T24 | Matkustusrajoitukset Suomen ja Viron välillä tulivat voimaan tänään – Rajatarkastus odottaa Virosta Suomeen palaavia

Hallitus päätti viime viikolla ottaa matkustusrajoitukset uudelleen käyttöön Suomen ja Viron välisessä liikenteessä. Syynä tähän oli Viron koronaviruksen ilmaantuvuusluvun nouseminen reilusti yli Suomen asettaman raja-arvon, joka on 25 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Uudet matkustusrajoitukset astuivat voimaan maanantaina 28. syyskuuta ja niiden myötä saapuminen Virosta Suomeen lomamatkalle ei ole sallittua.

Suomalainen saa kuitenkin edelleen matkustaa Viroon ilman karanteenivaatimusta perillä, sillä Viro ei ole muuttanut omia maahantulon edellytyksiään. Vapaa-ajan matkalle Viroon lähtevää suomalaista odottaa kuitenkin 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni Suomeen palattaessa.

Viron hallitus on itseasiassa helpottanut maahantuloa Suomesta perjantaina 25. syyskuuta tekemällään päätöksellä, joka astuu voimaan tänään.

Päätöksen mukaan, vaikka Suomen koronaviruksen ilmaantuvuusluku nousisi yli 25:n, Viroon voi päästä tietyin perustein, joita ovat mm. työ, opiskelu tai perhetapahtuma. Sama sääntö koskee myös Latviaa ja Liettuaa.

Lisäksi Virosta Suomeen voi tulla työmatkalle ilman omaehtoista karanteenia 28.9.2020 alkaen. Suomesta Viroon työmatkalle lähtevään suomalaiseen mahdollisesti Suomeen palatessa kohdistuvista rajoituksista ei ole tällä hetkellä tietoa.

Hallituksen päätöksen myötä Suomenlahden merivartiosto on palauttanut sisärajavalvonnan Helsingin satamassa Virosta ja Saksasta saapuvaan liikenteeseen maanataista 28. syyskuuta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että Virosta Suomeen tultaessa on rajatarkastus satamassa.

Sisärajavalvonnan piirissä olevilla, henkilöliikenteelle tarkoitetuilla rajanylityspaikoilla, kuten Helsingin satamassa, sallittuja maahantuloperusteita ovat Suomessa tai muussa EU -tai Schengen-valtiossa asuvien paluu, työmatka ja muu välttämätön syy. Työn perusteella Suomeen saapuvan tulee varautua todistamaan työsuhteensa rajatarkastuksen yhteydessä.

Lopullinen päätös maahantuloedellytysten täyttymisestä tehdään rajavartioviranomaisen toimesta rajanylityspaikalla maahan saapumisen yhteydessä.

Helsingin satamassa suoritettavien rajatarkastusten sujuvuuden edistämiseksi Suomenlahden merivartioston rajavartiomiehet aloittivat toiminnan Tallinnan satamassa jo sunnuntaina 27. syyskuuta. Siellä heidän pääasiallisena tehtävänään on informoida Suomeen pyrkiviä matkustajia Suomessa vallitsevista maahanpääsyn edellytyksistä. Käytäntö on sama kuin viime keväänä, kun maahantulorajoituksen Suomeen olivat edellisen kerran voimassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut