T24 | Viron ulkoilmamuseo esittelee maaseutuarkkitehtuuria ja perinteitä eri vuosikymmeniltä – Viikonloppuna siellä vietetään virolaisen leivän päivää

Tallinnan Rocca al Maressa sijaitsee Viron ulkoilmamuseo. Ainutlaatuisen, 72 hehtaarin kokoisen ulkoilmamuseon alueella on 74 erilaista taloa ja rakennusta, jotka esittelevät virolaista maaseutuarkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä.

Viron kansallismuseo ERM otti jo vuonna 1913 tehtäväkseen perustaa ulkoilmamuseo Viroon. Idea siihen oli saatu Suomen ja muiden Pohjoismaiden ulkoilmamuseoista. Ensimmäinen maailmansota siirsi hankkeen kuitenkin pitkälle tulevaisuuteen.

Lopulta museo perustettiin vuonna 1957 Tallinnaan, Koplinlahden rannalle, 1800-luvulla perustetun Rocca al Maren kesäkartanon maille. Vieraille museo avattiin vuonna 1964.

– Ainutlaatuisten rakennusten lisäksi myös ulkoilmamuseon alueen luonto on ainutlaatuinen. Täällä on monia harvinaisia kasveja ja paljon eläimiä. Viime keväänä myös karhu liikuskeli täällä. Museon luonto on parhaimmillaan keväällä, kun monet kukat kukkivat, ulkomuseon puutarhuri Anneli Banner kertoo.

Viron ulkoilmamuseon alueella on 74 erilaista taloa 1700-1900-luvuilta. Taloja on tuotu museoon Länsi,- Pohjois- ja Etelä-Virosta sekä Viron saarilta. Vanhin rakennus on vuona 1699 rakennettu Sutlepan kappeli, joka on tuotu museoon Noarootsista Viron länsirannikolta.

– Museossa halutaan esitellä myös uudempaa arkkitehtuuria, joten parhaillaan tänne rakennetaan neuvostoaikaisen tiilitaloa. Sen pitäisi avautua ensi kesänä, Banner sanoo.

Viron ulkoilmamuseossa on myös kirkko, kievari, koulu, mylly, paloasema ja kyläkauppa, jotka muodostavat kyläkeskuksen. Lisäksi on tuulimyllyjä ja perinteisiä kalastajien verkkovajoja.

– Kolun kievari on auki joka päivä ja siellä voi nauttia virolaisia perinneherkkuja, kuten talkkunavaahtoa. Myös Kappeli on käytössä ja siellä järjestetään jumalanpalveluksia. Kesäaikaan museon alueella pääsee päivittäin hevoskärryajelulle.

Ulkoilmamuseon rakennukset on saatu pääasiassa lahjoituksina.

– Ennen vanhojen rakennusten hankkiminen oli helpompaa, sillä ne olivat useasti huonossa kunnossa, eikä kukaan halunnut niitä. Nykyään vanhoja rakennuksia arvostetaan enemmän ja niitä on vaikeampi saada. Museon on joutunut myös maksamaan joistakin taloista, Banner kertoo.

Maaseutuarkkitehtuurin lisäksi Viron ulkoilmamuseon alueella kasvatetaan erilaisia perinnekasveja ja huolehditaan virolaisten lajien säilyvyydestä. Monen talon ympärille on rakennettu perinnepuutarha, jossa kasvaa sen aikakauden tyypillisiä kasveja.

– Meillä on oma luontopolku, jonka voi kulkea itsenäisesti verkkosivuiltamme ladattavan kartan avulla, Banner vinkkaa.

Viikonloppuisin Viron ulkoilmamuseon taloissa on erilaisia työpajoja ja -näytöksiä, jotka kertovat maaseudun töistä ja toimista. Myös matkailija voi osallistua niihin ja ne kuuluvat museolipun hintaan.

Virolaisen leivän päivä

Sunnuntaina 13. syyskuuta Viron ulkoilmamuseossa vietetään virolaisen leivän päivää ja syysmarkkinoita tällä kertaa vastuullisuus-teemalla. Silloin on hieno mahdollisuus päästä tutustumaan niihin moninaisiin työvaiheisiin, jotka liittyvät leivän leipomiseen, kuten viljan puimiseen ja jauhamiseen. Ulkoilmamuseon pihalla on myös syysmarkkinat, josta voi ostaa erilaisia leipiä ja leivonnaisia sekä käsitöitä.

Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut