T24 | Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin

Humalassa toikkaroiva ja ongelmiin joutuva suomalaismatkailija on Tallinnassa enää muisto vain. Nykyään Suomen suurlähetystöä Tallinnassa työllistävät pääasiassa passi- ja oleskelulupa-asiat.

Vuonna 2019 Tallinnassa sijaitsevan Suomen suurlähetystöön tuli noin 1 700 puhelin- ja sähköpostitiedustelua. Eniten ihmiset tiedustelivat passi- ja oleskelupa-asioita sekä väestörekisteri-ilmoituksiin ja notaariin liittyviä asioita.

– Virossa asuvia suomalaisia mietityttävät eniten passin uusiminen ja rekisteröintiasiat Suomen digi- ja väestötietovirastolle. Virossa vierailevat suomalaismatkailijat puolestaan kyselevät passin vaadittua voimassaoloaikaa Viron matkan aikana tai autoiluun liittyviä asioita, Suomen suurlähetystön konsuli Ari Rale kertoo.

Eniten matkailijoille tapahtuu tavaroiden kadottamisia. Niitä tapauksia tulee suurlähetystön tietoon noin 200 kappaletta vuosittain. Luvut ovat pysyneet suhteellisen samoina viime vuosien ajan.

– Varkauksiin, ryöstöihin ja humalassa toikkarointeihin liittyviä yhteydenottoja oli viime vuonna noin 40. Sitä voidaan pitää pienenä määränä Tallinnassa ja Virossa vierailevien suomalaisten matkustajien määrään verrattuna. Lisäksi tapausten määrä on vähentynyt jonkin verran viime vuosina, Ari Rale sanoo.

Suomen kansalaisen kuolema Virossa on asia, joka kuuluu aina suurlähetystön toimenkuvaan. Lähetystö nimittäin välittää väestörekisteri-ilmoituksia Suomeen sekä ulkomailla kuolleiden että syntyneiden Suomen kansalaisten osalta.

– Viime vuonna suomalaisten kuolemantapauksia oli Virossa yhteensä 20 kappaletta. Yleisimmin lähetystö auttaa tällaisissa tapauksissa neuvomalla omaisia vainajan kotiutukseen liittyvissä asioissa.

Monelle suomalaiselle Tallinna ja Viro ovat niin tuttuja matkakohteita, että matkavakuutuksen ottaminen päiväristeilylle tai lyhyelle hotellilomalle saattaa unohtua.

Tämä unohdus voi tulla kalliiksi oli kyse sitten Virossa tapahtuneesta onnettomuudesta tai kuolemantapauksesta. Pitkäaikainen sairaalahoito Virossa voi tulla yllättävän kalliiksi puhumattakaan ambulanssikuljetuksesta Suomeen.

Samaan asiaan törmätään myös kuolemantapauksissa. Jos kuolleella henkilöllä ei ole matkavakuutusta, jää vastuu häneen kuljettamisestaan takaisin Suomeen lähiomaisille.

Virossa suomalainen matkailija saa toki välittömän sairaanhoidon Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka voi hankkia Kelasta. Se ei kuitenkaan korvaa mahdollisia Suomeen kotiuttamisesta aiheutuvia kuluja.

– Yllättävän usein törmäämme tähän matkavakuutusasiaan liittyen varkaus-, sairas- tai kuolemantapauksiin, joiden tiimoilta asiakas on ottanut yhteyttä suurlähetystöön, Rale toteaa.

Suomen suurlähetystön palvelut hädänalaisille kansalaisille Tallinnassa

Hädänalaiseen tilanteeseen joutuneet Suomen kansalaiset tai Suomessa pysyvästi asuvat muun maan kansalaiset voivat asioida konsuliosastolla maanantaisin ja perjantaisin klo 9-12 sekä tiistaista torstaihin klo 13-15.

Konsuliosasto palvelee Tallinnan Vanhassakaupungissa osoitteessa Pikk jalg 14.

Konsulaatin puhelinnumero on +372 6103 240.

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaisessa asemassa olevat henkilöt voivat ottaa yhteyttä Ulkoministeriön päivystyskeskuksen puhelinnumeroon +358 9 1605 5555 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen paivystys.um@formin.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut