T24: Hallitus höllentää matkustusrajoituksia Suomeen – Viron ilmaantuvuusluku hätyyttelee jo uusia raja-arvoja

Suomen hallitus ilmoitti viime viikolla lieventävänsä ulkomailta Suomeen matkustamista koskevia rajoituksia.

Thea Ekholm

Lauantaista 19. syyskuuta alkaen Suomeen saa matkustaa ilman pelkoa karanteenista niistä maista, joissa on todettu alle 25 koronavirustartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisten 14 päivän aikana. Tähän saakka Suomessa on käytetty maahantulon raja-arvona 8-10 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Viime viikolla julkaistujen tartuntamäärien mukaan Suomeen saisi ensi lauantaista lähtien matkustaa 15 eri maasta. Nämä maat ovat Ruotsi, Norja, Islanti, Viro, Liettua, Latvia Saksa, Kypros, Serbia, Monaco, Puola, Bulgaria. Slovakia, Liechtenstein ja Vatikaani. Uusi raja-arvo koskee myös Iso-Britanniaa.

Epidemiologinen tilanne kuitenkin vaihtelee päivittäin, joten hallitus tulee arvioimaan maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta viikoittain. Myös maalistaus voi muuttua viikoittain.

Virossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli maanantaina 14. syyskuuta jo 24,30 tapausta 100 000 asukasta kohden. Hallituksen uuden toimintamallin mukaan työssäkäynti Viron ja Ruotsin lautta- ja lentoliikenteessä kuitenkin mahdollistetaan ilman testaustodistusta ja karanteenia alueellisen tautitilanteen ollessa suurin piirtein toisiaan vastaava.

Lisäksi Liikenne- ja viestintäministeriössä on vireillä lakimuutos, jonka myötä Suomeen korkean riskin maista saapuvilta vaadittaisi alle 72 tuntia vanha negatiivinen koronatesti. Lakiluonnos velvoittaisi myös kuljetuspalveluiden tarjoajat, kuten laiva- ja lentoyhtiöt, tarkistamaan matkustajien testitulokset ennen liikennevälineeseen nousua. Lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Lue myös: Viro menetti 400 miljoonaa euroa koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi

Viron terveysviraston 14. syyskuuta julkaiseman tiedotteen mukaan maassa on viimeisen vuorokauden aikana diagnosoitu 22 uutta koronavirustartuntaa. Eniten uusia tartuntoja, 12 kappaletta, löytyi Harjumaan maakunnan alueelta, jossa Tallinnakin sijaitsee.

Virossa on tähän mennessä tehty lähes 173 000 koronavirustestiä, joista 2 698 eli 1,56 prosenttia on osoittautunut positiivisiksi. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 16 ihmistä, joista yksi on hengityskoneessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut