Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Laivayhtiöt seuraavat nyt tarkasti matkustusrajoitusten höllentämisen vaikutuksia – Pelkkä työmatkaliikenne ei riitä Tallinna-reitin kannattavaan liikennöintiin

Kun koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoituksen Suomen ja Viron välillä poistuivat kesäkuun puolessa välissä, matkailualalla uskottiin vilkkaan kesäsesongin olevan pelastettavissa.

Sekä laivayhtiöissä että Tallinnan hotelleissa odotettiin suomalaismatkailijoiden ryntäystä.

Toisin kävi. Varovaiset suomalaiset eivät uskaltaneet lähteä Tallinnan risteilylle samaan tapaan kuin ennen ja matkustajamäärät romahtivat puoleen kesään 2019 verrattuna.

Tallinkilla Helsinki-Tallinna-reitin matkustajamäärät olivat kesäkuussa 85 prosenttia, heinäkuussa noin 50 prosenttia ja elokuussa reilut 55 prosenttia pienemmät kuin viime vuonna. Eckerö Linella pudotusta oli kesäkuussa 40 prosenttia ja heinä-elokuussa vajaat 60 prosenttia. Viking Linella matkustajamäärät laskivat reitistä riippuen 25-30 prosenttia.

– Kesä oli huono kaiken kaikkiaan. Matkustajat ovat olleet varovaisia ja erilaiset puheet matkustusrajoituksista ja pakkokaranteeneista ovat saaneet monet perumaan jo varattuja matkoja. Myös uusien varausten määrä romahti, kun alettiin puhua tuosta pakkokaranteenista, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Vähentyneet matkustajamäärät vaikuttivat myös laivojen ravintoloiden ja myymälöiden myyntiin.

– Kun laivoilta puuttuivat kokonaan kansainväliset matkustajat ja matkustajamäärät ovat puolet edellisvuoden tasosta on selvää, että myymälä- ja ravintolamyynti laski merkittävästi, Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi sanoo.

Lisäksi kaikki Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivät laivayhtiöt ovat joutuneet sopeuttamaan henkilökunnan määrää niin laivoilla kuin maissakin vallitsevaan vaikeaan tilanteeseen. Kaikki Tallink Siljan Suomessa olevat noin 1 200 työntekijää ovat tavalla tai toisella lomautettuna ja esimerkiksi Silja Serenaden työntekijät lomautettiin 14.9. alkaen.

Eckerö Linen maahenkilökunnasta ei kukaan ole lomautettuna, mutta m/s Finlandian henkilökunta on osittain lomautettu, koska laivan henkilökunnan määrä on sopeutettu vähentyneeseen matkustajamäärään.

– Lähes koko Viking Linen henkilökunta on ollut enemmän tai vähemmän lomautettuna keväästä lähtien. Tällä hetkellä käynnissä ovat maahenkilökunnan YT-neuvottelut, jotka on tarkoitus saada päätökseen lokakuun puoleen väliin mennessä. Niiden tavoitteena on saada aikaan merkittäviä rakenteellisia muutoksia ja enintään 200 työntekijää saatetaan irtisanoa, lomauttaa tai osapäiväistää, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo.

Suomen hallituksen viime viikolla julkaisemat matkustusrajoitusten höllentämiset on otettu laivayhtiöissä hyvillä mielin vastaan. Tallink ja Viking Line eivät ole kuitenkaan vielä ilmoittaneet aloittavatko ne matkustajaliikenteen Suomesta Ruotsiin. Yhtiöissä seurataan nyt tarkkaan, mikä on asiakkaiden reaktio ja palautuuko luottamus sekä matkustajavirta Tukholman-reiteille.

Laivayhtiöt ovat kiitelleet erityisesti hallituksen ratkaisua, jonka mukaan työmatkaliikenne Viron ja Ruotsin lautta- ja lentoliikenteessä sallittaisiin koronaviruksen ilmaantumisluvun raja-arvoista riippumatta. Mutta pelkkä työmatkaliikenne ei riitä pitämään Helsinki-Tallinna-reitin liikennöintiä kannattavana. Oheen tarvitaan sekä rahtia että vapaa-ajanmatkustajia.

– Vapaa-ajanmatkustajien ja kansainvälisten matkustajien osuus on meillä noin 70 prosenttia koko matkustajamäärästä. Pelkkä työmatkaliikenne ei siis riitä tekemään toimintaamme reitillä kannattavaksi, Ida Toikka-Everi sanoo.

Rahtikuljetusten määrä on laivoilla pysynyt kesän aikana lähes entisellään. Toisaalta on hyvä muistaa, että Helsinki-Tukholma-reitin rahtikuljetukset ovat olleen poissa käytöstä keväästä lähtien.

Kaikki Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivät laivayhtiöt eli Eckerö Line, Tallink ja Viking Line aikovat jatkaa liikennöintiä syksyn ajan normaalin aikataulun mukaan. Tallink operoi reittiä Megastarilla, Starilla ja Sea Windilla. Silja Europa jää pois liikenteestä 21.9. alkaen toistaiseksi. Tallinkin Victoia I alkaa tehdä tehdä viikonloppuristeilyjä Helsinki-Tallinna-reitillä 25.9. alkaen. Eckerö Linen m/s Finlandia tekee kolme edestakaista vuoroa vuorokaudessa ja rahtilaiva Finbo Cargo kaksi edestakaista vuoroa.

– Aikomuksemme on ajaa Viking XPRS:llä reittiä normaalilla aikataululla. Lisäksi liikennöimme reittiä m/s Gabriellalla neljänä päivänä viikossa. Gabriella tekee myös syksyn aikana useita erikoisristeilyjä Ahvenanmaalle, Christa Grönlund sanoo.