T24: Kirjailija Ville Hytönen: ”Tarina virolaisesta ihmissyöjästä oli liian hyvä jätettäväksi kertomatta”

Kirjailija Ville Hytönen törmäsi lehtijuttuun virolaisesta ihmissyöjästä sattumalta penkoessaan sanomalehden arkistoja. Jyri Pitkänen

Thea Ekholm

Kirjailijan työ ei ole pelkkää kirjoittamista. Se on myös puuduttavaa arkistojen penkomista ja taustamateriaalin keräämistä. Kirjailija Ville Hytönen istui alkuvuodesta 2019 virolaisten Eesti Päevalehden ja Ekspress-lehden yhteisessä arkistossa etsien jotain aivan muuta, kun törmäsi yllättäen lehtijuttuun, joka kertoi virolaisesta ihmissyöjästä.

– Vastaa tuli otsikko, jossa luki ”virolainen ihmissyöjä”. Olin aivan ihmeissäni, sillä en ollut törmännyt aiheeseen missään aikaisemmin vaikka oli asunut Virossa jo useamman vuoden. Aihe oli niin mielenkiintoinen, että ryhdyin etsimään siitä lisätietoa, Ville Hytönen kertoo.

Virolainen ihmissyöjä oli parikymppinen Johannes-Andreas Hanni, jonka rikokset järkyttivät Viroa vuonna 1982. Hanni oli sarjamurhaaja, raiskaaja ja ihmissyöjä, joka lopulta sai puhuttua myös vaimonsa mukaan rikosten suunnitteluun ja salaamiseen.

– Paras artikkeli aiheesta löytyi sattumalta virolaisesta miestenlehdestä Maajasta. Lisäksi kaivoin esiin vanhat poliisin tutkintapöytäkirjat Viron kansallisarkistosta. Niiden perusteella kirjoitin Hannista ensin esseen tulevaan kirjaani.

Aihe ja sen ainutlaatuisuus eivät kuitenkaan jättäneet Hytöstä rauhaan.

– Ajattelin, että aihe sopisi hyvin radioon, sillä siihen saisi luotua kiinnostavan äänimaiseman. Niinpä tarjosin aihetta esseeni perusteella YLE Draaman tuottajalle Juha-Pekka Hotiselle, joka innostuikin aiheesta.

Virolaisesta ihmissyöjästä syntyi lopulta kuusiosainen true crime -podcastsarja Ylelle. Podcast perustuu tositapahtumiin, mutta sen draamalliset kohtaukset ovat fiktiota. Käsikirjoituksen tekemisen lisäksi Ville Hytönen toimii podcastissa kertojana.

– Juha-Pekka Hotinen kokosi työryhmän, jonka kanssa kiersimme Tallinnassa murhapaikkoja, murhaajan ja tämän vaimon asuinpaikkoja ja tapasimme asiasta tietäviä ihmisiä. Lisäksi haastattelin lukuisia asiantuntijoita.

Podcastin pääjutun piti olla Johannes-Andreas Hannin vaimon Pille Hannin haastattelu. Työryhmä onnistui löytämään nimensä muuttaneen naisen, joka oli istunut rikoksistaan vankilassa 10 vuotta.

– Hän ei halunnut antaa meille haastattelua. Niinpä ryhdyimme etsimään muita henkilöitä, jotka tiesivät tapauksen ja olivat vielä elossa. Onnistumme ihan sattumalta löytämään esimerkiksi pariskunnan työkaverin Nõmme postista. Monet ihmiset eivät kuitenkaan halunneet muistella tapahtunutta, Hytönen kertoo.

Vastauksen siihen, miten Johannes-Andreas Hannista tuli sarjamurhaaja ja ihmissyöjä, antoivat podcastiin haastatellut asiantuntijat. Johannes-Andreas Hanni ei sitä voinut kertoa, sillä hän tappoi itsensä tutkintavankeudessa vuonna 1982.

– Haastateltujen oikeuspsykiatrien mukaan Hanni oli psykopaatti, jolla ei ollut normaalia tunne-elämään. Hän vaati äärimmäisiä kokemuksia, että pystyi tuntemaan tai kokemaan jotain. Lisäksi Hanni halusi tietää, miltä ihmisliha maistui. Psykiatrien mukaan psykopaatin tekemät murhat ovat aina henkilökohtaisia ja raakoja, kuten kuristamisia tai puukotuksia. Niin myös Hannin teot, Hytönen toteaa.

Ville Hytönen on itse vahvasti läsnä podcastissa. Hän esimerkiksi juttelee yhdessä osassa Nõmmella asuvan isäni kanssa siitä, minkälainen kaupunginosa ja asuinpaikka se on. Myös sarjan tekemisessä oli mukana vahva itsereflektio.

– Mietin koko ajan, onko podcastin tekeminen eettisesti oikein ja mitä asioita pitää ymmärtää, ettemme loukkaa ketään. Esimerkiksi murhaajan leski on istunut tuomionsa ja sovittanut siten tekonsa.

Ville Hytönen kirjoittaa parhaillaan myös kirjaa Johannes-Andreas Hannin tapauksesta. Rankka aihe on vaatinut veronsa.

– Oli rankkaa perehtyä aiheeseen puolitoista vuotta. Raakaversio kirjasta on parhaillaan kustantajalla luettavana ja nyt olen pysynyt tästä aiheesta erossa muutamia kuukausia. Kirjan viimeistelyn myötä joudun siihen vielä palaamaan.

Virolaisen ihmissyöjän tarina on kiinnostanut suomalaisia, sillä podcast on kerännyt viikossa jo 30 000 kuulijaa.

Podcastin kaikki kuusi osaa löytyvät Yle Areenasta.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut