T24 | Viron kansallismuseossa on esillä maailman suurin Muhun perinnesukkien näyttely

Tartossa sijaitsevassa Viron kansallismuseo ERM:issä on parhaillaan esillä maailman suurin Muhun saaren perinnesukkien näyttely.

Jo yli sata vuotta sitten Muhun saarella kudottiin sukkia, jotka kuuluvat Viron ja todennäköisesti koko maailman neulontakulttuurin huippuluomusten joukkoon kirkkaiden väriensä ja monimutkaisten kuvioidensa ansiosta.

Perinteisesti Muhun saaren naiset kokoontuivat illan hämärtyessä neulomaan ja juttelemaan keskenään. Nykypäivänä sukankudonta on siirtynyt Facebookiin, jossa on yli 200 naisen ”Kutojien kopiointikerho”, viroksi Kudujate Koopiaklubi. Myös he ottavat iltaisin sukkapuikot esiin ja ryhtyvät kutomaan sukkia, joiden värit ja kuviot on osittain kopioitu vanhoista sukista. Sukankutojia on niin Muhulla, Viljandissa kuin Brysselissäkin, mutta Facebook-ryhmä tuo heidät iltaisin yhteen, kuten ennen vanhaan.

Näyttelyssä on esillä 84 paria kutojaryhmän vartan vasten tähän näyttelyyn neulomia sukkia sekä 70 paria Viron kansallismuseon kokoelmissa olevia Muhun sukkia.

Sukkien kuvioista on löydettävissä eksoottisia eläimiä ja hedelmiä, kuten rypäleitä ja riikinkukkoja, mutta myös perinteisempiä aiheita, kuten kanoja, kissoja ja kukkia.

Sukissa yllättävää ovat kirkkaat värit, kuten limen keltainen ja pinkki sekä kuvioiden runsaus. Yhdessä sukassa on monia erilaisia ja monimutkaisia koriste- ja kuvioraitoja. Ne ovat todellisia neulottuja taideteoksia

Näyttely on avoinna Viron kansallismuseossa Tartossa 31.1.2021 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut