Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Koskenlaskua kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä - "Eivät näitä paikkoja tiedä useimmat paikallisetkaan"

Kymijoella: Koskenlaskuun pääsee kätevimmin ryhmämatkailijana, sillä kumiveneessä pitää vähintäänkin muutaman ihmisen olla melomassa.

Vaatiiko koskenlasku uuvuttavaa ajomatkaa Pohjois-Karjalaan tai Kainuuseen?

Ei vaadi. Lähimatkailun ystävien iloksi oikean koskenlaskun makuun pääsee vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä Kymijoella. Kymijoki on Etelä-Suomen joista ainoa, joka on riittävän iso koskenlaskuun ja jossa on vapaita koskia.

Jos et tätä tiennyt, ei kannata hävetä.

– Eivät näitä paikkoja tiedä useimmat kotkalaisetkaan. He viihtyvät saaristossa ja tietävät Langinkosken, mutta koskenlaskupaikkoja he eivät tunne, kertoo koskikippari Juha Valjus.

Päijänteen vedet virtaavat Kymijokea pitkin Suomenlahteen, joten ei ihme, että vettä riittää. Yläjuoksulla Kymijoki virtaa yhdessä uomassa, sitten tahti muuttuu. Joki haarautuu, levenee ja siinä on isoja saaria. Kultaankoskella toimii yrittäjä Sauli Orimuksen pyörittämä Erämys. Juha Valjus työskentelee Erämyksen koskikipparina. Työkaluna on muun muassa iso moottorilla varustettu kumivene. Retkivalikoimaan kuuluu muun muassa leppoisa jokiristeily joen saarien ja uomien sokkelossa. Kesähelteellä näkymät voisivat olla tropiikista ja syksyllä hyvä ruska on huima näky.

– Esimerkiksi eläkeläisryhmät nauttivat kiireettömästä jokiristeilystä.

Paikan vetonaula on kuitenkin koskenlasku. Esimakua saa Kultaankosken Honkakourussa. Vesi virtaa kourussa kivettömän ja sileän kalliotörmän yli. Erikoisliivit päällä ja kypärä päässä voi kourun läpi kellua turvallisesti jalat edellä.

Vaan sitten koskenlaskuun! Runsaan kilometrin matkalla Pernoonkoskessa on kolmen kosken porrastettu huippuelämys: ensin tulee Torminvirta, sitten Karkuuskoski ja sitten sokerina pohjalla Sittaränni tai Tukkiränni. Yhteinen pudotus on viitisen metriä ja se on vallan riittävästi ensikertalaiselle.

Koskenlaskuun pääsee kätevimmin ryhmämatkailijana, sillä kumiveneessä pitää vähintäänkin muutaman ihmisen olla melomassa. Vauhdin on oltava riittävän kova, sillä muuten vene jää pyörimään putouksen alla olevaan vaakapyörteeseen eli stoppariin.. Silloin poispääsyssä on työtä.

Ensikertalaiselle humpsahdus tuntuu luomulta turboversiolta huvipuistojen härveleistä. Erona on se, että tämä on todellista ja varsinainen luonnon oma vauhtilinko.

Kaikkein reippainta on meno Tukkirännissä, sillä kosken alla pyörivä jyrkkäreunainen stoppari vaatii eniten vauhtia.

Erikoisliivit ja kypärä ovat koskenlaskussa must.

– Joka vuosi joku tippuu koskeen. Erikoisliivit auttavat kellumaan ja tiukasti kiinnitetty kypärä auttaa jos pää iskeytyy kiveen. Ilman näitä ei matkaan lähdetä, kertoo Valjus.

Erämyksen asiakkaista valtaosa on yritysasiakkaita - paikka kun on kuin luotu esimerkiksi tyky-päivien pitoon. Koskenlasku on tällöinkin se vetonaula.

Nyt Orimus pyrkii lisäämään myös matkailijoiden osuutta. Kokeilussa on uusi joessa kelluva Aurora-hotellilautta ja ensi vuodeksi niitä tulee lisää. Lautassa on parivuode, WC ja komea näkymä joelle. Lisämaksusta Orimuksen porukka hinaa sen Kymijoelle ja kiinnittää sen köysillä. Mukaan voi ottaa ruokaa ja kuoharia vaikka hääpäivän romanttiseen juhlimiseen. Ympärillä kohisee yöllä pimeyden keskellä kesytön Kymijoki.

Kymijoen kosket houkuttelevat koskimelojia pääkaupunkiseudulta lyhyen etäisyyden takia. Esimerkiksi koskimelontaseura Kohinaa järjestää kursseja Kymijoella ja seuralla on siellä oma tukikohtansa. Toiminta on ympärivuotista.

Myös Erämys toimii ympärivuotisesti ja ilmojen ei anneta häiritä. Retkiä pyritään järjestämään ryhmille 15.12. asti sääolosuhteet huomioiden.

– Kyllä kokea lasketaan vaikka sataisi kuinka. Ainoastaan ukkosmyrskyn noustessa ei matkaan lähdetä, kertoo Valjus.