T24: Virossa elinajanodote on nykyään pidempi kuin ennen – Ihmisten terveiden elinvuosien määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt

Thea Ekholm

Viron tilastokeskuksen mukaan sekä naisten että miesten elinajanodote kasvoi Virossa viime vuonna. Vuonna 2019 syntyneiden tyttöjen elinajanodote on 82,8 vuotta ja poikien 74,4 vuotta.

Suomessa vuonna 2019 syntyneiden tyttöjen elinajanodote on 84,3 vuotta ja poikien 78,9 vuotta. Viroon verrattuna tyttöjen elinajanodotteessa on eroa puolitoista vuotta ja poikien elinajanodotteessa jopa 4,5 vuotta Suomen hyväksi.

Virossa terveitä elinvuosia odotetaan naisilla olevan 57,6 ja miehillä 54,1 vuotta. Viron tilastokeskuksen johtavan analyytikon Ethel Maasingin mukaan myös terveiden elinvuosien määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna ja etenkin maaseudun väestön keskuudessa tapahtui positiivinen muutos.

– Verrattuna vuoteen 2018, jolloin terveiden elinvuosien indikaattori laski Virossa vuosikymmenen takaiselle tasolle, virolaiset miehet ja naiset elivät terveempinä vuonna 2019. Virossa miehet elävät 72,7 prosenttia ja naiset 70 prosenttia elämästään terveinä, Ethel Maasingin kertoo Viron tilastokeskuksen tiedotteessa.

Elinajanodote on Virossa kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana. Kymmenessä vuodessa miesten elinajanodote on noussut 3,5 vuodella ja naisten samassa ajassa hiukan yli kahdella vuodella.

– Silloin vielä ennustetiin, että naiset elävät lähes kymmenen vuotta kauemmin kuin miehet. Tähän mennessä ero on jo kaventunut kahdeksaan ja puoleen vuoteen, Maasingin sanoo.

Virossa sekä miehillä että naisilla on kuitenkin odotettavissa edelleen sama määrä terveitä elinvuosia kuin kymmenen vuotta sitten.

– Vuosien varrella määrässä on tapahtunut nousua ja laskua, mutta pidemmän aikavälin indikaattori on ollut tasainen, Maasingin selittää.

EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin alkuvuodesta 2020 julkaisemien, vuoden 2018 lukuihin perustuvien, tietojen mukaan terveiden elinvuosien keskiarvo on EU-maissa miehillä 63,7 vuotta ja naisilla 64,2 vuotta. Suomessa ja Virossa luvut ovat huomattavasti alhaisemmat. Suomen luvut ovat miehillä 58,8 vuotta ja naisilla 55,7 vuotta. Virossa luvut ovat miehillä 52,7 vuotta ja naisilla 55 vuotta.

Eurostatin tilastojen mukaan EU-maiden korkein naisten elinajanodote on Espanjassa, missä se on 86,3 vuotta ja matalin on Serbiassa, missä se on 78,4 vuotta. Miesten korkein elinajanodote EU-maista on Sveitsissä, missä se on 81,9 vuotta ja matalin Latviassa, missä se on 70,1 vuotta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut