin.

– D-terminaalin kunnostustöiden tavoitteena oli rakentaa nykyaikainen tila Tallinnaan ja Viroon saapuville matkailijoille ja paikallisisille asukkaille, joiden merimatka alkaa täältä. Uudistunut terminaalirakennus tarjoaa matkustajille muun muassa paljon suuremmat odotus- ja oleskelualueet, lasten leikkipaikan ja enemmän kahviloita ja kauppoja, Tallinnan sataman hallituksen puheenjohtaja Valdo Kalm kertoi terminaalin avajaistilaisuudessa.

Kunnostustöiden haasteena oli se, että matkustajien piti voida käyttää terminaalirakennusta koko remontin ajan. Avajaistilaisuudessa terminaalin pääurakoitsija Nordeconin hallituksen puheenjohtaja Gerd Müller kiittelikin matkustajia kärsivällisyydestä.

Lue myös: EU tukee Helsingin ja Tallinnan satamien Twin Port IV -hanketta 10 miljoonalla eurolla

Uudistetussa terminaalissa on otettu huomioon myös ympäristöasiat ja kestävän kehityksen vaatimukset. Esimerkiksi osa rakennuksen energiantarpeesta katetaan aurinkoenergialla ja rakennuksen sisälämpötilaa säädellään automaattisesti ulkolämpötilan mukaan.

Terminaalin sisustus on toteutettu moderneilla materiaaleilla, kuten puulla ja vaaleilla väreillä. Isoista ikkunoista on näköalan sekä Tallinnan Vanhaankaupunkiin että satama-alueelle. Terminaalin ulkopinnan erikoinen yksityiskohta on kaksinkertainen julkisivu, joka on valmistettu lasimetalliverkosta.

Lisäksi uudistetussa terminaalirakennuksessa on VIP-alue ja näkövammaisten matkustajien avuksi tehdyt opasteet lattioissa. Myöhemmin tänä vuonna terminaalin naapuriin rakennetaan vielä katettu pysäköintialue.

Terminaalin sisääntulokerroksessa sijaitsevat myymälä ja tilava odotusaula, josta liukuportaat vievät toiseen kerrokseen. Siellä sijaitsevat lippumyymälä ja lähtöselvitysalue. Terminaalin kolmannessa kerroksessa on viihtyisä matkustajalounge, jota koristaa taiteilija Eveli Varikon teos ”Auringon alla”.

Tallinnan sataman D-terminaali on rakennettu vuonna 1996 ja sen kautta kulkee vuosittain yli kuusi miljoonaa matkustajaa. D-terminaalin remontti on osa EU:n rahoittamaa Tallinnan ja Helsingin sataman Twin Port 2 -yhteishanketta.