T24: Suomalaisyritys avasi Ferrari-myymälän Tallinnaan

Thea Ekholm

Suomen suurin luksus- ja urheiluautojen myyjä Luxury Collection avasi viime viikolla Tallinnan sataman naapuriin hulppea Ferrari-myymälän. Uudella myymälällä halutaan palvella erityisesti virolaisia luksus- ja urheiluautojen ostajia, ettei heidän tarvitse enää matkustaa autokaupoille Suomen puolelle.

– Virossa luksus- ja urheiluautojen rekisteröintitilastot kertovat kasvavasta markkinasta, joten näimme järkeväksi investoida tänne. Sekä Viro että Suomi ovat vielä kansainvälisesti vertailtuna kehittyviä markkinoita urheiluautobisneksessä, mutta uskomme kasvuun, Luxury Collection Automobilesin johtaja Esa Schroderus kertoo uuden myymälän taustoista.

Uudesta myymälästä voi ostaa kaikkia Ferrarin malleja sekä uutena että käytettynä. Valikoima myymälässä vaihtuu kahden viikon välein. Avajaisissa esillä olivat esimerkiksi Ferrarin uutuusmallit F8 Tributo ja 812 Superfast.

Lisäksi luvassa on Ferrari-faneille erilaisia kilpailuja ja testiajoja, joissa Ferrarin tehdaskuljettajana tunnettu ja nykyään yksi Luxury Collectionin osakkaista, Toni Vilander näyttää, mihin kaikkeen nämä huippuautot pystyvät.

Uusi Ferrari maksaa satoja tuhansia euroja. Virossa keskipalkka oli paikallisen tilastokeskuksen mukaan viime vuonna noin 1 300 euroa. Kenellä on rahaa ostaa tällaisia autoja?

– Urheiluautojen ostajat ovat marginaalinen ryhmä kaikissa maissa. Yleensä suurin osa asiakkaistamme on menestyneitä yrittäjiä, joilla on varaa tällaisiin hankintoihin, Schroderus toteaa.

Tätä kohderyhmää tuntuu myös Virosta löytyvän, sillä ensimmäiset kaupat uudesta Ferrarista tehtiin Tallinnassa jo avajaispäivänä.

– Haluamme palvella virolaisia asiakkaita entistä paremmin. Enää heidän ei tarvitse tulla auto-ostoksille Lempäälän myymäläämme tai tuoda itse autoa huoltoon Suomeen. Nyt he voivat jättää auton Tallinnan toimipisteeseen, josta se kuljetetaan huoltoon Lempäälään.

Luksus- ja urheiluautoja ei myydä kuitenkaan kuin leipää, joten Luxury Collectionin tavoitteena on tänä vuonna myydä Virossa viisi uutta urheiluautoa ja ensi vuonna jo 10-12 autoa.

– Uusien autojen lisäksi myymme tietenkin myös käytettyjä autoja, joiden myyntimäärä on yleensä viisinkertainen. Esimerkiksi Suomessa olemme myyneet 54 uutta autoa ja 270 käytettyä autoa.

Virolaisasiakkaat saavat ostettua luksus- ja urheiluautoja huomattavasti halvemmalla, sillä Virossa ei ole autoveroa ja arvonlisäverokin on neljä prosenttia alhaisempi kuin Suomessa.

– Virossa asiakas maksaa samasta autosta jopa 45 prosenttia vähemmän kuin Suomessa, Schroderus sanoo.

Toinen ero Viron ja Suomen välillä on se, että Suomessa urheiluautojen omistajia on tasaisesti eri puolilla maata, mutta Virossa urheiluautojen omistajuus on hyvin Tallinna-keskeistä. Samat huippumerkit kiinnostavat tasaisesti molemmin puolin Suomenlahtea.

Ferrareiden lisäksi Luxury Collectionin kautta voi Virossa ostaa muitakin luksus- ja urheiluautomerkkejä, kuten McLareneita.

Luksus- ja urheiluautojen markkina on pysynyt Virossa vakaana viime vuodet

Viron autojen myynti- ja huoltoyritysten yhdistyksen (AMTEL) mukaan luksus- ja urheiluautojen myynti on pysynyt Virossa viime vuoden tasaisena, eikä koronavirus ole vaikuttanut tilanteeseen.

Heinäkuussa 2020 Virossa myytiin yhteensä 79 urheiluautoa ja 22 luksusautoa. Vuonna 2019 vastaavat luvut olivat 69 ja 42.

Viron autojen myynti- ja huoltoyritysten yhdistyksen toimitusjohtajan Arno Sillatin mukaan talouden nousut ja laskut eivät vaikuta paljoa luksus- ja urheiluautojen myyntiin.

– Jollain menee hyvin ja jollain menee vielä paremmin. Luksus- ja urheiluautoja ostetaan edelleen, jollain on vielä rahaa siihen, Sillat totesi Viron yleisradion haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.