T24: Kansainvälisen Bocuse d'Or -kokkikilpailun järjestäjät pyytävät Viron hallitukselta helpotuksia matkustusrajoituksiin

Kuvassa Viron edustajan Vladislav Djatshukin valmistama kalalautanen vuoden 2008 Bocuse d'Or Europe -kilpailussa. Bocuse d'Or

Thea Ekholm

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia alun perin toukokuussa pidettäväksi tarkoitetun Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailu järjestetään Tallinnassa 15.-16. lokakuuta.

Viro isännöi nyt ensimmäistä kertaa kilpailun Euroopan osakilpailua ja Tallinnan odotetaan huippukokkeja 20 eri maasta. Nyt vauhdilla leviämään lähtenyt koronavirus aiheuttaa kuitenkin harmaita hiuksia järjestäjäorganisaatiolle.

Paikan päälle kilpailua katsomaan odotettiin suurta joukkoa gastronomian ja ravintola-alan ammattilaisia ja vaikuttajia eri puolilta maailmaa. Pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi yleisö ei kuitenkaan pääse seuraamaan kilpailua paikan päälle. Nyt vaakalaudalla on myös korkean riskin maista saapuvien kilpailijoiden pääseminen Viroon.

Bocuse d'Orin järjestäjät ovatkin ottaneet yhteyttä Viron hallitukseen ja pyytäneet helpotuksia kilpailuun osallistuvien kokkien matkustusrajoituksiin. Järjestäjät toivovat kilpailijoille poikkeuslupaan, jonka ansioista heidän ei tarvitsisi jäädä kahden viikon karanteeniin.

Viron maatalousministeri Arvo Aller sanoi Viron yleisradiolle antamassaan haastattelussa, että vaikka Bocuse d'Or -kokkikilpailu on tärkeä, päätös mahdollisista poikkeusluvista on tehtävä sen perusteella, miten koronavirus leviää Virossa ja muissa maissa. Viron hallitus ei ollut tehnyt päätöstä asiasta vielä torstaihin mennessä.

Bocuse d'Orin järjestäjien pyytämän kaltainen poikkeuslupa on Virossa tänä syksynä myönnetty jo Rally Estonia- ja Ironman Tallinn -kilpailuille. Näihin tapahtumiin liittyen Virossa diagnosoitiin ainoastaan kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Tarmo Hõbe, joka on yksi Viron Bocuse d'Orin osakilpailun pääjärjestäjistä, on kertonut, että kilpailun järjestäjät ovat yhteistyössä Viron terveysviraston ja Tallinnan kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon osaston kanssa laatineet tarkan suunnitelman, joka sisältää tiukat määräykset siitä, miten kilpailijat voivat päästä Viroon.

Hõben mukaan kaikista maista saapuvien kilpailijoiden pitää tehdä koronavirustesti 72 tuntia ennen lähtöään. Testin on oltava negatiivinen ja englanninkielinen todistus siitä pitää ottaa mukaan Viroon.

– Lisäksi perustamme yhdessä Synlabin kanssa Tallinnan lentokentälle liikkuvan testausaseman, jossa kilpailijat tekevät uuden koronatestin heti laskeutumisen jälkeen. Tämän jälkeen heidät siirretään hotellihuoneisiin odottamaan testitulosta ja pidetään erillään muista ihmisistä, Hõbe kertoo Viron Yleisradion haastattelussa.

Jos testitulos on positiivinen, kilpailijat ohjataan lääkärikeskukseen valvottuihin olosuhteisiin. Jos testi on negatiivinen, kilpailijat saavat akreditoinnin kilpailuun.

– Akreditoinnin saneet kilpailijat pysyvät hotellissa ja liikkuvat ainoastaan järjestämillämme kuljetuksilla kilpailua-alueelle Saku Suurhalliin. He eivät käytä julkista liikennettä, vieraile ravintoloissa tai kulje väkijoukoissa, Hõbe vakuuttaa.

Bocuse d'Or

Kokkien olympialaisiksikin kutsuttu Bocuse d'Or on maailman arvostetuin gastronomiakilpailu, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987.

Kahden vuoden välein kilpailun finaali tuo perustajansa Paul Bocusen kotikaupunkiin Lyoniin 24 maailman parasta kokkia.

Tänä vuonna Viro isännöi ensimmäistä kertaa kilpailun Euroopan osakilpailua Saku Suurhallissa ja Tallinnaan odotetaan huippukokkeja 20 eri maasta.

Viroa Bocuse d'Or -kilpailussa edustaa tällä kertaa Artur Kazaritski, joka työskentelee sous chefina Kööpenhaminassa sijaitsevassa kolmen tähden Geranium -ravintolassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut