Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Patarein vankila Tallinnassa uudistuu – Vuonna 2026 alueelle avautuu museo, ravintolakatu, konserttisali ja urheilu- ja vapaa-ajankeskus

Tallinnassa sijaitseva Patarein historiallinen merilinnoitus, joka on toiminut myös vankilana, kokee tulevina vuosina mittavan uudistuksen. Huonoon kuntoon päässyt rakennus remontoidaan ja uudistetaan osittain täysin uuteen käyttöön. Lisäksi sen kupeeseen rakennetaan muutama nykyaikainen toimisto- ja asuinrakennus.

Uudistusprojekti kulkee nimellä Merekindlus, joka on viroa ja tarkoittaa merilinnoitusta ja siitä vastaa virolainen Us Real Estate -yritys. Sama yritys on uudistanut Rotermannin korttelin alueen Tallinnan keskustassa, Viru-hotellia vastapäätä.

– Tarkoituksenamme on luoda Patarein alueesta Tallinnan uusi sydän ja maanmerkin meren rannalle. Alueesta suunnitellaan viihtyisä keskus, jossa viihtyvät sekä paikalliset asukkaat että siellä työskentelevät ihmiset ja turistit, Us Real Estaten kehitysjohtaja Martin Kolga kertoo yrityksen suunnitelmista.

Yritys osti alueen Viron valtion kiinteistöyhtiötä vuoden 2020 keväällä. Patarein sisäpihan piti avautua yleisölle jo kesäkuussa, mutta koronavirus sotki suunnitelmat ja se avattiin vasta elokuussa. Nyt siellä on jo ehditty järjestää muutamia tapahtumia.

Aikataulu kunnostustöiden ja uudistusten osalta on tiukka. Uusien asuntojen, toimitilojen, ravintolakadun, konserttisalin, kokoustilojen, vapaa-ajankeskuksen ja kaupallisten tilojen pitäisi olla valmiina vuonna 2026.

– Olemme menossa Helsinkiin tutustumaan Suomenlinnaan ja ottamaa oppia siitä, miten historiallinen merilinnoitus muutetaan kiinnostavalla tavalla uuteen käyttöön. Olemme tehneet kehitystyötä Patarein osalta jo kuusi kuukautta ja käynnistäneet myös arkkitehtikilpailun, Kolga sanoo.

Patarein vankilan seinien sisällä on jo yksi huone kunnostettu Us Real Estaten toimistoksi ja esittelytilaksi. Se antaa Martin Kolgan mukaan aavistuksen siitä, minkälaisia toimistoja ja asuntoja siellä tulevaisuudessa tulee olemaan. Toimistotiloja alueelle rakennetaan noin 10 000 neliömetriä.

– Meillä on kolme kohderyhmää: täällä asuvat ihmiset, täällä työskentelevät ihmiset ja turistit. Mietimme, mikä yhdistää heitä kaikkia ja tulimme siihen tulokseen, että ruoka. Niinpä Patarein sisäpiha katetaan lasilla ja sinne rakennetaan 15-20 eri ravintolasta koostuva ravintolakatu, Kolga maalailee Patarein tulevaisuutta.

Myös viihteellä on tärkeä osa konseptissa.

– Rotermannin korttelissa on enemmän muotiliikkeitä ravintoloiden lisäksi. Patarein konsepti koostuu ruoasta ja viihteestä. Tapahtumatilat sijoitetaan niin, etteivät ne häiritse täällä asuvia ihmisiä, Kolga lupaa.

Jos Martin Kolgan johdolla Patareita uudistetaan, niin Viron historiallisen muistin instituutin tehtävänä puolestaan on säilyttää entisen vankilan traaginen historia jälkipolville. Niinpä Patarein itäosaan, jossa sijaitsevat muun muassa sellit, teloituskammio ja vankilan piha, rakennetaan vuoteen 2026 mennessä Kommunismin uhrien museo ja tutkimuskeskus.

– Museon alue jätetään monilta osin alkuperäiseen asuunsa ja sinne tulee myös näyttely Patarein vankilan historiasta. Kooltaan museoalue on noin 4 000 neliömetriä.

Tulevaisuudessa, kun Tallinnan muutkin merenrantahankkeet valmistuvat, on mahdollista kävellä viihtyisää rantabulevardia pitkin matkustajasatamasta ja Linnahallilta ensin Patareihin ja siitä vielä eteenpäin aina Noblessneriin saakka.

– Haluamme kehittää Tallinnan merenranta-aluetta ja luoda Patareista sen keskipisteen. Yhdistämme suunnitelmassamme uutta arkkitehtuuria vanhoihin rakennuksiin, kuten teimme myös Rotermannin korttelissa, Martin Kolga toteaa.