T24 | Tallinnassa on lähdetty taisteluun tupakantumppeja vastaan

Tallinnan kaupunki on ryhtynyt yhteistyössä World Cleanup Day -järjestön kanssa taisteluun tupakantumppeja vastaan.

Kampanjan laajempana tavoitteena on herättää keskustelua Itämeren ympäristöongelmista, sillä tutkimusten mukaan 50 prosenttia Itämeren muovijätteestä koostuu tupakantumpeissa olevista savukkeensuodattimista.

Lisäksi kampanjassa keskitytään lisäämään tietoisuutta luontoon heitettyjen tupakantumppien aiheuttamista ympäristöhaitoista.

Tupakantumpin muodostaa suodatin, joka luontoon joutuessaan hajoaa myrkyllisiksi mikromuoveiksi. Ne ovat haitallisia sekä ympäristölle että terveydelle. Lisäksi mikromuovit kerääntyvät ajan kuluessa merieläinten elimistöön, missä ne hiertävät ja pahimmassa tapauksessa tukkivat eläinten ruoansulatuskanavan. Pahimmassa vaarassa ovat eläinten poikaset.

Tallinnan kaupungin ja World Cleanup Day -järjestön lisäksi kampanjassa ovat mukana Tallinnan lentokenttä ja laivayhtiöt Eckerö Line, Tallink ja Viking Line.

– Haluamme olla mukana tekemässä tunnetuksi luontoon päätyvien tupakantumppien ympäristöhaittoja ja vaikuttaa siihen, että matkustajamme eivät heittäisi tupakantumppeja mereen, maahan tai kadulle laivaan pääsyä odottaessaan, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoo laivayhtiön lehdistötiedotteessa.

Maahan heitetyt tupakantumpit ovat ongelma myös kaupungeissa, joissa ne yleensä päätyvät sadevesiviemäreihin. Sitä kautta ne kulkeutuvat helposti mereen, sillä sadevesijärjestelmissä ei ole suodattimia pysäyttämässä tupakantumppien kulkua.

Tallinnan kaupunki onkin kampanjaan liittyen maalauttanut kaupungin alueella sijaitsevien sadevesikaivojen ympärille keltaisen Meri alkaa tästä -tekstin muistuttaman tupakoitsijoita siitä, että tupakantumppi pitää laittaa roskiin, eikä sadevesikaivoon.

Ympäristökampanja huipentuu 19. syyskuuta vietettävään kansainväliseen World Cleanup Day 2020 -tapahtumaan, joka keskittyy tänä vuonna erityisesti tupakantumppien aiheuttamiin ympäristöongelmiin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut