Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle

Vaikka koronavirustartuntojen määrä on myös Virossa lähtenyt viime viikkoina nousuun, on matkustaminen eteläiseen naapurimaahan edelleen Suomen hallituksen mukaan turvallista, eivätkä karanteenisäädökset koske Viroon matkustavia.

Mainio lämpimien syyspäivien lomakohde tai viikonlopun viettopaikka on Viron suurin saari Saarenmaa. Omalla autolla matka Tallinnasta saaren pääkaupunkiin Kuressaareen kestää reilut kolme tuntia.

Nopeammin pääsee, jos valitsee lentokoneen. Tallinnasta Kuressaareen lentää puolessa tunnissa ja lentolipun hinta on vain 26 euroa suuntaansa. Arkisin lentoja on kaksi kertaa päivässä ja viikonloppuisin kerran päivässä.

Kuressaaressa monet nähtävyydet, ravintolat ja myymälät ovat kävelymatkan päässä toisistaan, joten autoa ei reissussa välttämättä tarvitse. Toki omalla autolla pääsee helpommin käymään esimerkiksi saaren monissa luontokohteissa.

Tässä viisi vinkkiä kiinnostavista kohteista Saarenmaalla

1. Kaalin kraatteri

Viron harvinaisin luontonähtävyys on meteoriitin putoamisesta syntynyt 110 metriä leveä ja 22 metriä syvä Kaalin kraatteri. Meteoriitti putosi Saarenmaalle noin 7500 vuotta sitten ja aiheutti mittavia tuhoja asutulla saarella. Meteoriitti hajosi kappaleiksi pudotessaan, joten Kaalin kylän alueella on myös kahdeksan pienempää kraatteria.

Kaalissa sijaitsee vierailukeskus, museo, hotelli ja matkamuistomyymälä. Kraatteri sijaitsee 18 kilometrin päässä Kuressaaresta ja paikalliset bussit pysähtyvät siellä.

2. Ortodoksinen nunnaluostari

Reomäen kylässä Saarenmaalla, noin kymmenen kilometrinpäässä Kuressaareesta sijaitsee Johannes Kastajalle pyhitetty ortodoksinen nunnaluostari, viroksi Püha Eelkäija Skiita. Kyseessä on Kreikan Kissavosin vuorella sijaitsevan luostarin sisarluostari, joka perustettiin Saarenmaalle Viron metropoliitta Stefanosin pyynnöstä.

Nunnia tähän vuonna 2009 perustettuun luostariin saapuu ympäri maailmaa. Luostari on avoinna päivittäin ja ottaa mielellään vastaan matkailijoita. Nunnat ovat hyvin vieraanvaraisia ja esittelevät mielellään kirkkoaan ja toimintaansa.

Luostarin pienestä myymälästä voi ostaa nunnien valmistamia tuotteita, kuten mehiläisvahasta valmistettuja tuohuksia, hunajaa ja yrttejä.

3. Lifestylemyymälä Höme

Nyt kolmatta kesää Kuressaaressa avoinna oleva sisutus- ja lifestylemyymälä Höme (Pihtla tee 24) on ihastuttava yhdistelmä antiikkikauppaa, sisustusmyymälää ja DIY-työpajaa.

Myymälä sijaitsee hiukan rähjäisessä kiinteistössä, mutta rakennuksen ulkoasun ei kannata antaa hämätä. Sisällä on ihana valikoima antiikkia, astioita, erilaisia sisustusesineitä ja entisöityjä tai entisöintiä odottavia huonekaluja. Lisäksi myynnissä on muun muassa maaleja, tapetteja ja paikallista keramiikkaa.

4. Kaljaasi Hoppet

Kesäaikaan Kuressaaressa voi hypätä historiallisen, 94-vuotiaan kaljaasi Hoppetin kyytiin. Kyseessä on luultavasti viimeinen purjealus, jonka vironruotsalaiset rakensivat Luoteis-Virossa 1920-luvulla.

Virosta purjelaivan matka kulki aikoinaan Suomeen ja Ahvenanmaalle ja sieltä 1960-luvulla Tukholmaan. 2000-luvun alussa kaljaasi entisöitiin purjehduskuntoon Loviisassa. Nyt sen kotisatama on Kuressaari, josta tehdään erilaisia purjehduksia lähisaarille ja Riianlahdelle.

5. Good Mood Food -kahvila

Kuressaaren keskustassa sijaitsee idyllinen Good mood food -kahvila (Tolli 2), joka on Kati Mäekallaksen luomus. Vuodesta 2017 lähtien kahvila on tarjoillut terveellistä ruokaa ja herkkuja, jotka ovat sekä gluteenittomia että vegaanisia.

Tarjolla on muun muassa laaja aamiaisvalikoima sekä monenlaisia gluteenittomia kakkuja. Kati on koulutukseltaan holistinen lifecoach, jonka mukaan ruoalla on iso vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme. Niinpä kaikki tarjottavat valmistetaan omin käsin osaavan tiimin toimesta kahvilan omassa keittiössä.

– Minulla on missio tarjota ihmisille terveellistä ruokaa, joka on hyvää. Haluan todistaa, että terveellinen elämä voi olla myös kivaa, Kati naurahtaa idyllisessä kahvilan puutarhassa.

Aivan kahvilan naapurissa on muutama talo, joissa Kati tarjoaa myös kodikasta majoitusta. Talvisin Kati järjestää tiloissaan myös erilaisia hyvinvointiin liittyviä retriittejä. Tapahtumista löytyy lisätietoja kahvilan Facebook-sivulta.