T24 | Keskiaikainen Tallinna oli värikäs kaupunki – Todisteita siitä löydettiin Olevisten kirkon kunnostustöissä

Yksi Tallinnan tunnetuimmista maanmerkeistä, Olevisten kirkko, on parhaillaan remontissa. Kirkon eteläisen kappelin kunnostustöissä tehtiin viime viikolla merkittävä löytö, kun kappelin julkisivun rappauksen alta löydettiin palasia keskiaikaisista kivikaiverruksista.

Olevisten kirkko on arvioiden mukaan rakennettu vuonna 1267, ehkä jopa aikaisemmin. Tulipalot ovat tuhonneet kirkon kolme kertaa, joten sen nykyinen ulkoasu on peräisin 1500-luvulta ja sisäosat vuodelta 1830.

Erikoiseksi nyt löydetyt keskiaikaiset käsintehdyt kivikaiverrukset tekee se, että ne ovat monivärisiä.

– Alun perin Tallinnan Vanhankaupungin portit, ikkunan pielet ja muut kivikaiverruksilla koristellut yksityiskohdat olivat monivärisiä, mutta sääolosuhteiden vuoksi ne ovat menettänet värinsä vuosisatojen aikana, Tallinnan kaupungin kulttuuriperinnön suojeluosaston johtaja Boris Dubovik kertoo kaupungin julkaisemassa lehdistötiedotteessa.

Boris Dubovikin mukaan ainoa vanhassa kaupungissa säilynyt värillinen, kivikaiverruksilla koristeltu sisäänkäynti on osoitteessa Vana Turg 6, jonka matkailijat tuntevat paremmin ravintola Peppersackin talona. Kivikaiverrukset laitettiin paikalleen vasta 1980-luvulla, kun ne löydettiin talon kellarista.

–Vanhojen rakennusten julkisivujen korjauksen yhteydessä on Tallinnassa joskus löydetty palasia tällaisista kivikoristeista. Niitä on laitettu jonkin verran esille yleisölle tai käytetty mallina ikkunan pielien entisöinnissä. Värillisiä kivikoristeita on kuitenkin löydetty hyvin harvoin. Edellisen kerran kun osoitteessa Lai 13 sijaitsevan rakennuksen julkisivua kunnostettiin, Dubovik sanoo.

Olevisten kirkon eteläisen kappelin kunnostustöiden yhteydessä tehdyt havainnot vahvistavat taidehistoroitsija Ants Heinan aikaisemman lausunnon, jonka mukaan nykyinen kappeli rakennettiin 1830-luvulla kirkon suuren tulipalon jälkeen. Vanha kappeli oli tulipalon jälkeen niin huonossa kunnossa, ette se piti purkaa, mutta rakennusmateriaalit kierrätettiin uuteen kappeliin.

Hyvin säilynyt eteläinen sisäänkäynti lisättiin uuteen kappeliin, mutta muut kivikoristeet käytettiin seinien täyttämiseen. Nyt löytyneet kivikoristeet ovat olleet osa sisäänkäynnin kaaria ja koska yksi niistä on säilyttänyt värinsä, on todennäköistä, että se on sijainnut kappelin sisällä suojassa sään vaikutuksilta.

Löydetyt kivikoristeet mitataan ja valokuvataan. Koska kyse on niin arvokkaasta löydöstä, kivikoristeet todennäköisesti poistetaan seinästä, jotta niitä voidaan tutkia tarkemmin ja myöhemmin laittaa esille kirkkoon.

Olevisten kirkon eteläisen kappelin restaurointitöiden budjetti on lähes 72 000 euroa ja töiden odotetaan valmistuvan tämän vuoden syyskuussa. Olevisten kirkon restaurointityöt on aloitettu jo vuonna 2001 ja Tallinnan kaupunki on tukenut työtä yhteensä kahdella miljoonalla eurolla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut