T24: Torstaina juhlitaan Viron uudelleenitsenäistymispäivää

Thea Ekholm

Elokuun 20. päivä tulee kuluneeksi 29 vuotta Viron uudelleen itsenäistymisestä. Myös itsenäisyyden palauttamisen päivä on virolaisille tärkeä päivä ja sitä juhlitaan monin tavoin Tallinnassakin. Lisäksi uudelleenitsenäistymispäivä on kansallinen vapaapäivä.

Kannattaa huomioida, että Viron uudelleenitsenäistymispäivänä monilla nähtävyyksillä ja museoilla on joko poikkeusaukioloajat tai sitten ne ovat kokonaan suljettuna. Toisaalta Tallinnassa myös monet museot, nähtävyydet ja ravintolat tarjoavat erikoisohjelmaa uudelleenitsenäistymispäivän kunniaksi.

Viron historiallisen museon Maarjamäen linnassa, Piritan rantatien varressa järjestetään koko perheen kartanopäivä, jossa on luvassa ohjelmaa klo 12-15. Tarjolla on muun muassa hevoskärryajelua, katuruokakojuja ja Viron suurimman sinimustavalkoisen kukkapenkin rakentamista.

Miehitysten ja vapauden museo Vabamussa vietetään perhepäivää ja luvassa on museokierroksia ja työpajoja lapsille. Juhlapäivän kunniaksi sisäänpääsy museoon on puoleen hintaan

Tallinnan tv-tornissa järjestetään myös uudelleenitsenäistymispäivän kunniaksi perinteinen perhepäivä, jonka teemana ovat tänä vuonna keväältä tutut poikkeusolot. Viron suojeluliitto ajeluttaa panssariajoneuvoilla, ampumaradalla voi kokeilla Airsoft-aseita ja lisäksi järjestetään taisteluesitys. Päivän kruunaavat klo 17 alkava Anne Veskin konsertti ja klo 21.45 alkava ilotulitus, jonka raketit ammutaan 170 metrin korkeudesta.

Tallinnan laululavalla on Viron uudelleenitsenäistymispäivän konsertti, jossa Viron kansallinen sinfoniaorkesteri ERSO esittää virolaisen rockyhtye Rujan musiikkia. Konsertti alkaa klo 20.00.

Viron uudelleenitsenäistymispäivää voi juhlia myös Suomessa

Torstaina 20. elokuuta Viron uudelleenitsenäistymispäivää juhlitaan Helsingin Seurasaaressa perinteisellä Viro-toimijoiden piknik-tapahtumalla klo 17-20. Yhteislaulupiknikille ovat tervetulleita kaikki omien eväiden ja piknikvilttien kanssa.

Tapahtumassa esiintyy Helsingin virolaisen musiikkistudion naiskuoro ja yhteislaulua johtaa kansanmuusikko Piret Aus.

Piknikpaikka sijaitsee Suomen ja Viron tammien luona aivan Seurasaaren Kruunu-ravintolan läheisyydessä. Lisätietoja tapahtumasta löydät Facebookista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.