T24: Virolaiset käsityögininvalmistajat kokoontuivat jo kolmatta kertaa Kuressaaren Ginfestille

Kuressaaren ginfest järjestettiin tänä vuonna historiallisessa Kuursaal-ravintolassa. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Viron katajanmarjasaarena tunnetulla Saarenmaalla järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa jo kolmannen kerran Kuressaaren Ginfest.

Kyseessä on rento kaksipäiväinen tapahtuma, joka kokoaa käsityöginin valmistajia Virosta ja muualta maailmasta Saarenmaalle maistattamaan tisleitään ja levittämään ginitietoutta niin ammattilaisille kuin tavallisille kuluttajillekin.

Tapahtuman perustajat ovat Maarit Pöör ja Tarmo Virki, yrittäjäpariskunta, joka on myös saarenmaalaisen Lahhentagge-käsityöginin takana.

– Koronaviruksen takia tänä vuonna mukana tapahtumassa oli pääasiassa virolaisia ginintekijöitä sekä muutama suomalaistislaamo, kuten Helsinki Distellery. Aikaisempina vuosina meillä on ollut osallistujia useammasta maasta, Tarmo Virki kertoo.

Tällä kertaa mukana eivät olleet myöskään ihan kaikki virolaiset käsityöginin valmistajat, mutta mukaan oli kuitenkin saatu Lahhentaggen lisäksi muun muassa Junimperium-ginit Tallinnasta, uusi Suti gini, Tohi-ginit ja Muhun saarella valmistettu Mohn-gini. Lisäksi esillä olivat A le Coq -panimon valmistamat Ørn käsityötonicit. Mukana oli myös muutama maahantuoja, jotka esittelivät tapahtumassa omia ginierikoisuuksiaan.

Tapahtumassa pääsi maistelemaan noin 40 erilaista giniä. Thea Ekholm

– Haluamme pitää tapahtuman pienimuotoisena ja säilyttää sen alkuperäisen tarkoituksen, joka oli levittää tietoa ginien maailmasta sekä ravintola-alan ammattilaisille että kuluttajille, Maarit Pöör totea.

Karkeasti arvioiden noin puolet Viron kaikista katajista kasvaa Saarenmaalla, joten ginifestivaalin tapahtumapaikaksi saari on luonnollinen valinta. Kuressaaren Ginfestilla vierailee vuosittain noin 600 ihmistä.

– Vaihdamme tapahtumapaikkaa vuosittain, sillä haluamme tukea paikallisia ravintolayrittäjiä, Pöör lisää.

Ravintola Kuursaalin menussa oli tapahtuman kunniaksi Lahhentaggen ginillä marinoituja silakoita. Thea Ekholm

Tänä vuonna ginfest järjestettiin idyllisessä Kuressaaren Kuursaal-ravintolassa. Matkailijalle tapahtumaan osallistuminen on helppoa, sillä mitään sisäänpääsymaksua ei ole, eikä erillisiä maistelulippuja tarvitse ostaa. Ginejä saa maistella tapahtumassa raakana ja erilaisilla toniceilla laimennettuna pienistä, sormustimen kokoisista laseista.

– Aikaisempina vuosina osallistuminen ei ole maksanut mitään myöskään mukana oleville yrityksille. Tänä vuonna otimme ensimmäisen kerran pienen pöytämaksun ja rahat käytimme markkinointiin, Virki sanoo.

Kuressaaren Ginfest tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden maistella maailmalla palkittuja ginejä ja kuulla tislaamomestareiden tarinoita niiden synnystä ja valmistustavoista.

Lisäksi Kuressaaren ravintoloissa voi tapahtuman ajan maistella erilaisia ginicocktaileja. Tänä vuonna esimerkiksi Kuursaal-ravintolassa oli tarjolla yli 40 erilaista giniä ja koska ollaan Virossa, ginipullon saattoi ostaa ravintolasta mukaansa.

Tapahtumaan osallistui tänäkin vuonna noin 600 ihmistä. Thea Ekholm

Ginien maistelun lisäksi Kuressaaren ginfesteillä pääsi osallistumaan myös tonic-joogaan, giniristeilylle historiallisella purjelaivalla ja aamiaisbrunssille, jossa maisteltiin alkoholitonta giniä.

Kyllä, kuulit oikein, alkoholitonta giniä. Sitä valmistaa Maarit Pöörin ja Tarmo Virkin Lahhentaggen tislaamo ensimmäisenä koko Virossa.

– Alkoholittomien juomien trendi alkoi noin viisi vuotta sitten ja kasvaa koko ajan. Me lanseerasimme alkoholittoman Flaneur-tisleen viime vuonna, Virki kertoo.

Kuluvan vuoden keväällä virolainen baarimestari Kristo Tomingas voitti Flaneur-tisleestä tehdyllä cocktaililla Battle of the Modern Bartender -kilpailun New Yorkissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut