T24: Virossa koronan ilmaantuvuusluku on nyt 11,4 – THL:n liikennevalomallissa Viro on edelleen vihreä maa

Thea Ekholm

Viron terveysviraston torstaina 27. elokuuta julkaisemien tietojen mukaan Virossa on viimeisen vuorokauden aikana diagnosoitu 14 uutta koronatartuntaa.

Itä-Virumaan ja Tarton maakuntien alueelta viime viikkoina löytyneiden koronaviruspesäkkeiden takia koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Virossa noussut jo 11,4 tapaukseen 100 000 asukasta kohden.

Tästä huolimatta Viro on edelleen THL:n keskiviikkona 26. elokuuta julkaisemassa uudessa liikennevalomallissa vihreä maa.

Liikennevalomallin mukaan vihreässä luokassa olevissa maissa tartuntariski ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa ja koronan ilmaantuvuusluvun pitää olla 8-10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana. Vihreästä maasta Suomeen saapuvia matkustajia eivät koske karanteenisäädökset.

Oranssissa luokassa olevassa maassa on THL:n mukaan riski tartunnalle korkeampi kuin Suomessa ja ilmaantuvuusluku on 10-25 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tällä hetkellä Viro kuuluu oranssin luokan maihin ilmaantuvuuslukunsa perusteella.

Punaisessa luokassa riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa, eikä riskiä voida luotettavasti arvioida. Ilmaantuvuusluku näissä maissa on hyvin korkea, yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden.

THL suosittelee oransseista ja punaisista maista Suomeen saapuville omaehtoista karanteenia ja näistä maista Suomeen saapuvien terveydentila saatetaan myös tarkistaa.

Suomessa tautitilanne on yksi Euroopan parhaita, sillä ilmaantuvuusluku on vain 5,9 tapausta 100 000 asukasta kohden. Suomen lisäksi eilen julkaistussa THL:n liikennevalomallissa muita vihreitä maita olivat vain Viro, Latvia ja Unkari.

Torstaina 27. elokuuta Sosiaali- ja Terveysministeriön ja THL:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa kysyttiin, miksi Viro on mukana vihreiden maiden listalla, vaikka maan ilmaantuvuusluku on noussut yli 10:een. Vastausta kysymykseen ei saatu.

Virossa on tähän mennessä tehty 144 868 koronavirustestiä, joista 2 325 eli 1,6 prosenttia on osoittautunut positiivisiksi. Sairaalahoidossa oli torstaina 27. elokuuta 10 ihmistä, mutta kukaan heistä ei ole hengityskoneessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.