T24 | Viro-konkari Tapio Mäkeläinen vinkkaa: Nyt kannattaa mennä Pohjois-Tallinnaan

Matkaoppaana, Tuglas-seuran kulttuurisihteerinä, tietokirjailijana ja erityisesti Viro-aiheisten matkaoppaiden kirjoittajana tunnettu Tapio Mäkeläinen on onnellinen mies. Elokuussa 2020 ilmestyi viimein hänen neljäs Tallinnasta kertova Tapion matkassa -kirja, jonka aiheena ovat Tallinnan esikaupunkialueet.

– Nyt on Tallinna-sarja valmis ja omat kirjansa on niin keskikaupungille, Vanhallekaupungille kuin esikaupunkialueillekin, Mäkeläinen kertoo lounaspöydän ääressä Pohjois-Tallinnan Noblessnerissa.

Viro-aiheisia matkaoppaita Tapio Mäkeläinen on kirjoittanut yhteensä parisenkymmentä, joista 14 Tapion matkassa -sarjassa. Omat oppaansa ovat Tallinnan lisäksi saaneet muun muassa Pärnu, Tartto, Kuressaare, Haapsalun seutu, Keski-Viro ja Rakveren seutu.

Ensimmäistä Tallinna-opasta lukijat joutuivat kuitenkin odottamaan vuoteen 2017 saakka.

− Tallinna on suuri kaupunki, eivätkä kaikkia aiheet olisi mahtuneet yhteen kirjaan. Kesti jonkin aikaa ennen kuin sain idean siitä, että jaan kaupungin neljään alueeseen ja kirjoitan jokaisesta oman kirjan, Mäkeläinen kertoo.

Sen jälkeen Tallinna-oppaita onkin ilmestynyt vuosittain vuodesta 2017 alkaen. Sivuja kirjoissa on yhteensä noin 1 200 ja runsaasti upeita valokuvaaja Toomas Tuulin ottamia kuvia.

Uusin kirja Tapion matkassa – Tallinnan esikaupunkialueet ei poikkea totutusta formaatista. Kirja esittelee kaikki Tallinnan esikaupunkialueet eli Kadriorgin, Maarjamäen, Piritan, Lasnamäen, Ülemisten, Sikupillin, Sõjamäen, Nõmmen, Mustamäen, Kristiinen, Haaberstin, Veskimetsän, Väike-Õismäen, Rocca al Maren, Kakumäen, Pelgulinnan, Pelgurannan, Merimetsän, Mustjõen, Sitsin, Karjamaan, Koplin, Paljassaaren, Kalamajan, Noblessnerin ja Telliskiven.

Kirjassa on listattu esikaupunkialueiden ja lähiöiden nähtävyydet, hotellit ja tärkeimmät baarit, ravintolat ja kahvilat. Mukana on tuttuun tapaan myös tiivis katsaus historiaan ja mielenkiintoisten ihmisten henkilökuvia.

– Tallinnan esikaupunkialueet on tähänastisista Tallinna-oppaista minulle rakkain, sillä mukana on myös oma kotikaupunginosani Sitsi, jossa asun. Olen itseni identifioinut pohjoistallinnalaiseksi, mutta se on ihan objektiivisestikin nykyään kaupungin kiinnostavin osa.

Tallinna on kaupunki, jossa tapahtuu koko ajan jotain. Uutta rakennetaan ja vanhaa puretaan. Haaste matkaopasta kirjoittaessa onkin se, kuinka paljon vasta tulossa olevista asioista siihen kirjoittaa.

– Käynnissä on kiinnostavia projekteja, kuten Linnahallin kunnostus, Koplin linjojen rakennustyöt, uuden elokuvastudiokeskittymän valmistuminen ja entisen Põhjalan tehtaan muutostyöt. Kaikista näistä kirjoitin jotain oppaaseen, vaikka työt ovatkin vielä kesken.

Koronavirus aiheutti myös pientä päänvaivaa kirjoittajalle.

– Koronavirus aiheutti haasteita majoitusliikkeiden ja erityisesti ravintoloiden ja kahviloiden listaukseen kirjassa. Ei oltu kaikkien paikkojen osalta ihan varmoja, ovatko ne vielä auki, kun kirja tulee ulos. Hyvä uutinen on se, että alueelle on tullut myös uusia ravintoloita, jotka kaikki eivät edes ehtineet kirjaan mukaan, Mäkeläinen naurahtaa.

Tapio Mäkeläisen tavoitteena on kirjoittaa 19-20 Viro-aiheista matkaopasta, joten vielä on aiheita jäljellä. Ainakin Harjumaa ja Kaakkois-Viro ansaitsisivat oman opaskirjan.

– Minulta on pyydetty kirjaa Peipsimaan, Põltsamaan ja Vooremaan alueesta. Lisäksi Tartosta, tulevasta kulttuuripääkaupungista pitäisi kirjoittaa uusi, jopa ihan uudenlainen kirja. Myös Pärnun ja Saarenmaan oppaat pitäisi päivittää. Uusien kirjojen osalta en voi laskea pelkkien myyntilukujen varaan, joten etsin tukea ja olen jo hakenut erilaisia apurahojen niiden kirjoittamiseksi. Toivotaan, että tukea kirjoitusprojekteille löytyy.

Tapion matkassa- Tallinnan esikaupunkialueet ja muita Tapio Mäkeläisen kirjoittamia matkaoppaita Virosta voi Suomessa jo nyt ostaa ainakin Helsingin Suvilahdessa sijaitsevasta Viro-keskuksesta.

Tapio Mäkeläisen vinkit Pohjois-Tallinnaan

Patarein vankila. Muutaman vuoden kuluttua valmistuva vanhan merilinnoituksen ja vankilan kunnostustöiden tuloksena syntyy uusi museo, kahviloita ja ravintoloita ja uusi kaupunkitila.

Põhjalan tehas. Vanha kumitehdas on entisten Telliskivi-fanien uusi suosikkikohde. Vielä on mahdollista nähdä, miten vanhasta ränsistyneestä tehdasalueesta syntyy kiinnostava kulttuurikohde.

Tallinn Film Wonderland. Paljassaareen suunniteltu hulppea elokuvakeskus, jonne tulee kolme elokuvastudiota. Lisäksi alueelle on suunnitteilla toimistotiloja ja ravintoloita.

Tallinnan uusi Reidi-tien rantapromenadi. Tallinnan sataman D-terminaalista pääsee nykyään kävelemään upeaa rantapromenaadia pitkin Maarjamäen linnan luo ja Piritalle asti.

Kadriorgin puisto ja sen museot, kahvilat ja ravintolat. Puistossa sijaitsee viisi museota ja sen ympäristössä on monia viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita sekä lisää museoita. Itse puisto on elämys ja miellyttävä kävelypaikka kaikkina vuodenaikoina ja sinne pääsee kätevästi keskustasta raitiovaunuilla nro 1 ja 3.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut