Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Viron matkailuala pyytää hallitusta jatkamaan palkkatukea ensi kevääseen asti – Muuten edessä voi olla jopa 15 000 ihmisen irtisanominen

Lähes kaikki Viron matkailualaa edustavat järjestöt, kuten esimerkiksi Viron kylpyläliitto, Viron Maatilamatkailuyhdistys, Viron kongressitoimisto ja Viron hotelli- ja ravintolayhdistys, ovat lähettäneet Viron hallitukselle kirjeen, jossa pyydetään palauttamaan keväällä koronaviruksen takia käytössä ollut palkkatuki taas voimaan.

Tukitoimien toivotaan jatkuvan kevääseen 2021 asti ja niillä voitaisi estää noin 15 000 ihmisen irtisanomiset.

Viron hotelli- ja ravintolayhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Ain Käppin mukaan Viron matkailualan pelastaminen maksaisi 90 miljoonaa euroa. Käpp esitteli laskelman torstaina matkailualan yrityksiä edustavien järjestöjen järjestämässä lehdistötilaisuudessa.

Hallitukselle lähetetyssä lausunnossa Viron matkailuala toteaa, että alan tulot ovat koronapandemian takia laskeneet 50-90 prosenttia. Matkailijat viettivät Viron majoitusliikkeissä kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä 1,43 miljoonaa yötä. Se on yli 50 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019.

Myös majoituspalveluiden myynnin liikevaihto on laskenut keskimäärin 59 prosenttia. Eniten majoitustuotot laskivat Tallinnassa, jossa lasku oli kesäkuussa 88 prosenttia, heinäkuussa 68 prosenttia ja elokuussa 72 prosenttia.

Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien tulot ovat laskeneet samalla ajanjaksolla yli 90 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden osuus on Virossa ollut 84 pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Olemme olleet viimeisen kuuden kuukauden ajan syvässä kriisissä ja nyt julkaistut luvut eivät ennusta markkinoiden elpymisen mahdollisuutta ennen kevättä 2021. Lisäksi kaksi asia tekee tulevasta syys- ja talvisesongista poikkeuksellisen matkailualalle. Kulunut kesä ei antanut mahdollisuutta kerätä taloudellista puskuria talvea varten ja tällä hetkellä matkustaminen Viroon on monesta maasta mahdotonta voimassa olevien matkustusrajoitusten takia. Eikä niiden voimassaolon pituudesta ole tietoa, matkailualan lausunnossa todetaan.